Alegerile la romani: primar ales din arestul politiei, campanie la nunta fiicei edilului, ziaristi amenintati cu linsajul

×
Codul embed a fost copiat

Legea a interzis pomana electorala. Dar romanul e inventiv si gaseste repede solutii: faci o nunta la care ii inviti pe alegatori, le dai sa manance si le vorbesti. Legiuitorul nu prea are ce sa-ti faca pentru ca nu te poate opri sa te insori.

In parcul din fata Garii de Nord am intalnit-o pe Clotilde Armand, o fratuoaica stabilita in romania de multi ani dar care inca se mai mira de realiattile de la noi. Candideaza la sectorul 1 pe listele USB. Trei doamne si un domn o asteapta. Au fost mai multi dar i-a alungat ploaia. Au o problema cu blocul care sta sa cada, care nu mai are apa calda si caldura de mai bine de un an din cauza datoriilor.

Sefii blocului nu vor sa dea lamuriri. Scandalul incepe. Frantuzoaica se mira neputincioasa. Aici traiesc peste o mie de oameni.

Strategia lui Clotilde Armand este simpla. Tot ce face trebuie sa ajunga pe internet.

Cartierul Pajura, un alt pretendent la primaria sectorului 1: Eugen Tomac, de la PMP. In fata sediului cu geamurile sparte de adversarii politici, veselie mare. Candidatul se incurajeaza singur. Din boxa se canta despre iarba verde si pericolul de a te ratacii prin lume. Veselia electorala e maxima. Candidatul isi incepe discursul.

Citește și
Reprezentantii organizatiei judetene a PSD au depus la Biroul Electoral Judetean (BEJ), listele de candidati pentru Consiliul Judetean (CJ) Botosani si Primaria Botosani
Sute de candidaturi cu probleme la alegerile locale. Primar pentru 2 partide, consilier la limita majoratului
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Campanie lui Tomac in sector n-a fost usoara. Pentru a irita alegatorii, adversarii au vopsit pe toate blocuri numele partidului lui Tomac. “Omul care s-a ocupat de zona asta s-a dus la PSD. Si a venit ferm si ne-a zis ‘domnule nu intrati in zona asta ca e a mea’. Am zis ca e o gluma. Dupa care ne-am trezit cu blocuri pictate cu incidentele astea pe la sediu”, spune candidatul.

Dupa nenorcirea din Colectiv, strada a cerut demisia lui Piedone de la sectorul 4. Cu greu s-a lasat convins.”E o greseala si mi-o asum, prea tarziu, dar o asum ca nu am procedat la demisie din prima zi. imi voi reprosa toata viata acest lucru "

La nici jumatate de an de la nenorcire, Piedone s-a razgandit. Si a vrut din nou la primarie. Nu i s-a permis sa fie primar dar a schimbat strategia. Candideaza la consiliu si il sustine la primarie pe Razvan Sava, candidatul liberalilor. Impreuna s-au tot perindat prin sector. S-au dat in carusel, in tiribombe, si-au vopsit fetele. Cu surle si trambite, cei doi doi candidati iau la pas sectorul iar cetatenii par sa fie de parte lor. Ii saluta de pe la geamuri si isi scoat copiii in fata blocului.

Dumitru Bortun, doctor in Comunicare, explica: “Piedone garanteaza pentru Sava. Nu prea il stim noi, dar daca piedone umbla cu el de gat, garanteaza pentru el. Am auzit ca le-ar fi spus unor babute care se plangeau ca le lasa de izbeliste, votati-ma pe mine consilier ca o sa controlez si primarul va face ce doresc eu. Adica era clar acolo o negociere. Primarul e un papusoi. El papusa si papusarul sunt eu. Astea sunt calculele. Sa ne fie clar: atata poate sa dea civilizatia romana in acest moment istoric. Nu putem da mai mult. Haideti sa nu ne vaitam asa.”

L-am intrebat pe Piedone despre tragedia din Colectiv. Nu se simte vinovat cu nimic. “Domnule reporter, dumneavoastra considerati din experienta dumneavoastra ca sunt vinovat? Spuneti si dumneavoastra? Daca ar fi existat probabil ca in America judecata cu juratii cred ca stiti prea bine care era verdictul. De aia a trebuit... se putea intampla aceasta tragedie in orice sector. Dar probabil ca Piedone s-a aflat la momentul si locul nepotrivit. Si asta este. Trebuia sa existe un acar Paun undeva. Nu ma victimizez. Imi voi duce steagul pana la capat. Iar soarta numai Dumnezeu stie cum in si ce fel.”

Daniel Baluta a fost viceprimar pe vremea lui Piedone. Cand Piedone si-a demisia, viceprimarul Baluta i-a luat locul si a inceput sa-l critice de parca era total strain de lucrurile intamplate pana atunci in sectorul 4. Baluta este de cativa ani buni la sefia sectorului 4 dar le vorbeste oamenilor despre proiecte, depre banii europeni pe care primaria nu i-a luat pana acum pentru ca n-a existat preocupare.

