Romania, te iubesc: Copiii resemnati ca vor ramane toata viata parintii fratilor mai mici

×
Codul embed a fost copiat

Cand mama le-a promis ca pleaca Germania sa faca bani, cei sase copii au crezut-o. Cateva luni mai tarziu au aflat ca nu se mai intoarce.

Lasati in grija unui tata aproape orb, copiii au reactionat diferit. Cel mare a fugit de acasa si a trecut prin mari incercari, in vreme ce sora lui a devenit mama pentru cei mici.

Dupa patru ani, i-am regasit la fel de tristi, resemnati si constienti ca vor ramane pentru toata viata parintii fratilor lor mai mici.

Romania, te iubesc:Dupa 4 ani ne-am intors la copiii din campania "Tu stii ce mai face copilul tau?"

In urma cu patru ani, fratii Ichim pe care i-am intalnit in comuna Seleus, judetul Mures, isi spuneau povestea printre lacrimi. Mama plecase in 2006 la munca in Germania si cand ar fi trebuit sa se intoarca cu bani la familia ei, a trimis vorba printr-un om din sat ca nu mai vine. Deloc. Niciodata. Ca viata ei e acolo, departe, iar copiii si sotul aproape orb nu mai fac parte din planurile ei. Si-a amputat instinctul de mama si a uitat de tot si de toate. Nu i-a mai vizitat, iar la telefon a refuzat sa-i auda. Si-a sters viata de dinainte si a luat-o de la capat.

Citește și
RTI 1
Romania, te iubesc:Dupa 4 ani ne-am intors la copiii din campania "Tu stii ce mai face copilul tau?"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Anii au trecut, copiii au crescut si unii dintre ei inca mai cauta raspunsuri. Cel mare, Andrei,  fost cel mai afectat. Cand mama i-a parasit, invata la unul dintre cele mai respactate licee din Targu Mures. Vorbea doua limbi straine si avea tot viitorul in fata.

Baiatul mamei, Andrei, a suferit un soc atat de puternic cand a realizat ca i-a abandonat, incat a fugit de acasa. Au fost nevoie de ani si de lectii de viata dure pentru ca astazi sa poata vorbi despre ce-a a trait in ultimii doi ani.

Dupa ce a fost eliberat, a plecat in Germania, sa munceasca. O parte din bani i-a trimis acasa pentru ca cei mai mici ca sa-si cointinue scoala. Asta dupa ce Teo, fratele lui, a fost la un pas sa abandoneze scoala, pentru ca nu aveau bani.

A trecut prim momente grele si desi era doar un copil, Teo a fost suficient de matur incat sa-si dea semana ca isi poate rata viata. S-a reintors la scoala si a reusit performanta de a absolvi liceul ca sef de promotie. Azi e student al Facultatii de Teologie din Cluj.

Suferinta lui e cu atat mai mare cu cat pana la varsta de 12 ani a fost crescut de parintii adoptivi ai mamei. Si ea a fost un copil abandonat, asa ca decizia ei de a-si parasi propriii copii e greu de inteles.

Pentru Alexandra, fetita cea mai mare, odata cu abandonul mamei si-a abandonat si ea copilaria. Avea numai opt ani cand fratele cel mai mic, Pavel, i-a spus pentru prima data mama.

Pavel si Edi nu-si amintesc de mama lor. Tatal nu mai vorbeste de ea de cand a hotarat sa divorteze. Nu e primul cuplu care se destrama odata cu plecarea unuia dintre soti in strainatate. Studiul UNICEF arata ca 18% dintre cazurile in care mama pleca, relatia se deterioreaza, iar dintre acestia 43% divorteaza.

Romania, te iubesc: Acum 4 ani, le cereau parintilor sa se intoarca in tara. Azi nu le mai cer nimic

Copiii lui l-au ajutat sa mearga mai departe. Cei mai si-au asumat rolurile de parinti in locul lui. Ar fi vrut sa le ofere mai mult, sa stie cum sa-I vorbeasca lui Andrei, sa-l inteleaga pe Teo, sa-I de Alexandrei libertatea de a-si trai copilaria.

