Romania, te iubesc: Acum 4 ani, le cereau parintilor sa se intoarca in tara. Azi nu le mai cer nimic

Dată publicare: 30-10-2011 17:30
Dată actualizare: 15-12-2017 16:23


In urma cu cinci ani, sapte copii erau lasati in casa bunicilor de parintii plecati in lume sa le faca un rost. Cand i-am intalnit, in 2007, le cereau in hohote sa se intoarca.

 Azi nu le mai cer nimic. Au crescut si-au inteles ca acolo, departe, parintii isi traiesc viata lor din care copiii nu mai fac parte.

Intr-un alt colt de tara, intr-o casa saracioasa, regasim cativa dintre din cei sapte copii lasati in casa unei femei de ficele ei plecate la munca: una in Italia, alta in Spania. In urma cu patru le cereau in hohote parintilor sa se intoarca acasa.

Parintii erau plecati in Italia, la munca. Tata de patru ani, iar mama de un an. Ea era menajera in casa unei italience, iar el inca isi cauta de lucru.

Romania, te iubesc:Dupa 4 ani ne-am intors la copiii din campania "Tu stii ce mai face copilul tau?"

Nu si-a luat copiii in Italia, s-au intors ei acasa. Nu mai aveau de lucru si se saturasera sa locuiasca intr-un fost combinat dezafectat. Si-au luat cei sase copii de la bunici si au plecat la Calarasi. Timp de trei ani au locuit intr-un bloc de nefamilisti. In scurt timp au cheltuit toti banii, iar copii au inteles ca taboul perfect descris de parinti inainte de a pleca e departe de realitate.

Azi, dupa patru ani, ii gasim pe trei dintre ei tot in casa bunicii. Mai mari, mai tristi si prea maturi pentru varsta lor. Rahela e cea mai mare si isi aminteste ca in 2007 le cerea in hohote parintilor sa se intoarca acasa. Azi, nu le mai cere nimic.

Calea cea mai buna pentru ea e scoala. Ar vrea sa invete, sa faca o facultate si sa plece departe. Ii e teama ca ar putea lua calea surorilor mai mari, care s-au maritat prea devreme: una la 18 - inainte sa termine scoala, cealalta la doar 15 ani. Poate ca si ele si-ar fi dorit mai mult de la viata, dar cand au avut de ales intre a creste singure si o familie, au ales raul cel mai mic.

Daniel, fratele lor cel mai mare, care acum patru ani fugise de acasa la o stana, e la fel de rebel. Azi, Daniel isi cauta inca drumul. Surorile lui spun ca-i plac jocurile de noroc si supravietuieste muncind cu ziua.

Intoarcea parintilor n-a schimbat cu nimic viata copiilor. Dimotriva. Baiatul e tot rebel, fetele si-au gasit scaparea maritandu-se, iar cei mici inca mai cauta raspunsuri: de ce n-au o casa a lor, de ce i-au lasat singuri in camin, de ce nu-i suna azi. Nu sunt mai fericiti ca acum patru ani, poate doar mai linistiti. In casa bunicilor.

Romania, te iubesc: Copiii resemnati ca vor ramane toata viata parintii fratilor mai mici

Acum are si grija de copii fiicelor ei. Pe Bogdan, baiatul ceileilalte fete, l-a luat in plasament dupa ce a realizat ca mama lui, plecata in Spania, nu se mai intoarce.

Bogdan nu-si cunoaste mama. Era prea mic cand ea a plecat. Pe tata l-a mai vazut, dar foarte rar. Mic fiind nu si-a constientizat conditia, insa pe masura ce vedea alti copii cu parinti, baiatul s-a transformat si a reactionat.

Din copilul premiant, a ajuns codasul clasei. In plus, bunica a observat la el tot felul de reactii ciudate si de aceea l-a dus la medic.

Bogdan nu mai face diferenta intre parinti si bunici. Ar vrea sa-si revada mama. S-o cunoasca, sa-I spuna povestile lui, sa vada pur si simplu cum e sa cresti intr-o familie adevarata. Pana atunci se multumeste cu atentia pe care bunica o imparte cu celelalte nepoate.

Rahela, Maria si Viorica nu mai plang de dorul parintilor. Le-au fost de ajuns ultimii ani ca sa intelea ca pana urma cu sau fara ei, sunt tot singuri. Ca anii ce-au trecut i-a instrainat, ca traiul mai bun la care sperau ei si parintii lor a fost doar o iluzie, iar crudul adevar e ca in toti acesti ani mama si tata au pierdut infinit mai mult decat ar fi putut castiga prin straini: au pierdut respectul copiilor lor.


VIDEO PROTVPLUS.RO