Din ce cauza a izbucnit incendiul de proportii din Mihailesti, judetul Buzau. Dezastrul din 2004, la un pas sa se repete

×
Codul embed a fost copiat

A fost o dimineata de groaza la Mihailesti, in judetul Buzau, locul cumplitei tragedii din 2004 cand s-au prapadit 18 oameni. De aceasta data, un TIR plin cu 800 de butelii a luat foc, iar zeci de recipiente au explodat.

 

Autoritatile au aplicat codul rosu de inteventii, si au evacuat toata zona, pe o raza de 700 de metri. Din fericire, nici o persoana nu a fost ranita, iar pompierii, au stins incendiul in siguranta.

Imaginile filmate cu o drona arata proportiile dezastrului. Pe sosea, alaturi de camionul facut scrum, sute de butelii, unele explodate, au ajuns langa casele oamenilor.

Autotrenul a luat foc dupa ce a explodat un cauciuc. Accidentul s-a petrecut in localitatea Mihailesti din judetul Buzau, de al carei nume se leaga tragedia cumplita din 2004. De teama ca scenariul sa nu se repete, autoritatile au evacuat numeroase locuinte.

Citește și
microbuz avariat
Un microbuz al MAI, implicat intr-un grav accident la Constanta. Ce a urmat dupa ce a fost izbit in plin de o masina
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Nici pompierii nu s-au putut apropia. Au folosit, de la distanta, tunurile cu spuma. Opt autospeciale au ajuns acolo. Fortele de interventie au fost suplimentate, cand incarcatura a inceput sa sara in aer.

George Cretu, purtator de cuvant ISU Buzau: "S-a luat masura evacuarii populatiei si inchiderii circulatiei, aproximativ 60 de pompieri fiind dislocati la fata locului."

Acum 12 ani, in aceeasi localitate, a fost iadul pe pamant: un camion care transporta azotat de amoniu s-a rasturnat si a explodat, provocand una dintre cele mai mari tragedii petrecute in Romania. Explozia care a urmat a dus la moartea a 18 persoane.

Desfasurarea evenimentelor, livetext 

UPDATE 17:45 Traficul rutier pe DN 2 la Mihailesti a fost reluat in conditii normale vineri in jurul orei 17.45, la aproape 8 ore dupa accident, dupa ce zona a fost verificata cu detectorul de specialistii de la ISU Buzau.

UPDATE 17:00 TIR-ul a fost ridicat de pe carosabil si va fi supus unor analize. Au fost stranse si toate buteliile, care vor fi si ele analizate. Circulatia este in continuare blocata pe E85

UPDATE 14:10 Doi procurori de la Parchetul de pe langa Tribunalul Buzau fac cercetari la locul incendiului de la Mihailesti, a declarat pentru AGERPRES prim-adjunctul Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau, procuror Gabriela Vajaiac. Acestia ii vor audia pe soferul TIR-ului si pe administratorul firmei.

UPDATE 12:01  La Parchetul de pe langa Tribunalul Buzau s-a constituit un dosar avand ca obiect explozia produsa vineri, pe DN 2, in zona localitatii Mihailesti, anunta un comunicat transmis AGERPRES de catre biroul de informare al PICCJ.

"Cercetările sunt efectuate sub aspectul savarsirii infractiunilor de distrugere din culpa (art. 255 din Codul penal) si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca (art. 349 din Codul penal)", precizeaza sursa citata.

UPDATE 11:47 Incendiul izbucnit la un TIR incarcat cu butelii, in localitatea buzoiana Mihailesti, a fost stins, pompierii intervenind in continuare pentru a raci resturile autotrenului si buteliile ramase. Acolo au ajuns procurori si criminalisti, care fac masuratori si cercetari, astfel ca traficul este restrictionat in continuare, potrivit News.ro.

Primarul din Mihailesti, Dorinel Petre, a declarat ca incendiul a fost stins, iar in zona au venit prefectul judetului Buzau, George Sava, si doi procurori de la Parchetul de pe langa Tribunalul Buzau, insotiti de echipe de criminalisti.

