Utilizarea traditionala a plantelor medicinale, in pericol? Cum vrea UE sa reglementeze piata produselor naturiste

Ultimul update: Vineri 26 Mai 2017 07:13
Data publicarii: Marti 23 Mai 2017 08:34
Categorie: a
Pavel Chirila

Comisia Europeana vrea o reglementare mai stricta a pietei de suplimente naturiste si propune cetatenilor un chestionar prin intermediul caruia autoritatile de la Bruxelles vor sa afle cat de bine este informata populatia in legatura cu acest subiect.

In prezent, pentru omologarea unui supliment naturist nu este nevoie de studii stiintifice complexe care sa probeze eficienta lui, dovezile utilitatii sale fiind sutele de ani de folosire a plantelor medicinale in scop medical.

In opinia doctorului Pavel Chirila, specialist in tratamente naturiste, reglementarile stricte pe care le pregateste Comisia Europeana ar putea aduce schimbari semnificative in comercializarea produselor naturiste si ar putea limita accesul la ele.

In acest an, au fost formulate o serie de chestionare care in principiu ar trebui sa indice opinia autoritatilor si a cetatenilor daca suplimentele din plante medicinale pot fi folosite pe baza de traditie sau doar pe baza de studii stiintifice. Inainte de a raspunde la acest chestionar, cei care il completeaza ar fi trebuit informati despre contextul in care raspund si consecintele raspunsurilor pe care le dau”, a explicat Pavel Chirila.

Potrivit acestuia, la nivelul Uniunii Europene se pune problema daca utilizarea produselor din plante sa continue pe baza traditiei istorice - care le-a demonstrat calitatile si absenta aproape cu desavarsire a efectelor adverse, sau sa se porneasca de la ideea ca nu se stie nimic despre ele si sa poata fi utilizate doar dupa efectuarea unor studii extinse si costisitoare.

Se doresc studii complexe, realizate pe oameni sanatosi. Aceste studii in prezent nu exista, iar elaborarea lor ar implica costuri foarte mari si durate lungi de timp. Acest lucru va determina absenta suplimentelor din plante medicinale de pe piata pana la eventuala obtinere a acestor dovezi stiintifice. De asemenea, datorita costurilor ridicate necesare reconfirmarii calitatilor plantelor medicinale, vor aparea pe piata mult mai putine produse si cu preturi mult mai mari fata de cele actuale. In acest context, multe specii de plante vor disparea din utilizare si cu ele o buna parte din traditia popoarelor europene”, este de parere doctorul Pavel Chirila.

In opinia lui, chestionarul, care are ca termen limita pentru completare data de 1 iunie, nu detaliaza subiectul si nu prezinta explicatii suplimentare, care sa-i ajute pe cei chestionati sa inteleaga contextul.

“Mai mult, chestionarul este greu de gasit pentru un cetatean neinformat, versiunea in limba romana a aparut recent, iar termenul limita este foarte strans – 1 iunie 2017. Doar impreuna putem reusi sa sustinem utilizarea traditionala a plantelor medicinale, mostenita de mii de ani”, mai spune Pavel Chirila.

Chestionarul propus de Comisia Europeana poate fi completat AICI.


 

Pavel Chirila Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: StirilePROTV

Rafinaria Petromidia

(P) Petromidia. 40 de ani de existență. O istorie

(P) #Netliberare continuă la Cartela Telekom

(P) Acces gratuit la canalele Telekom Sport în platforma Telekom TV, timp de 3 zile

(P) Aquatique, cea mai bună apă minerală plată pentru sugari și copii mici

(P) Caravana lui Moş Crăciun deschide sezonul sărbătorilor, în parcarea Hard Rock Cafe

Somon salbatic cu alge de mare si piure de conopida

fabricatinromania

(P) Cumpără Fabricat În România

(P) McCann PR - desemnată Agenția Anului 2017 la Romanian PR Award

Sfaturile lui Tudor Chirilă pentru concurenții din echipa sa. Ce le-a recomandat pentru edițiile LIVE

(P) Kaufland România inaugurează primul program național pentru carne de porc românească

Ghicește cei 4 finaliști de la Vocea României și poți câștiga Noul Opel Crossland X

Prima conferinţă în materie de parbrize în România, organizată de Fuyao Grup