Baietelul familiei de romani disparuti la Nisa este in COMA, iar mama lui e in stare grava: "Probabil a fost lovit de camion"

×
Codul embed a fost copiat

Vesti noi despre familia de romani data disparuta la Nisa, dupa atentatul de joi seara. Adriana Coman, tanara de 28 de ani, a fost identificata intr-un spital, ranita in stare grava.

Baiatul ei de 8 ani este si el in viata, dar in coma indusa - anunta reprezentantii spitalului de pediatrie. Din nefericire tatal, Cristian Coman, este in continuare dat disparut. Rudele si autoritatile nu si-au pierdut speranta si il cauta prin spitalele din Nisa.

Sotii Coman si baietelul lor erau la Nisa in vacanta. Probabil ca in noaptea atentului s-au dus pe faleza, incantati de focurile de artificii de ziua Frantei. Si e foarte posibil ca, pe Promenade des Anglais - locul unde camionul a intrat in multime, toti 3 sa fi fost loviti.

Luca Niculescu - ambasadorul Romaniei in Franta: "Erau cazati in aproprierea Promenade des Anglais. Leziunile pe care le au si contextul in care s-a intamplat acest lucru arata ca a fost momentul in care camionul in care a trecut pe bulevard."

Timp de doua zile toata familia a fost data disparuta. Sambata, bunica, venita de urgenta din AUstria, si-a gasit nepotelul intr-un spital de pediatrie, iar duminica, a dat de fiica ei, tot internata, in alt spital din Nisa.

Citește și
atac Nisa
Erorile comise de autoritatile din Franta. Expertii numesc atentatul din Nisa "atac asupra unor tinte usoare"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Luca Niculescu - ambasadorul Romaniei in Franta: "Sunt leziuni multiple la mai multe membre. Starea este destul de grava, dar stabila, fara sa existe riscuri vitale in clipa de fata."

Din nefericire, Cristian, sotul ei, este in continuare disparut fara urma. Personalul din ambasada si soacra lui il cauta disperati prin spitale.

Luca Niculescu - ambasadorul Romaniei in Franta: "Toate spitalele au fost luate la rand, cele pe care le cunosteam. In clipa de fata, nu avem informatii despre tata."

Denis, baietelul de opt ani, a fost dus cu ambulanta la spitalul de pediatrie Lenval imediat dupa atentat. Acum este in coma indusa, dar stabil.

Stephanie Simpson - director de comunicare spitalul de pediatrie din Nisa: "Baietelul a fost internat aici in noaptea de 14 iulie, nu l-am putut identifica decat ieri. Este dependent de aparate, pentru a respira, si este in coma, dar viata lui nu este in pericol. Nu a fost operat, insa probabil ca a fost lovit de camion. Sa ne rugam pentru Denis, sa speram ca in urmatoarele zile, poate chiar ore, evolutia lui va fi mai buna."

De dimineata, Dacian Ciolos a anuntat ca a discutat cu premierul francez despre familia Coman si ca a primit asigurari ca medicii de la Nisa vor face tot ce le sta in putere pentru a-i ajuta sa-si revina, iar politistii spera sa dea de urma tatalui. Prim-ministrul, afectat de acest caz, a scris apoi pe pagina sa de Facebook: "Din pacate, atacul terorist de la Nisa ne-a atins si pe noi".

Mohamed Bouhlel s-ar fi radicalizat rapid

Franco-tunisianul Mohamed Bouhlel, care a masacrat joi seara 84 de oameni la Nisa, s-a radicalizat intr-un timp foarte scurt. Brusc, a renuntat la alcool, femei si salsa, si-a lasat barba sa creasca, iar discursul i s-a schimbat dramatic. Sunt primele concluzii ale anchetatorilor, care au stabilit ca in toiul atacului, tanarul a cerut prin SMS mai multe arme, unui pesupus complice.

Totodata, individul a venit in recunoastere de doua ori, cu tot cu camion, ultima oara chiar in ajunul zilei de 14 iulie. Atentatul a nenorocit sute de familii, iar marturiile supravietuitorilor sunt zguduitoare.

Intr-o noua inregistrare postata pe retelele de socializare, vedem cum, in primele momente, oamenii nici nu realizau ce se intampla. De aici si lentoarea cu care au reactionat unii.

Houssem Bounouiga, martor: "Am crezut initial ca au cedat franele. Oamenii s-au tras in parti ca sa-i faca loc. Logic, s-au creat grupuri de o parte si de alta a drumului. Atunci el a inceput sa traga de volan ca sa loveasca lumea in plin".

Supravietuitorii masacrului nu-si mai gasesc linistea.

