Romania, sa fii sanatoasa! Retete fictive de 6 miliarde de lei la Suceava

×
Codul embed a fost copiat

Campania "Romania, sa fii sanatoasa" vine cu inca o dovada a faptului ca fondurile alocate pentru bolnavi pot ajunge chiar in buzunarele celor care sunt angajati sa supravegheze platile facute de stat.

Spunem ca sistemul sanitar este subfinantat, dar nu vedem pe unde se scurg banii. Este vorba despre schema retetelor false, prin care de la Casa de Asigurari pot fi suflate miliarde, chipurile pentru medicamente gratuite si compensate.

La Suceava, chiar sefa Casei Judetene de Asigurari este cercetata de procurori pentru ca ar fi eliberat in calitate de medic teancuri de retete folosindu-se de datele pacientilor din sistem.

Parchetul a inceput urmarirea penala pentru inselaciune si fals, intr-o ancheta complexa. Retete false, pacienti fictivi si 6 miliarde de lei paguba sistemului sanitar. Aceasta este povestea doctoritei suspectata ca, profitand de faptul ca la un moment dat a fost sefa casei de asigurari, a folosit datele unor platitori de CAS pentru a-si spori averea.

Cum a inceput intreaga poveste

Citește și
Salon spital
Romania, sa fii sanatoasa! Cum se scurg banii spitalelor descentralizate
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Povestea retetelor cu prescriptie de uz penal a inceput la Suceava, in 2008, cand Cristina Iordachel, presedinte al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate de trei ani, pierdea sefia institutiei.

Aceasta a ramas sa profeseze la cabinetul sau din oras, pana anul trecut cand s-a intors la conducerea Casei in functia de director interimar.

Acela a fost si momentul in care la Parchetul Judecatoriei locale a fost trimisa o sesizare conform careia Cristina Iordachel ar fi eliberat ilegal, in anul in care activase ca medic, peste 2.000 de retete, in valoare de 6 miliarde de lei vechi, adica vreo 150.000 de euro. Si asta in conditiile in care in toata tara bugetul pentru medicamentele compensate este insuficient.

Din plangerea penala reiese ca medicul Cristina Iordachel nu scria retetele respective de la cabinetul propriu, ci de la cel al unui coleg medic din Suceava. Erau scrise intr-o luna si ridicate o luna mai tarziu.

Procurorii au aflat din acea sesizare ca medicul Cristina Iordachel a prescris retetele incriminate in cabinetul unei colege unde lucra cu jumatate de norma. Pacientii erau trimisi la doua farmacii, alese special de ea. Un dosar cu greutate care a fost taraganat timp de un. Abia de o luna o ancheta adevarata a fost pusa in miscare.

Schema retetelor fictive

Daca ar fi sa luam in calcul alte situatii similare, schema prin care ajungeau banii la ea e urmatoarea. Medicul prescrie medicamente folosindu-se de datele pacientientilor, fara sa-i fi vazut vreodata. Reteta ajunge mai apoi la farmacie, care, chipurile, elibereaza medicamentele, ele ramanand totusi pe stoc. Casa de Asigurari plateste pentru contravaloarea medicamentelor, iar banii sunt impartiti intre partile implicate.

Exact asta acuza semnatarul plangerii, iar procurorii au decis ca sunt suficiente motive sa inceapa urmarirea penala.

Trebuie sa verifice si din ce motiv medicul Cristina Iordachel ar fi prescris intr-un an mai mult decat toti dermatologii din oras la un loc. In dosar se va cere si o expertiza grafologica pentru semnaturile de pe retete, sa se vada daca medicul s-a folosit de datele platitorilor de CAS existenti in baza de date a casei si a celor doua farmacii, fara voia lor, si a semnat sau a pus pe cineva sa semneze in locul lor, cand trebuia facuta ridicarea medicamentelor.

Ce a facut doctorita?

In majoritatea cazurilor, doctorita a prescris pentru pensionari cu boli cronice care au dreptul la o compensare de 90% din pretul medicamentelor, nu 50%, ca in alte situatii sau minori care primesc totul gratuit. Tot ei pot primi retete cu valoare foarte mare. In plus, exista certitudinea ca sunt asigurati.

