"Rusii pot fi nebuni, dar nu sunt prosti". De ce crede Dan Dungaciu ca Romania nu risca un razboi cu Rusia din cauza scutului

×
Codul embed a fost copiat

Scutul antiracheta de la Deveselu nu reprezinta o amenintare la adresa Federatiei Ruse.

Au reafirmat acest lucru o data in plus secretarul general al NATO Jens Stoltenberg si presedintele Klaus Iohannis, care s-au intalnit joi dimineata la Palatul Cotroceni. Cei doi oficiali au raspuns astfel acuzatiilor si deciziilor de la Kremlin. Ministrul rus al Apararii a anuntat infiintarea a trei divizii militare pe care le va trimite la granita cu NATO, ca raspuns la inaugurarea bazei militare din Romania.

Liderul aliantei nord-atlantice si presedintele Romaniei au discutat la Cotroceni despre securitatea in regiune, in contextul amenintarilor venite de la Moscova. Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, a afirmat ca baza militara de la Deveselu este o amenintare directa la adresa Federatiei Ruse.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: "Atat conditiile fizice, cat si cele geografice fac imposibil ca sistemul anti-racheta sa submineze Rusia. Este tehnic imposibil sa doboare rachete balistice intercontinentale rusesti. Amenintarile din partea Rusiei sunt nejustificate si iresponsabile."

Cu toate garantiile oferite de Aliati, ministrul rus al Apararii a anuntat si primele masuri: va infiinta 3 divizii militare a cate 10 mii de soldati, pe care le va pozitiona in apropierea frontierelor NATO.

Citește și
Deveselu
Scutul antiracheta de la Deveselu a fost activat in absenta lui Iohannis. Reactia dura a Kremlinului: "Deja se iau masuri"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Aici nu vorbim despre Rusia. Stim ca Rusia foloseste aceste ocazii pentru a fi foarte vocala, insa si ei stiu la fel de bine cum stim noi ca sistemul nu este in niciun fel indreptat impotriva Rusiei."

De la Cotroceni, seful NATO a plecat la Deveselu. In schimb, presedintele Klaus Iohannis a preferat sa ramana in Bucuresti, Administratia Prezidentiala fiind reprezentata de consilierii Ion Oprisor si Bogdan Aurescu.

Specialistul in relatii internationale, Dan Dungaciu, considera Romania a atins, astazi, cel mai inalt nivel de securitate din istorie, odata cu deschiderea oficiala a scutului antiracheta.

Dan Dungaciu, expert relatii internationale: "Daca el va fi atacat, sau daca Romania va fi atacata, evident ca va fi un razboi cu NATO".

In acelasi timp, tara noastra ar trebui sa isi asume dialogul diplomatic cu Federatia Rusa, asa cum se intampla in cazul Germaniei sau al Poloniei, sustine Dan Dungaciu. Cat priveste ingrijorarea legata de un eventual conflict cu rusii...

"Nu va exista niciun razboi al Romaniei cu Rusia pentru ca asta ar insemna un razboi al Rusiei cu NATO. Or, rusii pot fi nebuni, dar nu sunt prosti", mai spune Dan Dungaciu, expert relatii internationale.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Cum functioneaza scutul de la Deveselu si cat de eficient este impotriva arsenalului Rusiei. Rachete
Cum functioneaza scutul de la Deveselu si cat de eficient este impotriva arsenalului Rusiei. Rachete "bune" si rachete "rele"

Poate cel mai important proiect militar gazduit vreodata de Romania, scutul antiracheta de la Deveselu este subiectul zilei. In ce consta, insa, acest sistem ce creaza tensiuni intre marile puteri?

Scutul antiracheta de la Deveselu a fost activat in absenta lui Iohannis. Reactia dura a Kremlinului:
Scutul antiracheta de la Deveselu a fost activat in absenta lui Iohannis. Reactia dura a Kremlinului: "Deja se iau masuri"

Scutul anti-racheta din Romania, este de joi operational. Trei baterii cu 24 de rachete interceptoare, pot fi actionate, in orice moment, din baza NATO, de la Deveselu.

Sistemul de aparare antiracheta de la Deveselu devine operational joi. Reactia MAE rus:
Sistemul de aparare antiracheta de la Deveselu devine operational joi. Reactia MAE rus: "Decizia este daunatoare si gresita"

Sistemul de aparare antiracheta Aegis Ashore de la Deveselu va fi inaugurat joi in prezenta premierului Dacian Ciolos si a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care se afla cu acest prilej in Romania.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.