Oamenilor le-a placut de Baluta. A castigat detasat. Piedone a intrat in Consiliul local impreuna cu fratele lui. Si cam atat.

Comuna Bunesti, un drum rupt, plin de gropi. E drumul care face legatura cu satul viscri. Pe aici trece printul charles atunci cand vine in vizita si tot pe aici trec peste 30 de mii de turisti in fiecare an. Primar in zona este Mircea Palasan, candidat pentru un nou mandat. Legea a interzis pomenile electorale dar Palasan a gasit portita prin care sa-si cinsteasca satenii fara sa o incalce. I-a chemat la nunta fiicei, in plina campanie. Nunta era programata pe 3 septembrie dar a fost mutata fix la mijlocul campaniei electorale.

Primarul ne sugereaza sa parasim zona pentru a nu lua bataie. Peste 400 de oameni din toata zona au fost chemati la nunta. Viceprimarul Gheorghe Spataru rasufla usurat. “Ma mir ca ati scapat de linsat”.

Cat timp nuntasii sunt in biserica, primarul candidat vine sa dea lamuriri. Spune ca nunta a fost decalata pentru ca fiica sa a ramas insarcinata si cu greu a gasit un restaurant. Intrebat despre zona, despre drumurile rupte, spune ca sunt in adminsitarea judetului si ca zona a fost sabotata.

Am convenit sa ne intoarcem dupa nunta in comuna pentru a ne arata realizarile. Dupa o saptamana, ne-am intors. Iar primarul ne face un tur al investiilor. O gradinita, in care lucrarile sunt abandonate de cativa ani. O viitoare pepiniera, care trebuia construita pe finantare europeana, dar pentru ca actele au fost depuse prea tarziu va fi contruita din banii primariei. Pentru ca scoala din sat este langa o biserica monument istoric inspectia de stat le-a cerut sa mascheze termopanul cu lemn, pentru a se incadra in arhictura locului. Primarul si consiliul au aruncat banii fara sa-i intereseze ce iese. Acum se mira.

Pe de o parte primarul se bucura ca-i vin turistii in sat. Pe de alta parte, nu-i convine ca oamenii nu lasa bani in Bunesti, ci in Viscri. Raca dintre primar si cei care detin pensiuni, in special in satul Viscri a pornit dupa ce edilul a vrut sa construiasca impreuna cu viceprimarul o adevarat statiune in zona, pe fonduri europene, o investitie de aproape 2 milioane de euro. Caroline Fernolend este cea care a ajutat satul Viscri sa se puna pe picioare prin dezvoltarea autienticitatii cautata acum de zeci de mii de turisti in fiecare an. Ea l-a reclamat pe primar ca pune in pericol zona care este monument UNESCO si a aratat ca in proiectul cu fonduri europene sunt mai multe ilegalitati. Proiectul a fost anulat si de atunci, pe aceste meleaguri s-a pornit un adevarat razboi. Acum si Caroline Fernolend candideaza pentru un post de consilier judetean si a sustinut un alt candidat. Dar oamenii l-au ales pe Palasan pentru un nou mandat.

Probabil cea mai ciudata campanie a avut loc la Baia Mare. O campanie in care primarul suspendat Catalin Chereches candideaza din puscarie. De acolo trimite baimarenilor in fiecare zi scrisori pe care staff-ul sau de campanie le posteaza pe internet si pe site-urile de socializare. Cum este aceasta in care fostul primar ridica in brate un copil sau alta in care le reaminteste baimarenilor ca el este cel care a adus aici crapi japonezi si nuferi.

Catalin Chereches a fost arestat cu doar cateva zile inainte de inceputul campaniei electorale pentru luare de mita. Aici este sediul de campaniei al Coalitiei pentru Baia Mare. Radu Ardelean este cel care tine vie pagina de facebook a primarului si posteaza zilnic in numele lui. “Lumea s-a solidarizat. Catalin e al nostru. Sa nu ni-l luati. Iar sondajele arata ca se pastreaza acolo sus”

Echipa de campanie a fost tot timpul prezenta in oras. Inca de la inceputul campaniei, sondajele l-au indicat pe Chereches castigator cu aproape 80 la suta din voturi. Contracandidatii sai abia daca apareau in sondaje.

Pentru alegatori nu conteaza ca primarul e in puscarie. Si nici ca e vinovat. “A fost o capcana o ticalosie de la Bucuresti. Asa primar, niciun primar nu a fost in Baia Mare”.

