Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat din nou decizia in cazul casatoriei dintre un cetatean roman si un american

×
Codul embed a fost copiat

Curtea Constituationala a amanat pentru 27 octombrie decizia in cazul cuplului gay care cerea ca realatia lor se fie recunoscuta si in Romania.

Daca s-ar accepta exceptia de neconstitutionalitate, situatia ar deschide o portita si pentru alte cupluri gay, care ar putea astfel sa isi oficializeze relatiile si in Romania.

Pe scurt, povestea celor doi a inceput in 2010, atunci cand un american si un roman s-au casatorit in Belgia, ulterior au cerut si ca autoritatile din Romania sa recunoasca relatia lor, insa nu s-a intamplat.

Am intrebat pe Twitter cititorii ce parere au despre legalizarea casatoriilor gay si iata ce au raspuns:

 

Citește și
cuplu gay
O noua tara europeana ar putea acorda dreptul de casatorie cuplurilor gay: "Ne aduce mai aproape de democratiile occidentale"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

 

Cazul a ajuns la CCR, iar avocatul celor doi sustine ca se incalca drepturile constituationale ale celor doi: dreptul la viata privata - daca cetateanul din Romania ar deceda, cetateanul american nu ar putea sa ii mosteneasca bunurile.

Se incalca si dreptu; la libera circulatie, considera avocatul cuplului, astfel ca barbatul din SUA nu ar beneficia de permis de sedere in calitatea sa de sot.

Cei doi sunt in SUA si asteapta sa vada daca CCR va lua o decizie.

Cazul cuplului gay, analizat de CCR

Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) a analizat, la 20 septembrie 2016, exceptia de neconstitutionalitate privind recunoasterea pe teritoriul Romaniei a casatoriilor intre persoane de acelasi sex, incheiate in afara granitelor.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost discutata de Curtea Constitutionala si la 20 iulie 2016, dar judecatorii Curtii au amanat pronuntarea pentru 20 septembrie, presedintele CCR, Valer Dorneanu, declarand ca amanarea unei decizii privind exceptia de neconstitutionalitate referitoare la recunoasterea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, incheiate in strainatate, a fost luata pentru ca judecatorii vor o analiza aprofundata.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata de catre un cuplu de homosexuali, format dintr-un roman si un american, la Judecatoria sectorului 5, dupa ce Inspectoratul General pentru Imigrari al Romaniei a refuzat sa ii acorde cetateanului american drept de resedinta. Judecatoria a admis exceptia de neconstitutionalitate si a trimis-o catre Curtea Constitutionala.

Cuplul de homosexuali s-a casatorit la Bruxelles in 2010 si, ulterior, a contestat in instantele din Romania faptul ca o casatorie intre doua persoane de acelasi sex nu este recunoscuta pe teritoriul tarii noastre.

Cuplul considera ca refuzul autoritatilor din Romania de a recunoaste relatia de familie dintre soti ii impiedica pe cei doi sa se stabileasca in Romania, avand in vedere ca dreptul la rezidenta se acorda exclusiv membrilor familiei.

Concret, autorii exceptiei au contestat articolul 277 alin. 2 si 4 din Codul Civil, care se refera la interzicerea recunoasterii pe teritoriul Romaniei a casatoriilor intre persoane de acelasi sex incheiate in afara granitelor, respectiv la libera circulatie in cadrul Uniunii Europene.

Articolul 277 din actualul Cod Civil mai precizeaza ca nici parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de acelasi sex care sunt incheiate in strainatate de catre cetateni romani sau straini nu sunt recunoscute in Romania.

Principalul argument invocat de avocatii cuplului de homosexuali a fost apararea dreptului la viata privata, aducand in acest sens argumente din jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Astfel, avocata cuplului de gay, Iustina Ionescu, a aratat ca dreptul la viata privata si familie si dreptul de a nu fi discriminat sunt incluse si in Constitutia Romaniei si ar trebui sa fie interpretate si aplicate de toate statele membre ale Consiliului Europei.

La randul sau, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos, a sustinut ca "actuala legislatie (n. r. din Romania) ingradeste dreptul la demnitate umana, viata intima si de familie a persoanelor din minoritatea sexuala pentru ca, interzicand casatoriile intre persoane de acelasi sex si nerecunoasterea acestor casatorii, respectiv a parteneriatelor civile, ii asaza in afara societatii".

La 20 iulie 2016, Curtea Constitutionala s-a pronuntat pe o tema apropiata, dand aviz pozitiv initiativei cetatenesti de revizuire a Constitutiei, apartinand Coalitiei pentru Familie, prin care se propune ca definitia familiei sa apara explicit in Constitutie ca fiind uniunea dintre un barbat si o femeie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
CCR amana decizia in privinta recunoasterii casatoriei intre persoanele de acelasi sex. Cand se va da solutionarea
CCR amana decizia in privinta recunoasterii casatoriei intre persoanele de acelasi sex. Cand se va da solutionarea

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a amanat miercuri pentru 20 septembrie solutionarea exceptiei privind dispozitiile din Codul civil referitoare la recunoasterea casatoriilor dintre persoane de acelasi sex.

O noua tara europeana ar putea acorda dreptul de casatorie cuplurilor gay:
O noua tara europeana ar putea acorda dreptul de casatorie cuplurilor gay: "Ne aduce mai aproape de democratiile occidentale"

Senatul italian a aprobat joi un proiect de lege care permite uniunile civile pentru cuplurile heterosexuale, dar si pentru cele de acelasi sex.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.