CODUL PORTOCALIU de inundatii, prelungit pana vineri seara. Sunt afectate in acest moment 150 de localitati din 18 judete

×
Codul embed a fost copiat

Ploile necontenite din ultimele zile aduc lacrimi si deznadejde in zeci de localitati din Giurgiu, Valcea, Olt si Prahova. In aceste zone au lovit acum inundatiile, care au luat o viata si au distrus zeci de locuinte.

ora 20:00 Inundatiile afecteaza, la acest moment, 150 de localitati din 18 judete, fiind inundate 168 de locuinte, aproape 2.000 de anexe si 77 de beciuri si subsoluri, a anuntat, joi, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

"Efecte ale inundatiilor se manifesta la acest moment in 150 localitati din 18 judete, tendinta fiind in scadere fata de situatia din aceasta dimineata. Au fost inundate 168 de locuinte, cele mai multe, adica 105, in localitatile Beuca, Orbeasca, Peretu si Plosca, din judetul Teleorman", a spus Monica Dajbog.

Oficialul MAI a precizat ca, in total, au fost inundate 168 de locuinte, 1.966 de anexe gospodaresti si 77 de beciuri si subsoluri.  In acelasi timp, cinci drumuri judetene sunt inundate iar pe alte 15 drumuri judetene circulatia este restrictionata. Pe toate drumurile nationale si autostrazi traficul rutier se desfasoara normal, a mai precizat Dajbog.
In localitatea Beuca, din judetul Teleorman, sunt 45 de persoane izolate, accesul la acestea realizandu-se cu ajutorul barcilor de salvare. Pompierii militari asigura transportul de apa si alimente si monitorizeaza permanent zona.

In continuare 46 de persoane sunt cazate in spatiile puse la dispozitie de autoritati, care le-au asigurat acestora alimente, apa si obiecte de stricta necesitate. În cursul acestei dimineti erau evacuate 76 de persoane, dar intre timp 30 din acestea s-au putut intoarce la casele lor, a mai spus Dajbog.

Citește și
Cod portocaliu
CODUL PORTOCALIU de inundatii, extins in zece judete, pana joi. Satul acoperit aproape in intregime de ape
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Pentru inlaturarea efectelor inundatiilor, angajatii MAI intervin cu peste 300 de autocamioane, buldozere si motopompe. Peste 1.000 de pompieri, politisti si jandarmi se afla in localitatile inundate si actioneaza, in special, pentru scoaterea apei din gospodariile oamenilor.
 

ora  13:45 Codul portocaliu de inundatii este mentinut, pana vineri la ora 18.00, pe rauri din judetele Olt, Teleorman, Dambovita, Giurgiu si Ilfov, aceeasi avertizare fiind valabila, pana joi la 18.00, in judetul Dolj, pe raul Jiu, potrivit hidrologilor.

Astfel, in intervalul joi, ora 13.00 - vineri, ora 18.00, se afla sub cod portocaliu raurile Calmatui (judetele Olt si Teleorman), Vedea pe sector aval confluenta cu raul Teleorman (judetul Teleorman), Teleorman curs inferior (judetul Teleorman), Neajlov curs mijlociu si inferior (judetele Dambovita si Giurgiu), Glavacioc (afluent al Neajlovului - judetul Giurgiu) si Sabar curs inferior (judetele Giurgiu si Ilfov), potrivit unei avertizari emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

Joi, in intervalul 13.00 - 18.00, raul Jiu (sector indiguit) este tot sub cod portocaliu, in judetul Dolj, pe sectorul Racari - Podari. Dupa ora 18.00, raul Jiu va trece, in acest sector, pe atentionare cod galben.