Pacientii, multi de la tara, nu aveau bilet de trimitere de la medicii de familie, fiind ciudat cum ar fi ajuns sa-i consulte doctorita Iordachel. Ciudat e si faptul ca farmacistele ar fi trecut prea usor peste numarul mare de retete, eliberate in valuri.

Coincidente stranii

Ca o stranie coincidenta, cabinetul unde au fost prescrise aceste retete era foarte aproape de cele doua farmacii unde se eliberau si de sediul Casei de Asigurari. Una dintre farmaciste recunoaste ca e in relatii bune cu doctorita, insa sustine ca nu stie sa fi scris retete nelegale.

Desi toate aceste lucruri se cunosc de un an, Cristina Iordachel a putut sa dea concurs pe post anul acesta, dupa ce si-a terminat perioada de interimat.

Acum ii tine locul directorul economic pentru ca doamna a intrat in concediu medical la o luna de la numire, si nu mai e de gasit.

In oras umbla vorba ca directoarea sufera de o depresie, dupa aparitia acestui dosar, insa gurile rele spun ca isi pregateste apararea in eventualitatea unui proces foarte incomod.

Pentru ca niciunul dintre colegii ei nu a raportat situatia la Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, doctorita Iordachel isi pastreaza functia de conducere.

Cristina Iordachel devenea cunoscuta opiniei publie in 2008, cand, chiar inainte de a fi demisa de la conducerea casei, striga in gura mare ca medicii de la Ambulanta au luat bani de la stat, dupa ce au falsificat mai multe rapoarte de serviciu. Vorbea de curse inregistrate fictiv si medicamente scumpe, trecute pe diverse retete fara sa ajunga la pacienti din judet. 

Situatia de la Suceava arata inca o data ca in sistemul sanitar nimeni nu verifica modul in care sunt cheltuiti banii. Lipsa controlului a facut ca eliberarea de retete compensate sau gratuite sa devina o afacere pentru unii doctori. Zeci de medici sunt reclamati anual, insa anchetele nu duc la niciun rezultat.

Reteta preluata

Anul trecut, diabetologul Tiberiu Mogosi, doctor renumit al "Institutului Paulescu" din Capitala, a intrat in colimatorul anchetatorilor, acuzat fiind ca ar fi emis 9.000 de retete fictive pentru diabetici prin aceeasi schema incriminata la Suceava, in care circuitul este doar scriptic. Medicul era suspectat ca in colaborare cu niste farmacisti, si-ar fi sporit averea cu o jumatate de milion de euro. Ancheta procurorilor in acest caz e inca in derulare si medicul profeseaza in continuare. Pentru ca nu exista informatizare la nivel sistemului, autoritatile nu pot estima cat de mari sunt scurgerile de fonduri prin eliberarea retetelor fictive.

Milioane de euro care ar trebui sa ajunga la pacienti sunt risipite de oameni care ar trebui sa puna lucrurile in miscare. Sa-i scape pe romani de povarea grea a unui sistem sanitar care in loc sa-i ajute ii transforma in sclavii bolilor pe care le duc in spate si victimele unui sistem sanitar care moare in fiecare zi.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Romania, sa fii sanatoasa!Contracte paguboase de 850.000 de euro la Severin
Romania, sa fii sanatoasa!Contracte paguboase de 850.000 de euro la Severin

In vreme ce sistemul sanitar este falimentar, managerii de spital incheie contracte paguboase care saracesc bugetul sanatatii in fiecare zi.

Romania, sa fii sanatoasa! Cum se scurg banii spitalelor descentralizate
Romania, sa fii sanatoasa! Cum se scurg banii spitalelor descentralizate

Daca tot trebuie dati bani, mai bine ii luam noi! Acesta este principiul dupa care se ghideaza unii edili de la noi atunci cand vine vorba de achizitii in spitale. La Braila, acestea au devenit paradisul investitiilor prin firma sefului de judet.

Romania, sa fii sanatoasa: Contractele paguboase, hiba sistemului sanitar
Romania, sa fii sanatoasa: Contractele paguboase, hiba sistemului sanitar

In vreme ce zeci de romani mor din cauza unui sistem sanitar cu un picior in groapa, cei care-l conduc se fac in mare parte vinovati de acest dezastru.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.