Ei sunt copiii care au inteles ca fericirea si-o gasesc doar cand au parintii alaturi. Sunt 80 de mii oficial, insa neoficial numarul depaseste ordinul sutelor de mii. Autoritatile nu stiu nimic despre ei, pentru ca doar 7% dintre parinti le informeaza asupra intentiei lor de a pasari tara si putini sunt cei care se intorc ca sa-si ia copiii cu ei in strainatate, desi asta ar putea inseamna salvarea lor.

Casian a fost lasat in casa bunicilor cand avea doi ani. Mama a plecat in Spania sa castige bani si sa cumpere o casa penru ea si copilul ei. Acolo am intalnit-o si noi in 2006. Intr-un parc, privea spre copiii sotului spaniol. Pe al ei nu-l mai vazuse de trei ani.

Pentru ca Romania nu era parte a Uniunii Europene, Mihaela se temea ca odata ajunsa acasa autoritatile nu-I vor mai permite sa se intoarca in Spania, unde locuia ilegal. Odata cu aderarea Mihaela a putut sa vina acasa.

Dupa patru ani, isi privea copilul care n-o recunostea.
emotiile revederii

Mihaela a pierdut cele mai frumoase momente din viata copilului ei. Ziua in care a spus primul cantec sau clipele cand el a cautat-o cu privirea la serbare

Visa atunci la ziua in care isi va duce copilul in Spania, la noua ei familie. Astazi ii gasim impreuna in parcul in care Mihaela plangea de dorul copilului ei.

Dupa intalnirea de acum trei ani, Mihaela a hotarat sa-si ia copilul la ea cand a realizat ca distanta l-a instrainat pe propriul copil de ea. Casina creste acum alaturi de cei trei frati: Daniel si Noel, copiii sotului si Sergio, fiul ei cel mic.

Casian s-a integrat perfect in noua familie si aproape ca a uitat limba romana.

Casian e un caz fericit, insa cei mai multi copiii traiesc dramele singuri. In cifre absolute, nu stie nimeni cati copii cresc fara parinti in tara noastra. Studii realizate de UNICEF si Fundatia Soros aduc statistici coplesitoare. In urma cu trei ani aproximativ 350 de mii de copii aveau parintii plecati la munca in strainatate, iar 400 de mii au trait pentru o scurta vreme fara mama sau fara tata, in total 750 de mii de copii din totalul de cinci milioane cat are Romania au fost la un moment dat afectati de migratia fortei de munca.

Alexandra nu cere prea mult. Vrea doar sa nu mai fie mama la 14 ani. Teo ar vrea sa stearga urmele traumei lasate de plecare celei ce i-a dat viata, in vreme ce Pavel inca o mai cauta printre femeile ce-I ies in cale.

Mii de copii au bifat unul cate unul simptomele instrainarii de parinti: despresie, esec scolar, abandon, infractionalitate. Iar ei sunt doar cativa dintre zecile de mii ale caror strigate de ajutor transformate in gesturi extreme, sunt dovada clara ca putini sunt parintii cei care dupa ani intregi de pribegie stiu cu adevarat ce mai face copilul lor.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Romania, te iubesc: Acum 4 ani, le cereau parintilor sa se intoarca in tara. Azi nu le mai cer nimic
Romania, te iubesc: Acum 4 ani, le cereau parintilor sa se intoarca in tara. Azi nu le mai cer nimic

In urma cu cinci ani, sapte copii erau lasati in casa bunicilor de parintii plecati in lume sa le faca un rost. Cand i-am intalnit, in 2007, le cereau in hohote sa se intoarca.

Romania, te iubesc:Dupa 4 ani ne-am intors la copiii din campania
Romania, te iubesc:Dupa 4 ani ne-am intors la copiii din campania "Tu stii ce mai face copilul tau?"

Despre ei s-a vorbit mult pana acum, insa nimeni n-a facut ceva pentru a-i proteja. Sunt cifre in statistici, sunt exemple in studii si nimic altceva pentru autoritatile care asista impasibile la esecul lor.

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.