"Dati-mi o pauza si o sa schimb lumea. Dati-mi un mar si o s-o schimb in bine!"

“Dati-mi o pauza si o sa schimb lumea. Dati-mi un mar si o s-o schimb in bine!”

Daca exista Facebook-ul prin 1600 si ceva, atunci domnul despre care vorbim astazi ar fi facut record de like-uri si share-uri pe wall.

Pare genul de om pe care l-ar fi uitat sfintii uitandu-se la clipuri cu pisici care alearga dupa vreun ghem de ata sau, sa zicem, mere. Ca sunt mere si pisici, ca sunt numai mere care pica din pom, e evident, vorbim de Isaac Newton :)

Pe Newton lumea il stie pentru legea atractiei universale, dar e aproape nedrept. A facut multe alte descoperiri, dar, iata, e o dovada ca lumea te tine minte daca stii sa faci si pauze, nu numai descoperiri :)

Pentru ca asa au aparut marul, gravitatia si lumea pe care o cunoasteti azi si despre care face bani Nolan cu toate filmele lui de la Hollywood.

Pana la legea gravitatiei, sa facem o pauza. Deci, s-o luam cu inceputul. Pe scurt, ca nici noua nu ne place sa ne incurcam cu date, cifre si statistici inutile. Isaac s-a nascut intr-un orasel in Marea Britanie, 1643, orfan de tata, care a murit cu 3 luni inainte sa apara pe lume. Mama s-a recasatorit, noul barbat din viata femeii nu l-a dorit, asa ca l-a trimis pachet la bunici. Ca orice copil ajuns pe mana bunicilor, s-a pus cu burta pe carte. Mate, latina si teologie. Sa stie baiatul de toate.

Citește și
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Avea 15 ani cand lumea s-a oprit un pic in loc sa sa minuneze. Pe timpul unei furtuni, incerca alaturi de ceilalti colegi sa estimeze viteza vantului. Ca, da, ce poate sa iti treaca prin cap la 15 ani, cand se pune de-o vijele afara? Si nici nu era ca acum sa scrie toata lumea pe Facebook ca: “Plouaaaa!” si apoi sa strice misterul. Asa ca Isaac, pentru ca nu era mare fan estimari si “se pare ca”, a reusit sa masoare viteza vantului intr-un fel original: masurand lungimea propriei sarituri, executate in directia curentului si impotriva acestuia. Profesorii si colegii au stiut atunci ca nu-i un copil “universal”.

„Nu stiu cum arat eu in fata lumii, dar mie mi se pare ca sunt un baiat care se joaca pe malul marii si se distreaza cautand din timp in timp pietricele mai colorate decat de obicei, sau o scoica rosie, in timp ce marele ocean al adevarului se intinde necunoscut in fata mea” – Isaac Newton

In 1665, a mai pus o data lumea pe pauza: “Stati un pic, c-am o problema cu lumina si curcubeul asta”. A reusit sa faca descopunerea luminii in culorile curcubeului si recompunerea ei in aspectul initial, ca doar nu era s-o lase a nimanui pe lume :), cu ajutorul “discului lui Newton”, asa cum il numim azi, ca atunci probabil lumea ii zicea “discul meu”, “discul lu’ ala micu’” sau cam asa ceva.

Si acum ajungem la cea mai importanta descoperire a carierei. Legea gravitatiei, pe care, inca o data, asa o numim acum, are si o formula matematica, si o studiem in scoala, dar care atunci probabil ca Isaac o numea “Legea-heeei-ce-chestie-si-cu-merele-astea!”. Legenda spune ca Newton era in pauza cand, admirand copacii, a vazut un mar care pica din pom. Bam!

Legenda e cu atat mai tare cu cat e confirmata (ca un fel de tag pe Facebook) de prietenul lui, @William Stukeley. Bine, de dragul povestii, putem sa mai povestim de mere si coditze, dar legenda se bazeaza si pe foarte multa matematica, astronomie, optica, mecanica si toate orele petrecute in scoala, cu ochii in carti.

In 1705, Newton a fost innobilat de regina Anne. Sir Isaac Newton. Sir-ul care a schimbat lumea intr-o dupa-masa obositoare si care ne-a lasat nu doar cu legea atractiei universale ci si cu cea mai buna lectie de viata, pe care nu o gasesti nici pe Facebook, nici in biblioteci. Si anume ca, uneori, e nevoie sa stai sa te bucuri de prajitura, o rontaiala, o leneveala in parc, pentru ca e posibil ca lucrurile bune chiar sa pice din cer, in timp ce tu iei o pauza.

Ce este legea atractiei universale:

F este magnitudinea fortei gravitationale dintre cele doua corpuri punctiforme,
K este un coeficient de proportionalitate numit constanta atractiei universale
m1 este masa primului corp,
m2 este masa celui de al II-lea corp,
r este distanta dintre cele doua corpuri.

Cu ce ne-a lasat Newton
Fizica:
• Unitatea de masura a fortei in Sistemul International: un Newton, cu simbolul N, reprezinta forta care aplicata unui corp cu masa de 1 kg ii imprima o acceleratie de 1 m/s2
• Unitatea de masura a momentului fortei: un newton-metru, cu simbolul Nm, reprezinta forta de 1 newton aplicata unui suport perpendicular pe o axa si aflat la o distanta de 1 metru de acea axa
• Tubul lui Newton, folosit pentru demonstrarea ca in vid obiectele de masa diferita cad cu aceeasi viteza
• Legile lui Newton referitoare la miscarea mecanica
Matematica:
• Binomul lui Newton, formula de dezvoltare a puterii sumei: (a+b)n
• A initiat (a "inventat", de fapt) conceptul de limita, cel de derivata si cel de integrala
• Alaturi de Leibniz este fondatorul calculului diferential si integral. Cei doi titani au ajuns, in mod inevitabil la crearea acestui domeniu al matematicii pe doua cai foarte diferite. Leibniz a pornit de la solutionarea matematica a nedeterminarilor "clasice" din matematica, iar Newton a plecat de la definirea corecta a vitezei si acceleratiei, ca variatii ale vectorilor de pozitie, respectiv viteza, in variatii infinitezimale ale timpului in care are loc o miscare mecanica.
Optica:
• Inelele lui Newton, datorite fenomenului de interferenta
• Discul lui Newton, un dispozitiv cu ajutorul caruia se demonstreaza ca suprapunerea tuturor culorilor din spectru reconstituie lumina alba

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Penicilina a aparut intr-o pauza de vacanta! Cea mai dureroasa inventie din istorie:
Penicilina a aparut intr-o pauza de vacanta! Cea mai dureroasa inventie din istorie:

Penicilina. A fost inventata in vacanta. Va dati seama ce nebun s-a gandit cum sa ne faca noua copilaria mai dureroasa? Cand era el in concediu? :)

Primul cuptor cu microunde costa 5.000 de dolari si avea aproape 2 metri! Vreti un popcorn?
Primul cuptor cu microunde costa 5.000 de dolari si avea aproape 2 metri! Vreti un popcorn?

Bagam un film si niste floricele? Auzi, chiar: cum a aparut cuptorul cu microunde? Intra sa vezi, povestea e chiar interesanta.

"Winston, ai adus tu cariocile? Redesenam harta lumii, ok, ce facem cu Romania". O pauza cat o istorie

In 1945, lumea se impartea la trei. Sau se voia impartita la trei.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.