INHGA mai precizeaza ca sub cod galben se afla, in intervalul joi, ora 13.00 - vineri, ora 18.00, raurile din bazinele hidrografice Desnatui (judetele Mehedinti si Dolj), Jiu pe sector aval confluenta Motru (judetul Dolj), Teslui ( judetele Dolj si Olt), Vedea pe sectorul aval Valeni - amonte confluenta Teleorman (judetul Teleorman), Teleorman curs mijlociu (judetul Teleorman).

ora 07:00 - In Arges, un batran de 83 de ani s-a inecat in apropierea casei, in timp ce incerca sa traverseze un parau umflat de precipitatii.

In Olt, apele au afectat noua localitati si peste 800 de gospodarii. Iar in Giurgiu, mai multe tronsoane de drum judetean au fost inchise, deoarece au fost inundate. Iar pericolul nu a trecut. Rauri din zece judete sunt pana diseara sub cod galben sau portocaliu.

Batranul a fost inghitit de viitura intr-o fractiune de secunda. Plecase de acasa si nu a apucat sa se indeparteze prea mult. S-a inecat intr-o vale, unde se adunase apa venita de pe versanti.

La Humele, in Arges, oamenii nu mai spun ca inundatiile sunt un dat de la Dumnezeu, in schimb arata cu degetul catre autoritatile locale, pe care le acuza ca nu curata si nu largesc albia raului Bucov.

Inundatiile au fost provocate de ploile care nu mai contenesc de cateva zile. Sute de case din sudul tarii sunt grav afectate. Iar in judetul Teleorman, autoritatile au decis sa evacuze preventiv zeci de oameni.

In prag de sarbatori, zeci de oameni s-au trezit cu locuintele inundate si in Olt. Batranii sunt cei mai napastuti, pentru ca nu mai au putere sa curete in urma apelor. O femeie a crezut ca nu mai scapa vie cand au navalit suvoaiele.

In loc de ninsori de povesti avem ploi care parca nu se mai termina, de parca n-am fi in mijlocul lui decembrie si am fi undeva in mijlocul lui septembrie. Iar pe deasupra, vine anuntul facut de meteorologi: raman codurile in vigoare in sudul Romaniei.

Raul Jiu a fost sub cod rosu pana la miezul noptii, in mai multe zone din Dolj. Rauri din alte zece judete sunt sub cod galben sau portocaliu pana la ora 18:00.

Citeste si: Vesti bune despre vreme. Temperaturi in crestere, cu maxime de pana la 8 grade: va mai ploua in nord-vestul tarii

Treisprezece localitati sunt afectate de inundatii in judetul Giurgiu

Treisprezece localitati sunt afectate de inundatii in judetul Giurgiu, unde 3.800 de hectare de teren au fost acoperite de ape, iar patru drumuri sunt inchise circulatiei, arata ultimul bilant dat publicitatii joi de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta.

Conform sursei citate, joi dimineata in acest judet sunt afectate de inundatii 13 localitati, respectiv: Iepuresti, Calugareni, Singureni, Vanatorii Mici, Roata de Jos, Crevedia Mare, Bulbucata, Bucsani, Clejani, Letca Noua, Comana, Hotarele si Mihailesti.

In Mihailesti s-au produs primele inundatii in noaptea de miercuri spre joi, in aceasta comuna cateva anexe gospodaresti si un drum fiind acoperite cu ape in urma ploilor torentiale.

Bilantul inundatiilor arata ca joi dimineata in judetul Giurgiu sunt inundate 3.800 de hectare de teren, respectiv 1.451 hectare de teren agricol, 1.513 hectare de pasune si 836 hectare de padure.

De asemenea, au fost inundate 141 de curti si gradini, trei podete si mai multe drumuri, joi dimineata fiind inchise circulatiei DJ 412 C-– Podul Pescari, DC 191 Vadu Lat - Anghelesti, DC 105 Iepuresti - Chirculesti si DC 139 Bulbucata - Teisori.

Inundatii s-au produs si pe alte tronsoane de drum, insa pe acele sosele se poate circula. In localitațile Calugareni și Roata de Jos sunt fantani inundate, iar apa potabila este distribuita oamenilor de catre autoritati.