La locul incendiului au loc masuratori si cercetari, astfel ca accesul este restrictionat in continuare.

Primarul a spus ca au fost evacuate apoximativ 30 de case si ca buteliile care au explodat nu au creat pagube. Totusi, au fost afectate un gard, pe o lungime de 50 de metri, in zona incendiului, si reteaua de electricitate.

In prezent, locuitorii din casele aflate pe marginea DN 2, in Mihailesti, nu au electricitate, restul comunei fiind alimentata separat.

Fostul primar al comunei Mihailesti Stan Stan a povestit ca incendiul a pornit la o roata a camionului si ca soferul a coborat si a incercat sa stinga focul cu un extinctor, fara succes. El a spus ca acolo au mai oprit doua camioane, iar soferii au ajutat la stingerea focului, insa nu s-a reusit si au fost anuntati pompierii.

Dupa ce au venit pompierii, buteliile au inceput sa explodeze pe rand.

"Bine ca nu au explodat toate odata, cum stim ca au mai fost alte probleme, ca daca ar fi explodat toata odata ar fi fost probabil un dezastru la fel de mare ca in 2004", a afirmat Stan Stan.

Comandantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Buzau, Danut Nicolae, a adeclarat ca atunci cand echipele de interventie au ajuns la locul incendiului s-a trecut la refularea apei de la distanta cu tunul autospecialelor.

"In acel moment au inceput sa explodeze, pe rand, buteliile. S-a adoptat un regim defensiv de interventie, s-a luat masura asigurarii cetatenilor si evacuarii pe o distanta de 500-700 de metri, traficul rutier a fost intrerupt la distanta de siguranta. Am mai solicitat doua autospeciale de la Ramnicu Sarat, in total sunt 8 autospeciale, 6 de la Buzau, doua de la Ialomita, alimentarea se face din localitate, sunt doua ambulante. Dupa stingerea incendiului, buteliile se stropesc fiecare cu apa, au fost 800 de butelii incarcate cu GPL. Incendiul a izbucnit cu flacara, a cuprins buteliile, au explodat pe rand. Nu avem raniti, nu avem persoane afectate, nici populatie, nici personal de interventie, nici din trafic", a spus seful ISU Buzau.

La randul sau, prefectul de Buzau, George Sava, a declarat ca, in momentul de fata, nu mai este niciun pericol.

"Se raceste camionul, mormanul de fiare contorsionate, sunt pe tot drumul numai butelii explodate, vom trece, imediat dupa ce Politia face ancheta, la degajarea drumului. Nu avem nicio victima, nici o ranire superficiala in randul populatiei. Sunt afectate inclusiv cablurile Electrica, Electrica trebuie sa inlocuiasca aceste fire, speram sa dam drumul la trafic curand. soferul TIR-ului nu este ranit, este in custodia organelor de la fata locului, urmeaza sa dea declaratii pentru a vedea cum a decurs situatia", a spus Sava.

Potrivit prefectului, grupa operativa din cadrul ISU a activat starea de cod rosu pentru a interveni.

El a mai spus ca au explodat mai mult de 60 la suta din butelii.

 

UPDATE 11:25 Primarul localitatii Mihailesti, Dorinel Petre, a declarat, pentru AGERPRES, ca din primele cercetari a reiesit ca incendiul izbucnit la TIR-ul incarcat cu butelii a fost cauzat de explozia cauciucului autovehiculului aflat in trafic, evenimentul avand loc la aproximativ 300-400 de metri distantade locul tragediei din mai 2004.

"Cauciucul a luat foc in trafic. Soferul se deplasa de la Bucuresti spre Buzau, iar incendiul s-a produs la 50 de metri de primele case. 20 de case din apropiere au fost evacuate si peste 50 de persoane au fost scoase in afara perimetrului", a mai declarat sursa citata.

