Boala fiicei l-a salvat de la o viata distrusa de alcool. Cum a reusit Catalin sa scape de viciu si sa isi salveze copila

×
Codul embed a fost copiat

Alcoolicii care reusesc printr-o minune sa devina abstinenti, incearca, de cele mai multe ori, sa-i ajute si pe altii sa se lase de baut. Sunt exemplul ca "se poate" in grupurile de sprijin ale Alcoolicilor Anonimi.

Sunt oameni care au renuntat la meseriile lor, unele bine platite, ca sa isi ajute semenii.

Campania "Dependenta Romaniei- Alcoolismul, boala din pahar" continua cu povestea lui Catalin. Barbatul crede ca i-a fost scris sa devina alcoolic. S-a nascut intr-o zona viticola, iar in casa se bea mai mult vin decat apa.

A descoperit ca in bautura gaseste un remediu pentru timiditate si un refugiu pentru rigorile de acasa, pentru controlul exagerat pe care, zice el, il manifestau parintii.

Alcoolul, insa, l-a orbit complet. A ajuns sa-i fure fetitei lui banii din pusculita, pentru a-si lua de baut.

Citește și
boala din pahar
Romania are peste 3 milioane de consumatori de alcool inraiti, dar statul nu ia nicio masura: "N-am vazut alcoolic fericit!"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Catalin Lupu are 60 de ani. La baza, este inginer, insa lucreaza, in prezent, ca ergoterapeut la centrul de tratament Crucea Albastra.

Sura Mica, Sibiu. Aici vin dependentii de alcool. Ergoterapia este, de fapt, recuperarea prin munca. O abordare pusa in practica inca de acum cateva decenii in tarile civilizate. Cu rezultate. Logica : dependentii vor sta departe de bautura ocupandu-si timpul cu activitati creative.

In urma cu 13 ani, Catalin spune ca s-a nascut, de fapt, a doua oara. Pana atunci, viata lui urmase un curs anevoios. Cu turnuri dramatice. S-a nascut intr-o zona viticola, asa ca in casa se bea mai mult vin decat apa.

Isi aminteste ca mama l-a controlat la fiecare pas. L-a tinut din scurt, in mod exagerat: "M-au mutat in primii opt ani de scoala prin trei scoli prin Sibiu doar din dorinta de a fi supravegheat. Eu nu sunt un tip prea vorbaret, ma integrez destul de greu in colectivitati".

Incet si sigur Catalin se inchidea tot mai tare in el. Devenea introvertit. In liceu, a baut pentru prima data zdravan. Atunci si-a dat seama ca alcoolul ii da curaj. Ca poate socializa. In facultate inventa pretexte pentru sesiuni prelungite de consum. Povesteste ca se imbata de bucurie ca a trecut un examen. Sau de tristete ca a picat unul.Tot in acei ani s-a si casatorit.

Apoi s-a nascut singurul lui copil: o fetita. Insa pentru Catalin viata isi urma cursul printre aburii alcoolului: "Am ajuns sa-i fur fetitei bani in pusculita".
Dupa cativa ani, sotia lui s-a imbolnavit grav. La nici 40 de ani, s-a pensionat pe caz de boala.

Soarta i-a mai dat o lovitura crunta. Inainte de majorat, fiica lui Catalin a inceput sa se simta din ce in ce mai rau. A internat-o la Cluj, unde medicii i-au descoperit un ganglion neoperabil langa inima.

"I-au scos de aici de la gat un ganglion, l-au analizat si au tras concluzia ca e limfom Hodgkin -cancer al sistemului limfatic", povesteste Catalin.

Lupta cu viata, cu problemele dar si cu alcoolul devenise un calvar pentru Catalin. S-a gandit chiar sa-si puna capat zilelelor si spune ca numai Dumnezeu l-a ajutat sa treaca peste moment. Tot o minune vede si vindecarea copilei sale care, intre timp, a devenit studenta la psihologie.

"Alina m-a dat lovitura finala. Mi-a spus: "Tata ai luptat atat sa ma salvezi de cancer si vrei sa ma omori acuma cu alcoolul? M-a zdruncinat puternic".

Atat de puternic, incat in urma cu 13 ani s-a internat pentru trei luni la centrul de tratament al dependentilor de alcool de la Sura Mica.

A reusit, iar acum incearca sa-i ajute si pe altii sa devina abstinenti. Stie cat de grea este lupta cu alcoolul, si mai ales ca dependentii romani nu au prea multe solutii la indemana cand vine vorba de tratament.

Niciunul dintre aceste centre nu este finantat de stat. Suntem pe locul cinci in lume, dupa cantitatea de alcool consumata pe cap de locuitor. Iar varsta la care romanii incep sa bea scade simtitor. Este vorba, asadar, despre o boala grea, dusa pe picioare de aproape trei milioane de oameni.

Foarte putini sunt la vedere. Cei mai multi sunt ascunsi in case, in familiile noastre sau chiar in birouri spatioase. Fara ajutor de specialitate, vor sfarsi prin a se inghesui pe paturi de spital. Ori vor sfarsi.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Romania, pe locul al treilea in UE la consumul de alcool in 2016. Tarile prezente in top 5
Romania, pe locul al treilea in UE la consumul de alcool in 2016. Tarile prezente in top 5

Romania ocupa locul al treilea in UE in ceea ce priveste consumul de alcool pur per locuitor, potrivit unui raport oficial realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru anul 2016.

Romania are peste 3 milioane de consumatori de alcool inraiti, dar statul nu ia nicio masura:
Romania are peste 3 milioane de consumatori de alcool inraiti, dar statul nu ia nicio masura: "N-am vazut alcoolic fericit!"

Alcoolismul este cea mai netratata boala din Romania, iar asta in conditiile in care, oficial, sunt peste 3 milioane de consumatori inraiti in tara noastra. Si 3 sferturi din cazurile de violenta raportate....au la baza bautura.

Romanii au inceput sa aprecieze vinul. Cat de mult au crescut vanzarile la cel rose
Romanii au inceput sa aprecieze vinul. Cat de mult au crescut vanzarile la cel rose

Romanii isi rafineaza gusturile si incep sa aprecieze vinul, dovada ca fata de anul trecut au crescut vanzarile, in special la cel rose.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.