Dupa retragerea apelor, specialistii de la Directia de Sanatate Publica vor analiza calitatea apei din fantani si le vor dezinfecta.

In comuna Bulbucata, un boldoexcavator al primariei a intervenit pentru ridicarea a doua diguri de pamant cu lungime totala de 50 metri, iar localnicii si cei de la comitetul pentru situatii de urgenta au pus 220 de saci de nisip pentru a apara cinci gospodarii care au gradinile partial inundate si unde efectele inundatiilor riscau sa se amplifice.

Pompierii, ajutati de jandarmi si membri ai comitetelor locale pentru situatii de urgenta, au intervenit in unele dintre localitatile afectate pentru a largi si decolmata canalele de scurgere si pentru evacuarea apei din rigole.

AVERTIZARI HIDROLOGICE

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor codurile portocaliu si galben sunt in vigoare si joi, pana spre seara. Bazinele hidrologice afectate sunt Drincea, Desnatui, Jiu, afluenti Olt inferior, Calmatui, Vedea, Arges si Prahova.

Fenomene vizate - Cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de atentie, ale cotelor de inundatii si ale cotelor de pericol.

Momentul producerii fenomenelor - 10.12.2014, ora 14:00 – 11.12.2014, ora 18:00.

COD GALBEN

In intervalul 10.12.2014, ora 14:00 – 11.12.2014, ora 18:00 pe raurile din bazinele hidrografice: Drincea, Desnatui (judetele Mehedinti si Dolj), Jiu pe sectoarele Rovinari – Filiasi si aval Podari (judetele Gorj si Dolj), Motru si unii afluenti ai Jiului din judetele Mehedinti, Gorj si Dolj, Oltet si Teslui ( judetele Valcea, Dolj si Olt), Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman), Colentina si alte rauri mici din bazinul inferior al Argesului (judetele Dambovita, Giurgiu si Ilfov) si Prahova (judetul Prahova).

COD PORTOCALIU

In intervalul 10.12.2014, ora 14:00 – 11.12.2014, ora 18:00 pe raurile din bazinele hidrografice: Jiu pe sectorul aval Filiasi – Podari (judetul Dolj), Calmatui (judetele Olt si Teleorman), Teleorman si afluentii mici ai raului Vedea din judetul Teleorman, Neajlov, Sabar ( judetele Arges, Dambovita, Ilfov si Giurgiu).

INHGA mentioneaza ca fenomenele hidrologice avertizate se pot produce si pe afluenti de grad inferior.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Inundatiile au facut prapad in zeci de localitati din patru judete. Un barbat din Arges a murit inecat in apropierea casei
Inundatiile au facut prapad in zeci de localitati din patru judete. Un barbat din Arges a murit inecat in apropierea casei

Ploaia si lapovita, care cad fara incetare de cateva zile in toata tara, au provocat deja inundatii ce fac prapad in zeci de localitati din Giurgiu, Valcea, Olt si Prahova.

CODUL PORTOCALIU de inundatii, extins in zece judete, pana joi. Satul acoperit aproape in intregime de ape
CODUL PORTOCALIU de inundatii, extins in zece judete, pana joi. Satul acoperit aproape in intregime de ape

Codul portocaliu de inundatii emis de hidrologi a fost extins, pana joi la ora 14.00, in zece judete din sudul tarii - Mehedinti, Dolj, Gorj, Valcea, Olt, Arges, Teleorman, Dambovita, Giurgiu si Ilfov.

COD PORTOCALIU de inundatii, in doua judete. Alte 10, sub COD GALBEN: 80 de case inundate in Dambovita
COD PORTOCALIU de inundatii, in doua judete. Alte 10, sub COD GALBEN: 80 de case inundate in Dambovita

Judetele Dambovita si Giurgiu vor fi, in intervalul duminica, ora 22.00 - marti, ora 14.00, sub cod portocaliu de inundatii, potrivit unei avertizari ce vizeaza raul Neajlov, sectorul Moara din Groapa - Vadu Lat.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.