Copii tratati cu medicamente pentru schizofrenie ca sa stea linistiti. Seful Protectiei Copilului: "Creau neplaceri"
Ministerul Muncii declanseaza o ancheta la nivel national, dupa ce s-a descoperit ca la centrul de plasament din localitatea Dacia, judetul Brasov, copiii primeau medicamente necesare bolnavilor psihic.
Seful Directiei pentru Protectia Minorului din Brasov, sustine ca cei mici erau obraznici sau aveau probleme emotionale si trebuiau cumva calmati. In realitate, potrivit profesorilor, copiii erau transformati... in legume. Cazul a fost investigat de jurnalistii de la tolo.ro.
La centrul din Dacia, traiesc 28 de copii. Nici unul dintre ei nu are vreun handicap fizic sau mental. Au ajuns in grija statului pentru ca nu mai au o parinti sau pentru ca familiile lor nu-i pot creste. Au trecut prin momente grele, care si-au lasat, inevitabil, amprenta asupra lor. Insa cei care fi trebuit sa ii ingrijeasca nu s-au preocupat de ranile lor sufletesti si le-au dat pastile cu pumnul.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Gheorghe Durna, directorul DGASPC Brasov: "Acei copii deranjeaza ora, acei copii creeaza multe neplaceri. Au probleme, de fapt, de comportament."
Dusi la psihiatru, 12 copii au fost diagnosticati cu tulburari de conduita, deficit de atentie si hiperactivitate. Pentru aceste afectiuni, au primit medicamente dure, din categoria narcoleptice, pe care le-au luat ani in sir. Conform prospectelor, doctoriile administrate acestor copii sunt indicate pentru schizofrenie, crize maniacale, Parkinson, epilepsie si ADHD. Efectele secundare au aparut imediat.
Camelia Suciu, profesoara: "Se plangeau ca le este somn si asa lucrul asta s-a vazut: dormeau pe ei, la propriu. Au adormit in clasa. Am sunat si au venit dupa ei, ca alta solutie nu am avut."
Seful de la Protectia Copilului nu stie insa ca medicamentele au reactii adverse greu de suportat: dureri de stomac, ameteli, mers instabil, contractii nervoase, clipit persistent, fata fara expresie, ganduri de sinucidere, ostilitate, oboseala si somnolenta.
Gheorghe Durna, directorul DGASPC Brasov: "Ele sunt, de fapt, un fel de calmant, un calmant care ii aseaza mai spre normalitate."
Situatia de la Brasov, facuta publica de jurnalistii de la Gazeta Sporturilor nu este unica in tara. Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptii a confirmat ca aproape o treime dintre minorii internati in centrele de plasament din Romania, adica peste 19.000, iau pastile... de cumintit. Acum, ministrul Muncii spune ca vor incepe anchete.
Dragos Pislaru, ministru Muncii: "Ceea ce vrem sa facem este sa verificam toate dosarele medicale ale copiilor, care sunt, in acest moment, in centre de plasament, inclusiv adaugarea unei teme specifice de control, inspectie sociala, plus corpul de control al ANPDCA, care sa aiba scop verificarea respectarii procedurii in centre si inclusiv a medicatiei care a fost oferita."
Pana acum, medicii care au prescris tratamentele spun ca au fost adecvate cu simptomele.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, brasov, dacia, centru plasament, medicamente, efecte secundare, comportament,
Dată publicare:
22-06-2016 16:25