Experiment Romania, te iubesc: Ce se afla cu adevarat in sticlele cu bautura contrafacuta

×
Codul embed a fost copiat

Lichid de parbriz transformat in alcool dupa ce a fost lasat la soare. Baut apoi cu bucurie de romanii insetati. Mii de oameni consuma bauturi contrafacute, produse in cazi de baie sau in instalatii improvizate.

Pierderile sunt cauzate chiar de autoritati, care au avut grija ca legile sa sune in asa fel incat evazionsitii sa prospere.

Romanul bea oricand, cu motiv sau fara. Bea de saracie sau atunci cand crede ca a dat norocul peste el. Bea inainte de munca ca sa aiba energie, dar bea si pentru a se relaxa dupa program. Bea acasa sau in deplasare.

2 milioane de romani au abuzat sau abuzeaza de alcool, asta inseamna peste 10% din populatie, iar vanzarile de bautura sunt si ele consistente in Romania. Si cu toate acestea, statul roman incaseaza putin din accizele pe alcool. Si investeste la fel de putin in sanatea oamenilor atinsi de viciu si de efectele acestuia.

Evaziunea fiscala in zona alcoolului este estimata la 750 de milioane de euro pe an, bani care s-ar fi putut duce in spitale sau programe de preventie.

Citește și
Autostrada Transilvania
"Romania, te iubesc!": Greseala care a marit pretul autostrazii Transilvania cu 80 milioane de euro
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Acum cateva luni, in Botosani au avut loc descinderi ale politiei, iar rezultatul lor parca nu a mirat pe nimeni. Piete, baruri rurale sau chiar magazine erau aprovizionate cu votca si rom produse intr-un depozit clandestin de langa Manastirea Copauti. Modul de lucru era pe cat de simplu, pe atat de ingenios. Omul de afaceri Dumitru Amisculesei cumpara lichid pentru curatat utilaje, alcool asa-zis industrial, pe care cu ajutorul unor arome il transforma in tone de votca si rom, spun procurorii.

Prim-procurorul Botosaniului stie cum astfel de substante ajungeau pe piata. Pentru a putea fi vandut fara accize, alcoolul etilic produs in scopuri industriale trebuie sa fie supus unor transformari in asa fel incat sa nu mai poata fi folosit pentru consumul uman. Numai ca in Romania este permisa o astfel de denaturare, care nu numai ca nu altereaza proprietatile alcoolului, dar de multe ori il face mai atractiv pentru consumatori.

Numai in 4 luni, anchetatorii au identificat o evaziune fiscala de cel putin 1 milion de euro. 1 milion de euro in 4 luni la un singur afacerist din Botosani. De fatada, acesta avea o macelarie, insa in spate macelaria vindea votca.

Cum este este posibil ca in 2011, romanii sa bea votca din lichid de curatat? Simplu, cu ajutorul statului.

Continuarea materialului "Romania, te iubesc" despre bolile la pahar o gasit in video atasat.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
AutostraDA Romania: Stirile ProTV vor merge des pe santiere, ca sa arate cum si daca se construieste
AutostraDA Romania: Stirile ProTV vor merge des pe santiere, ca sa arate cum si daca se construieste

Cati kilometri de autostrada vom avea pana la sfarsitul anului? Este o intrebare, la care ne gandim, cu strangere de inima. Dar cu siguranta, vom afla raspunsul, peste doua luni si jumatate.

"Romania, te iubesc!": Greseala care a marit pretul autostrazii Transilvania cu 80 milioane de euro

Zeci de milioane de euro am platit pentru ca autostrada Transilvania a trecut drept printr-un depozit de materiale periculoase. Chiar daca acum americanii au ajuns la o noua intelegere cu guvernul Romaniei, se sta in continuare.

"Romania, te iubesc!": Avem cele mai scumpe autostrazi din lume, dar drumurile exista doar pe hartie

Suntem campioni in domeniul autostrazi. Am platit cel mai mare pret din Europa si probabil si din lume pe kilometru. Si n-ar fi asta o problema, dar am ramas si cu banii luati si fara autostrazi.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.