Top 5 descoperiri intamplatoare care au schimbat lumea

Superglue

Uneori e mai bine sa fii norocos decat foarte bun. O stiu foarte bine inventatorii urmatoarelor produse. Au reusit sa ne schimbe radical viata, fara sa-si banuiasca macar capacitatile.

 

5. Cuptorul cu microunde

Au incercat sa creeze noi arme, dar au inventat cuptorul cu microunde. Percy Le Baron Spencer era unul dintre inginerii care lucra de zor la tehnologia radar, in anii care au urmat celui de-Al Doilea Razboi Mondial. El incerca sa produca o masinarie cu o capacitate mare de distrugere.

Intr-o zi, cand lucra in laborator, a observat ca ciocolata pe care o avea in buzunarul de la pantaloni s-a topit. Orice om normal s-ar fi oprit in momentul in care ar fi realizat ca inventia lui ar fi putut sa-i afecteze iremediabil integritatea testiculelor. Nu si Spencer! Initial, acesta si-a folosit inventia ca sa produca popcorn. Versiunea initiala a cuptorului cu microunde era gigantica si trebuia neaparat sa fie racita cu apa. Treptat, l-au mai micsorat, iar azi il folosim ca sa distrugem ocazional diverse obiecte. Apoi, cum este si normal, punem filmarea pe You Tube.
 

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

4. Superglue

In 1942, doctorul Harry Coover lucra pentru Kodak. Menirea lui era sa descopere un material plastic care sa poata fi folosit ca obiectiv la armele de foc. Cea mai mare dezamagire a lui Coover era insa ca materialul pe care il obtinuse el era foarte lipicios, nici gand de descoperirea unei lentile minune. Totusi, el nu si-a dat seama ca ceea ce descoperise era cel mai bun adeziv inventat vreodata, asa ca l-a aruncat, reluandu-si cercetarea.

Peste ani, Coover si-a redescoperit invetia: recipientul in care pastrase substanta lipicioasa nu se mai desprindea nici chip de podea. Kodak a lansat atunci lipiciul „Eastman 910”. O minte luminata de la marketing a realizat atunci ca nu se va vinde in veci sub o asemenea titulatura, decat daca face ceva cu adevarat remarcabil. Asa ca au „lipit” o masina de o macara, sustinand ca este suspendata doar cu ajutorul super-lipiciului 910. Superglue este si azi unul din cele mai bine vandute produse ale tuturor timpurilor.
 

3. Cauciucul vulcanizat

Inventatorul cauciucului este Charles Goodyear. Nu a fost usor sa inventeze o forma de cauciuc indeajuns de tare incat sa reziste in timpul curselor de masini. In 1830, dupa o munca de doi ani, Goodyear face o mare descoperire: foloseste acid pentru a inmuia si apoi pentru a intari cauciucul. Guvernul cumpara de la el 150 de saci postali. Din nefericire, toti erau defecti. Goodyear era ruinat. Familia sa a fost nevoita sa traiasca intr-o fabrica abandonata si sa pescuiasca zi de zi pentru a supravietui. Noua ani mai tarziu, Goodyear a prezentat o noua formula dezastruoasa intr-un magazin universal, in vazul cumparatorilor. Nervos ca nu a reusit nici de aceasta data, a aruncat pe foc o bucata de cauciuc. Atunci si-a dat seama ca a descoperit o cale de a face cauciucul mai durabil.
 

2. Geamul securizat
Este sticla folosita in special in constructia de masini. Ideea este sa nu se sparga in bucati mari, care ar putea sa raneasca persoanele aflate in jur. Francezul Edward Benedictus era compozitor, pictor, scriitor si chiar chimist. Intr-o zi, aflandu-se la el acasa, i-a cazut o etajera de pe perete. Desi a facut un zgomot foarte puternic, nu s-a spart. Si-a dat seama ca etajera continea nitrat de celuloza, care actiona ca un adeziv, pastrand bucatile unite. S-a pus pe treaba si a dezvoltat Triplex-ul. Curand, chiar si mastile de gaze din Al Doilea Razboi Mondial erau construite din acest material.
 

1. Penicilina
Sir Alexander Fleming este unul din cei mai mari inventatori ai tuturor timpurilor. Putini stiu insa ca a descoperit penicilina din intamplare. Acesta facea experimente cu microbii din mucozitatile nazale. O perioada, nu a mai dat prin laborator. Cand s-a intors, a descoperit ca vasul in care lasase mucozitatile facuse mucegai. Nu mica i-a fost mirarea cand a observat ca mucegaiul ucisese toti microbii. Asa a facut Fleming cea mai mare descoperire din istoria medicinei. Milioane de vieti au fost salvate in urma acestui experiment.
 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Steven Spielberg, către Denis Villeneuve: ”Dune 2 este unul dintre cele mai strălucite filme SF pe care le-am văzut”
Steven Spielberg, către Denis Villeneuve: ”Dune 2 este unul dintre cele mai strălucite filme SF pe care le-am văzut”

Steven Spielberg a avut numai cuvinte de laudă pentru filmul ”Dune: Partea a doua” în timp ce a stat de vorbă cu Denis Villeneuve în cel mai recent episod al podcastului "Director's Cut" al DGA.

Rihanna a întors toate privirile în California. Ce ținută a purtat la un eveniment caritabil | GALERIE FOTO
Rihanna a întors toate privirile în California. Ce ținută a purtat la un eveniment caritabil | GALERIE FOTO

Rihanna a întors toate privirile când și-a făcut apariția marți la un eveniment caritabil din West Hollywood, California, scrie Daily Mail.

Formația de blues-rock AXIS revine la București cu un concert de excepție, pentru promovarea albumului ”Electric Peace”
Formația de blues-rock AXIS revine la București cu un concert de excepție, pentru promovarea albumului ”Electric Peace”

Formația de blues-rock AXIS - formată din Silviu, Dejan şi Ranko - revine pe 30 martie 2024 la Bucureşti într-un concert de excepție la The PUB Universităţii!

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.