Massimiliano, martor: "Am vazut figura soferului. Am vazut trupuri zburand. Si eu, si sotia mea puteam muri aici. Moartea aproape ca ne-a atins."

Supravietuitor: "Scenele acestea nu ma lasa sa dorm, n-am dormit deloc de cand s-a intamplat."

Martor: "S-a napustit cu camionul in multime, vana pe toata lumea. Nu era pic de securitate. Echipelor de urgenta le-a luat 25 de minute sa ajunga."

Martor: "Erau bebelusi, copii..."

Martor: "Mi-e foarte greu sa adorm. Inca imi rasuna in urechi tipetele, revad in fata ochilor fetele acelor copii".

Will Ripley, corespondent CNN: "Flori si lumanari marcheaza fiecare loc in care a murit cineva. Aici sunt multe animalute de plus, pentru ca in acest punct copiii isi cumparau dulciuri de la o tineta si se povesteste ca atacatorul i-a vizat deliberat".

In cautarea unui cotlon adapostit, oamenii au navalit pe prima usa iesita in cale.

Printre cei aflati joi seara pe o terasa de pe faleza se numara si muzicianul irlandez Bono. Alaturi de ceilalti clienti ai localului, s-a aruncat la podea si au stat ghemuiti. Altii au fost primiti in casele unor localnici.

Supravietuitor: "Niciun loc nu mai e sigur. Nici acasa, in SUA, nici aici. Ori lasi temerile sa te stapaneasca ori nu. Noi ne-am propus sa fi vigilenti, sa ne stabilim o strategie de scapare cand suntem intr-un loc. Dar in acest caz, strategia de scapare a fost sa fugim, pentru ca eram deja afara. Chiar a fost o experienta suprarealista."

Cronologia evenimentelor de duminica, 17 iulie

UPDATE 17:55 Atacatorul de la Nisa l-a sunat pe fratele sau si i-a trimis o fotografie cu el in multime, de Ziua Bastiliei, razand relateaza Reuters. Mohamed Lahouaiej Bouhlel parea “foarte fericit si multumit, radea tare ” a spus fratele sau. “In acea ultima zi, a spus ca este la Nisa cu prietenii sai europeni, pentru a sarbatori Ziua Nationala”, a declarat Jabeur Bouhlel, explicand ca teroristul l-a sunat inainte de a comite masacrul soldat cu 84 de morti.

Rudele si fostii vecini ai tunisianului din satul sau natal, Msaken, au spus ca acesta se mutase in Franta in 2005 si isi vizitase ultima data familia in urma cu patru ani. Ei l-au descris drept interesat de sport, nu de religie. Rudele lui Bouhlel au povestit ca acesta a inceput sa ii sune frecvent in ultimele saptamani. “Mi-a vorbit despre (…) box si sport si cum urma sa vina la Msaken in curand (…). A intrebat de parintii nostri “, a povestit Jabeur.

UPDATE 16:00 Un nou clip surprins cu putin timp inainte ca Mohamed Bouhlel sa intre cu camionul in multime, secerand 84 de vieti si ranind grav alte sute de persoane, ii arata pe oameni relaxati, ascultand muzica in fata unei scene. In secundele urmatoare, autorul clipului reuseste sa filmeze exact momentul in care camionul trece prin multimea adunata, iar haosul se dezlantuie pe Promenade des Anglais.

UPDATE 14:40 Autorul atacului de la Nisa a trimis un SMS catre un numar necunoscut, cu putin timp inainte de masacru, cerand mai multe arme, au declarat surse apropiate anchetei, citate de La Repubblica, relateaza News.ro.

Aceasta informatie vine in conditiile in care se presupune ca Mohamed Lahouaiej Bouhlel a fost radicalizat rapid. Cu cateva saptamani inainte de atac, el si-ar fi lasat barba si ar fi inceput sa exprime opinii extremiste.

UPDATE 14:00 Bono, solistul formatiei U2, a fost salvat de politisti inarmati, dupa ce a fost prins in mijlocul masacrului de la Nisa din 14 iulie, informeaza duminica publicatia britanica Daily Mirror. Cantaretul (56 de ani) se afla pe terasa restaurantului La Petite Maison, langa malul marii, atunci cand Mohamed Lahouaiej Bouhlel a intrat cu un camion in multime, ucigand 84 de persoane, printre care 10 copii. Artistul detine o casa in orasul Eze, din apropiere de Nisa.

Anne-Laure Rubi, proprietara restaurantului de lux in care Bono se relaxa joi seara alaturi de niste prieteni, a declarat: "Dintr-odata am vazut oameni fugind, fara sa strige. Era o panica tacuta - a fost extraordinar". Rubi a precizat pentru revista La Parisienne ca din "reflex" l-a apucat de brat pe Christian Estrosi, fostul primar din Nisa, care statea aproape de Bono. Personalul restaurantului a tras obloanele si a sfatuit clientii sa se ascunda si sa ramana calmi pana la clarificarea situatiei.