 UPDATE 10:50 Autoritatile spun ca nu exista victime in urma accidentului de la Mihailesti (Buzau), unde a luat foc un TIR incarcat cu 800 de butelii, iar la aceasta ora focul este in regresie. Populatia a fost evacuata preventiv, pe o raza de 500-700 de metri.

Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a spus primele date arata ca nicio persoana nu a fost ranita, iar zona este izolata, pompierii incercand sa stinga incendiul de la distanta, astfel incat exchipale sa fie in siguranta.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Buzau, George Cretu, a declarat, la randul sau, ca exploziile au incetat la acest moment.

La fata locului au ajuns cinci autospeciale, iar la sosirea acestora incendiul se manifesta la incarcatura, multe dintre butelii explodand.

Fortele de interventie au fost suplimentate, insa cand incarcatura a inceput sa explodeze pompierii s-au retras. in prezent, incendiul este in regresie si se lucreaza pentru localizarea acestuia. Autospecialele s-au apropiat de locul incendiului si stropesc cu apa.

Accidentul a avut loc la intrarea in localitatea Mihailesti, iar in primele minute de cand a fost anuntata producerea acestuia au fost evacuate toate casele pe o raza de 500-700 de metri.

Jandarmii asigura zona, pentru a nu lasa pe nimeni sa se apropie, iar politistii au reusit sa ia legatura cu soferul TIR-ului, care le-a comunicat ca incendiul a pornit de la o roata si s-a extins catre incarcatura.

La aceasta ora, circulatia rutiera este oprita pe DN2 (E85) intre orasele Urziceni si Buzau, in localitatea Mihailesti, acolo unde a luat foc TIR-ul, care era incarcat cu 800 de butelii.
 

Un autotren incarcat cu butelii a luat foc, vineri, in localitatea Mihailesti din judetul Buzau, circulatia fiind oprita pe DN 2, intre Urziceni si Buzau. Ar fi vorba de circa 800 de butelii, care au inceput sa explodeze, astfel incat se inregistreaza deflagratii in lant, potrivit martorilor oculari. Nici pompierii nu s-au putut apropia de locul accidentului, stand la limita de siguranta.

Potrivit reprezentantilor ISU Buzau, la fata locului au fost trimise patru echipaje de pompieri. TIR-ul era incarcat cu aproximativ 800 de butelii. Mai multe butelii au explodat, insa, potrivit reprezentantilor ISU Buzau, nu mai exista niciun pericol la acest moment.

 

;

 

 

In 24 mai 2004, la ora 5:50 in aceeasi localitate, un camion care transporta azotat de amoniu a fost implicat intr-un accident, explozia care a urmat soldandu-se cu moartea a 18 persoane si cu ranirea grava a altor 13.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Bilantul accidentului violent de pe E85 a crescut la 4 morti si 2 raniti. Manevra incercata de soferul uneia dintre masini
Bilantul accidentului violent de pe E85 a crescut la 4 morti si 2 raniti. Manevra incercata de soferul uneia dintre masini

Patru oameni au pierit marti intr-un grav accident pe Drumul European 85 in judetul Neamt. Soferul unui autoturism a incercat sa depaseasca un TIR si l-a acrosat cu partea dreapta.

Un microbuz al MAI, implicat intr-un grav accident la Constanta. Ce a urmat dupa ce a fost izbit in plin de o masina
Un microbuz al MAI, implicat intr-un grav accident la Constanta. Ce a urmat dupa ce a fost izbit in plin de o masina

Grav accident rutier marti seara, in judetul Constanta. Noua oameni au fost raniti, printre care sase angajati ai Ministerului de Interne, dupa ce microbuzul in care se aflau a fost lovit in plin de un autoturism.

Coliziune intre doua trenuri in Belgia: Trei morti si 40 de raniti. Cum s-a produs accidentul
Coliziune intre doua trenuri in Belgia: Trei morti si 40 de raniti. Cum s-a produs accidentul

Cel putin trei oameni au murit intr-un grav accident de tren, care a avut loc aproape de orasul belgian Liege. Noua persoane au fost ranite, dupa ce un tren de pasageri a intrat violent intr-un marfar.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.