Romania, te iubesc! Romanii redescopera bucataria si se intorc la cratita

×
Codul embed a fost copiat

Romanii redescopera incet bucataria de acasa! Generatia fast-food s-a saturat de sandvichuri si pizza si se intoarce la cratita. Urmareste o poveste despre gusturi, chimie si gastronomie.


Bucataria e un hobby foarte la moda. Unii merg la cursuri de gatit, sau cheama acasa un bucatar profesionist sa le dea meditatii. Altii se refugiaza la bucataria de acasa dupa istovitoarele ore la serviciu.

Iar terapia prin gatit - pare sa functioneze: cu totii se bucura satisfactia lucrului iesit din propriile maini si impartit cu cei dragi.

O corporatista - la piata: are lista de cumparaturi in cap, stie exact ce pune in sacosa si in ce ordine - n-are timp de pierdut.

Citește și
Studenti
Romania, te iubesc: Povestea tinerilor care invata in Anglia
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Nu se tocmeste, ia in graba ce-I trebuie. Oua de rata, lapte proaspat si paine frantuzeasca. La piata, Laura e la fel de eficienta, ca la serviciu. Lucreaza intr-o multinationala de top, - consultant de resurse umane si-si petrece mai toata viata la birou, dar azi e libera sa se dezlantuie in bucatarie.

Laura gateste din pasiune. De ceva vreme o macina o reteta de cozonac de-a dreptul intriganta: 150 de oua, la 3 - maximum 4 kilograme de faina. Reteta e demna de toata atentia: lasata mostenire de marele Pastorel Teodoreanu - cronicar, poet - epigramist si celebru gourmand care se lua official la cearta cu gospodinele vremii interbelice.
Ce spun bunicile experimentate?

Complet gresit! Saracia prin care a tot trecut poporul roman denatureaza adevarul traditional, consemnat la 1933 de "Gastronomicele" lui Teodoreanu.

Dar Laura e hotarata sa recupereze valorile pierdute: daca intre razboaie, un cozonac anemic avea 15 oua, iar azi, unul din comert - are ceva aroma de ou, astazi, intr-o bucatarie modesta din cartierul Berceni, se pune tara la cale.

E drept, la scara redusa - cum tara e in criza, sacrificam doar 50 de oua si un singur kg de faina. Reteta interbelica o pune pe ganduri pe Laura. In secolul vitezei, Laura triseaza! - mai intai cu telul.

Plamadeala de aluat, cu lapte si drojdie amestecata cu zahar ii face pofta Lizucai.

Cat creste plamadeala, fetele fac o pauza, pentru micul dejun: simplu, ca pe vremuri, la tara: paine cu ou:

Moldoveanca sadea, Laura i-a cerut sfatul mamei, in realizarea controversatului cozonac cu 150 de oua, dar s-a ales cu o bruftuluiala:

Incepe proba de foc: aluatul se framanta cu pumnii! Nu cu degetele!

Sa nu disperam, n-avem saci de faina prin casa, cum se purta pe vremuri, dar alimentara e in fata blocului. Aluatul s-a revarsat din castron, iar Laura a terminat deja al 2-lea kilogram de faina.

Clar, n-a reusit sa incorporeze 50 de oua intr-un singur kilogram de faina, dar nu-i dezamagita. Gateste dupa cronici gastronomice, care sunt de fapt, literatura: nu au poze cu pasi exacti, reteta trebuie deslusita printre randuri, iar Pastorel n-a spus ca facem un cozonac de un kilogram, ci unul de 50 de oua.

Nici faina nu mai e ca pe vremuri, probabil nici ouale. In anii 30, Pastorel Teodoreanu scria in ziare despre deschiderea primului magazin cu autoservire! Stramosul supermarket-ului! Se adresa protipendadei, segmentului de lux si vindea delicatese englezesti. Azi, roata s-a intors: bacania veche a ajuns sa fie exclusivista, iar oul de tara - bio, la pret de bibelou.

Inapoi in viitor. Protipendada nu mai iese la sosea ci la mall, iar pranzul dichisit la bistro s-a transformat intr-o caserola din PVC, cu mancare racita, inghitia pe fuga, la birou.

Restul materialului poate fi urmarit in varianta VIDEO

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Pro TV - lider de audienta cu
Pro TV - lider de audienta cu "Romania, te iubesc!"

Pro TV a fost, duminica, lider de audienta cu "Romania, te iubesc!", aproape 2.000.000 de telespectatori urmarind programul in minutul sau de aur.

Romania, te iubesc: Povestea tinerilor care invata in Anglia
Romania, te iubesc: Povestea tinerilor care invata in Anglia

Ne alungam valorile si nu le dam nici o sansa sa se mai intoarca acasa. Cuceriti de sistemul de invatamant occidental, studentii romani aleg sa aplice ce-au invatat, in tarile unde stiinta lor este respectata.

"Romania, te iubesc!": hrana sanatoasa, un lux - partea a II-a

Eco, bio, organic, taranesc, traditional, natural. Romanii sunt bombardati cu informatii despre mancarea care li se ofera pe tarabe sau in magazine.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.