“Sunt in stare sa aleaga un hot, sa aleaga pe unul care e deja in puscarie. Sunt oameni care sunt in stare sa il scoata din puscarie si sa-l puna primar”, spune Dumitru Bortun. “Nu-i intereseaza ca le aduci la cunostinta amoralitatea. Lipsa asta vine din istorie. N-am avut o istorie care sa ne permita participarea la proiecte sociale, la dezbaterea binelui general. Noi am avut pana in ultimul ceas, noi am fost ultimii care am desfiintat iobagia. Iobagia ce este? O relatie de supunere. O relatie care lasa pe unii sa fie stapani ca pe mosia lui taica si pe altii sa fie cu capul plecat sabia nu-l taie. Tot iobagia induce doua fenomene grave. Lenea si hotia. O spun analistii economici. E studiata. Acolo unde este aplicata relatia de munca fortata si neplatita sute de ani, oamenii nu vor sa munceasca pentru ca n- s platiti si cine nu munceste din ce sa traiasca? Din hotie, din furt. Iata de ce avem niste comportamente sociale greu de compatibilizat cu filosofia democratiei. Care inseaman popoare competente, responsabile, care participa la proiecte politice comune, In rest, jucam o mascarada de 26 de ani careia ii spunem democratie.“.

De aceeasi parere este si sociologul Gheorghe Onut. Candidatii penali, lipsa solutiilor in partidele politice dezamagirea si apatia alegatorilor pun in pericol democratia romaneasca. “Democratia romaneasca e o parodie”, spune Onut. “Partidele in tara noastra nu sunt partide. Ele sunt partide in masura in care poti folosi un stalp pe post de brad de Craciun. Sunt niste adunaturi de tot felul de persoane. Partidele au o treaba foarte clara. Ele participa la administrarea puterii si au de produs oameni si idei. Au produs spanac. Ce au produs?”

La sfarsitul anului trecut l-am intalnit pe Valentin Vrabie, primar independent in comuna constanteana Pestera. In doua mandate a reusit sa schimbe fata locului. A atras investitori in zona, a creat locuri de munca dar mai presus de toata in investit in educatia copiilor. L-am reintalnit acum, in plina campanie pe Vrabie in Medgidia. Candideaza aici, independent pentru postul de primar. Batalia se da pe toate frunturile. Pe siturile de socializare, prin ziare locale, pe strada.


“Ma asteptam facand un pas de la comuna la oras sa gasesc oameni mult mai pregatiti decat mine. Insa dezamagirea este maxima. Am gasit partide politice capusate de grupuri de interese si mereu am spus ca sunt grupuri mafiote foarte bine organizate aceste partide si se dovedeste ca am avut dreptate”.

Asa ca incurajat si in localitatii inscrierea in cursa a candidatilor independenti. Astazi, echipa de campanie va merge intr-un cartier rau famat din oras. Echipa, inarmata cu pliante se pune in miscare. Periferia cartierului Ali Baba, un loc care nu pare a fi in Romania.

De cum ajunge in Ali Baba, Vrabie e preluat de un prieten din copilarie. Timp de cateva ore ia strazile la rand, din casa in casa. Si strategia a tinut. Vrabie este noul primar al Medgidiei, un primar independent, o dovada ca oamenii s-au saturat de partide si politcieni. Poate ca aceasta este cheia: o administratie depolitizata, condusa de gospodari si nu de politicieni care uita de oameni dupa ce se aseaza in fotoliul de edil. Pana atunci mai este insa foarte mult. A fost o campanie atipica, am avut o participare redusa la vot iar cand am tras linie, tara s-a ales cu o multime de primari cercetati penal, oameni corupti care insa au primit votul cetatenilor. Aste spune multe despre noi, ca natie, despre felul in care intelegem politica si democratia. Pana la urma urmei, meritam ce votam!

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Alegeri locale 2016. Jumatate dintre primarii marilor orase au probleme cu justitia. Cati dintre acestia vor un nou mandat
Alegeri locale 2016. Jumatate dintre primarii marilor orase au probleme cu justitia. Cati dintre acestia vor un nou mandat

Dintre cei 109 primari de municipii si sectoare ale Capitalei, 51 au probleme in justitie – ceea ce nu-i impiedica pe multi dintre ei sa candideze la alegerile de duminica.

Sute de candidaturi cu probleme la alegerile locale. Primar pentru 2 partide, consilier la limita majoratului
Sute de candidaturi cu probleme la alegerile locale. Primar pentru 2 partide, consilier la limita majoratului

Cu o saptamana inainte de data alegerilor locale, un ONG atrage atentia asupra faptului ca pe listele de candidaturi definitive apar ilegalitati.

Sistemul de vot care poate preveni fraudarea scrutinului in Romania. Cum va fi verificat fiecare alegator cand merge la urne
Sistemul de vot care poate preveni fraudarea scrutinului in Romania. Cum va fi verificat fiecare alegator cand merge la urne

Romanii care vor merge la urne in data de 5 iunie vor fi verificati, in premiera, intr-un nou sistem informatic. Datele lor din buletin vor fi introduse intr-o aplicatie, care va arata daca alegatorii au mai votat sau nu, in acea zi.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.