Momentul acela ciudat cand Hemingway face o pauza ca nu stie CUM SA SCRIE

Momentul acela ciudat cand Hemingway face o pauza ca nu stie CUM SA SCRIE:

Daca va zicem ca Hemingway a avut nevoie de o pauza caci nu stia CUM sa scrie? Luati o pauza de la ce faceti si hai sa vedeti!

Sa vi-l prezentam pe Ernest Miller Hemingway e ca si cum i-am povesti unui copil care bate mingea pe afara despre Messi sau Hagi. Il stiti. Unul dintre cei mai mari scriitori din toata lumea, laureat al Premiului Pulitzer in 1953, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1954.

“For Whom The Bell Tolls” va suna cunoscut? Dar poate “Pentru cine bat clopotele?”. Normal! Este marele roman al scriitorului american, care l-a adus in galeria selecta a celor mai buni scriitori din istorie. Inspirat de intamplarile petrecute in timpul Razboiului Civil din Spania la care a participat ca reporter special, Hemingway a scris celebrul roman de razboi “Pentru cine bat clopotele”.

Numai ca, initial a vrut sa scrie o carte dedicata prietenului sau, Generalul Hans Kahle, care si-a riscat viata in lupta cu fascistii, dar nu stia cum. CUM sa scrie sau cum sa nu scrie o biografie a generalului pentru a nu-i pune in pericol viata acestuia. Si-a luat o pauza de gandire. Si a decis sa scrie un roman, nu o biografie, iar prietenul sau sa aiba doar un rol secundar.

Povestea pe scurt:

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Romanul prezinta povestea lui Robert Jordan, un tanar american din Brigazile Internationale alaturate unitatii de gherila republicana in timpul Razboiului Civil Spaniol. Acesta calatoreste in Spania pentru a lupta impotriva fortelor fasciste conduse de Francisco Franco. Un comandant militar comunist rus i-a ordonat sa treaca in spatele liniilor inamice si sa distruga un pod, folosindu-se de sprijinul unui grup de partizani care traiau in muntii din apropiere. (Uniunea Sovietica i-a ajutat si sfatuit pe republicani in Razboiul Civil Spaniol) In tabara lor, Robert Jordan o intalneste pe Maria, o tanara spanioloaica a carei viata a fost afectata de executarea parintilor ei de catre fascisti si de violarea ei de catre falangisti (parte a colitiei fasciste) la izbucnirea razboiului.

Simtul sau al datoriei se confrunta atat cu frica conducatorului grupului de partizani, Pablo, si cu lipsa de dorinta a acestuia de a se angaja la o operatiune sub acoperire care s-ar putea termina tragic, cat si cu propria sa dorinta de a-si trai dragostea cu Maria. Nu este clar pana aproape de final daca ei vor reusi sa arunce in aer podul si nici daca dinamitarea podului a ajutat in vreun fel atacul republicanilor, desi au fost ucisi multi soldati fascisti. La sfarsitul romanului, Robert Jordan este ranit mortal, dar spera sa ucida cativa soldati inamici si sa ingreuneze actiunile inamicilor inainte de a muri.

 

 

“Pentru cine bat clopotele” – adaptari ulterioare:


• Film in regia lui Sam Wood, in 1943 cu Gary Cooper si Ingrid Bergman in rolurile principale
A primit 9 nominalizari la Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun actor si cea mai buna actrita. Actrita greaca Katina Paxinou a castigat pentru interpretarea rolului Pilar
• Adaptare pentru televiziune, regizata de John Frankenheimer, a fost prezentata in doua parti la Playhouse 90 in 1956, cu Jason Robards si Maria Schell ca Robert Jordan si Maria
• Serial in 4 parti by BBC in 1965 (miniserie in engleza americana).
• Takarazuka Revue a adaptat romanul ca drama muzicala, produsa de Star Troupe si in care au interpretat Ran Ootori in rolul lui Robert Jordan si Kurara Haruka in rolul Mariei in 1978. Spectacolul a fost reluat in 2010 de Cosmos Troupe.

„Hemingway nu s-a ascuns niciodata intr-un turn de fildes. Stia prea bine ca substanta operei unui artist este artistul insusi, viata si trairile lui, si a reusit ceea ce putini scriitori din epoca lui sau dintotdeauna au izbutit sa faca: sa devina, ca om si in vazul lumii in mijlocul careia traia, imaginea vie a semnificatiei celei mai autentice si mai profunde a operei sale, iar acest lucru a continuat sa-l faca neabatut si cu cea mai deplina onestitate pana in momentul mortii” - Tennessee Williams

 

 

Alte citate de la marele Hemingway pentru pauzele inspirationale din viata ta:

• De vanzare - pantofi bebelusi. Niciodata purtati (cunoscuta si ca cea mai trista poveste spusa in 6 cuvinte: For sale: baby shoes, never worn)

• Pisicilor le reuseste de minune ceea ce oamenilor le este imposibil: sa treaca prin viata fara sa faca vreun zgomot.

• Exista un adevar dureros: acela de a te pierde intr-o iubire mistuitoare, uitand cat de special esti si tu.

• Nu judecati oamenii dupa cei cu care se aduna. Nu uitati ca Iuda avea amici ireprosabili.

• Un om inteligent se imbata ori de cate ori este obligat sa-si petreaca timpul alaturi de prosti.

• Intotdeauna sa faci cand esti treaz ceea ce ai spus ca vei face cand erai beat. In felul asta vei invata sa-ti tii gura!

• Cand eram mic mi se spunea: asteapta sa te faci mare si ai sa vezi tu. Acum sunt mare si nu vad absolut nimic

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Penicilina a aparut intr-o pauza de vacanta! Cea mai dureroasa inventie din istorie:
Penicilina a aparut intr-o pauza de vacanta! Cea mai dureroasa inventie din istorie:

Penicilina. A fost inventata in vacanta. Va dati seama ce nebun s-a gandit cum sa ne faca noua copilaria mai dureroasa? Cand era el in concediu? :)

Primul cuptor cu microunde costa 5.000 de dolari si avea aproape 2 metri! Vreti un popcorn?
Primul cuptor cu microunde costa 5.000 de dolari si avea aproape 2 metri! Vreti un popcorn?

Bagam un film si niste floricele? Auzi, chiar: cum a aparut cuptorul cu microunde? Intra sa vezi, povestea e chiar interesanta.

"Winston, ai adus tu cariocile? Redesenam harta lumii, ok, ce facem cu Romania". O pauza cat o istorie

In 1945, lumea se impartea la trei. Sau se voia impartita la trei.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.