Romania, te iubesc! Romanii redescopera bucataria si se intorc la cratita

×
Codul embed a fost copiat

Romanii redescopera incet bucataria de acasa! Generatia fast-food s-a saturat de sandvichuri si pizza si se intoarce la cratita. Urmareste o poveste despre gusturi, chimie si gastronomie.


Bucataria e un hobby foarte la moda. Unii merg la cursuri de gatit, sau cheama acasa un bucatar profesionist sa le dea meditatii. Altii se refugiaza la bucataria de acasa dupa istovitoarele ore la serviciu.

Iar terapia prin gatit - pare sa functioneze: cu totii se bucura satisfactia lucrului iesit din propriile maini si impartit cu cei dragi.

O corporatista - la piata: are lista de cumparaturi in cap, stie exact ce pune in sacosa si in ce ordine - n-are timp de pierdut.

Citește și
Studenti
Romania, te iubesc: Povestea tinerilor care invata in Anglia
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Nu se tocmeste, ia in graba ce-I trebuie. Oua de rata, lapte proaspat si paine frantuzeasca. La piata, Laura e la fel de eficienta, ca la serviciu. Lucreaza intr-o multinationala de top, - consultant de resurse umane si-si petrece mai toata viata la birou, dar azi e libera sa se dezlantuie in bucatarie.

Laura gateste din pasiune. De ceva vreme o macina o reteta de cozonac de-a dreptul intriganta: 150 de oua, la 3 - maximum 4 kilograme de faina. Reteta e demna de toata atentia: lasata mostenire de marele Pastorel Teodoreanu - cronicar, poet - epigramist si celebru gourmand care se lua official la cearta cu gospodinele vremii interbelice.
Ce spun bunicile experimentate?

Complet gresit! Saracia prin care a tot trecut poporul roman denatureaza adevarul traditional, consemnat la 1933 de "Gastronomicele" lui Teodoreanu.

Dar Laura e hotarata sa recupereze valorile pierdute: daca intre razboaie, un cozonac anemic avea 15 oua, iar azi, unul din comert - are ceva aroma de ou, astazi, intr-o bucatarie modesta din cartierul Berceni, se pune tara la cale.

E drept, la scara redusa - cum tara e in criza, sacrificam doar 50 de oua si un singur kg de faina. Reteta interbelica o pune pe ganduri pe Laura. In secolul vitezei, Laura triseaza! - mai intai cu telul.

Plamadeala de aluat, cu lapte si drojdie amestecata cu zahar ii face pofta Lizucai.

Cat creste plamadeala, fetele fac o pauza, pentru micul dejun: simplu, ca pe vremuri, la tara: paine cu ou:

Moldoveanca sadea, Laura i-a cerut sfatul mamei, in realizarea controversatului cozonac cu 150 de oua, dar s-a ales cu o bruftuluiala:

Incepe proba de foc: aluatul se framanta cu pumnii! Nu cu degetele!

Sa nu disperam, n-avem saci de faina prin casa, cum se purta pe vremuri, dar alimentara e in fata blocului. Aluatul s-a revarsat din castron, iar Laura a terminat deja al 2-lea kilogram de faina.

Clar, n-a reusit sa incorporeze 50 de oua intr-un singur kilogram de faina, dar nu-i dezamagita. Gateste dupa cronici gastronomice, care sunt de fapt, literatura: nu au poze cu pasi exacti, reteta trebuie deslusita printre randuri, iar Pastorel n-a spus ca facem un cozonac de un kilogram, ci unul de 50 de oua.

Nici faina nu mai e ca pe vremuri, probabil nici ouale. In anii 30, Pastorel Teodoreanu scria in ziare despre deschiderea primului magazin cu autoservire! Stramosul supermarket-ului! Se adresa protipendadei, segmentului de lux si vindea delicatese englezesti. Azi, roata s-a intors: bacania veche a ajuns sa fie exclusivista, iar oul de tara - bio, la pret de bibelou.

Inapoi in viitor. Protipendada nu mai iese la sosea ci la mall, iar pranzul dichisit la bistro s-a transformat intr-o caserola din PVC, cu mancare racita, inghitia pe fuga, la birou.

Restul materialului poate fi urmarit in varianta VIDEO

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Pro TV - lider de audienta cu
Pro TV - lider de audienta cu "Romania, te iubesc!"

Pro TV a fost, duminica, lider de audienta cu "Romania, te iubesc!", aproape 2.000.000 de telespectatori urmarind programul in minutul sau de aur.

Romania, te iubesc: Povestea tinerilor care invata in Anglia
Romania, te iubesc: Povestea tinerilor care invata in Anglia

Ne alungam valorile si nu le dam nici o sansa sa se mai intoarca acasa. Cuceriti de sistemul de invatamant occidental, studentii romani aleg sa aplice ce-au invatat, in tarile unde stiinta lor este respectata.

"Romania, te iubesc!": hrana sanatoasa, un lux - partea a II-a

Eco, bio, organic, taranesc, traditional, natural. Romanii sunt bombardati cu informatii despre mancarea care li se ofera pe tarabe sau in magazine.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin

Forţele de apărare ucrainene au respins, sâmbătă, 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka.

Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele
Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele

Autoritățile fac cercetări la Cluj-Napoca, unde o bucată dintr-o stradă s-a surpat. O expertiză va arăta ce lucrări sunt necesare. Între timp, traficul este oprit în zonă și sunt luate în calcul rute alternative.