Atunci cand amploarea masacrului de pe Promenade des Anglais a devenit clara, Bono a fost salvat de politisti inarmati, care l-au dus in piata Massena, aflata in apropiere, relateaza Daily Mirror.

Potrivit publicatiei, este a doua oara cand artistul se afla aproape de scena unui atentat terorist major in Franta. Anul trecut, solistul si trupa sa repetau pentru un concert in Paris, la momentul producerii atentatelor din 13 noiembrie.

UPDATE 13:10 Femeia este stare grava, dar stabila, informeaza MAE, in timp ce sotul ei este dat in continuare disparut.

"In continuarea comunicarilor referitoare la atacul de la Nisa si a situatiei celor doi cetateni romani dati disparuti, Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca mama minorului a fost identificata la un spital din Nisa. Potrivit medicilor, starea de sanatate a mamei minorului este destul de grava, dar stabila", se arata intr-un comunicat al MAE.

Demersurile au fost realizate cu sprijinul ambasadorului Romaniei in Franta aflat la fata locului si al reprezentantului Consulatului General al Romaniei la Marsilia.

Reprezentantii misiunilor diplomatice romane din Franta mentin legatura cu personalul medical si vor monitoriza evolutia starii de sanatate.

Ministerul Afacerilor Externe anunta ca in acest moment continua cautarile pentru sotul ei, despre care nu exista inca informatii.

"Verificarile cu privire la situatia celuilalt cetatean roman dat disparut continua. Reamintim faptul ca operatiunile de identificare a tuturor victimelor de catre autoritatile franceze nu au fost finalizate", precizeaza institutia.

Sambata a fost gasit, intr-un spital din Nisa, si copilul familiei, care este internat tot intr-un spital din oras, fiind ranit, dar cu o evolutie buna, potrivit medicilor.

MAE a anuntat sambata ca situatia unei familii cu un copil minor, care s-ar fi aflat joi in timpul atacului in zona Nisa, nu este clara, ei nefiind localizati, existand informatia cu privire la un copil care se afla internat intr-un spital pediatric din Nisa, care ar putea fi cel cautat de autoritati.

Pe pagina de Facebook SOS Nisa au fost postate, inca de joi, imagini cu persoane care inca sunt disparute, in urma atentatului.

Printre aceste mesaje apare si unul legat de ”o familie de romani care traiesc in Austria, si care nu au mai dat nicio veste prietenilor."

Cei care au postat anuntul cer sa fie contactati, daca cineva are informatii despre cei doi. La comentarii, cateva persoane din Romania au publica mesaje in care spun ca la spitalul Lenval a fost gasit copilul celor doi romani, insa nu se stie inca nimic despre cei doi parinti.

Informatia de pe SOS Nisa a fost preluata si de publicatia Daily Mail Online, care vorbeste despre copii disparuti si despre altii aflati in spitale, si care nu sunt cautati de nimeni.

Pana in acest moment, existau informatii cu privire la doi cetateni romani care au fost raniti in urma atacului comis la Nisa, sot si sotie, din Buzau. Sotul a fost externat.

UPDATE 11:10 Atacul de la Nisa continua sa ridice semne de intrebare iar autoritatile franceze sunt criticate pentru modul in care au gestionat situatia.

Autorul atacului de la Nisa a inspectat locul masacrului, cu camionul, de doua ori, pe 12 si 13 iulie. Autorul atacului de la Nisa, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, a inspectat locul masacrului, cu camionul, de doua ori, pe 12 si 13 iulie, a declarat o sursa apropiata dosarului pentru AFP.

UPDATE 10:05 Autoritatile franceze au retinut duminica dimineata inca doua persoane care ar avea legatura cu atacul de la Nisa, soldat cu 84 de morti, relateaza Itele. In total, sapte persoane sunt in prezent retinute, in cadrul anchetei. Cinci oameni – fosta sotie a autorului atacului si alti4 barbati – au fost ridicati de fortele de ordine la scurt timp dupa atac.

In cursul audierilor, persoanele retinute au evocat o radicalizare recenta a suspectului, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, au declarat surse din politie. Cu toate acestea, gruparea terorista Stat Islamic, care a revendicat atacul, nu a fost mentionata de persoanele audiate.

 

Un cuplu de romani este in continuare dat disparut in urma atacului de la Nisa: Adriana Coman de 28 de ani, sotul ei Cristian, de 34. Copilul celor doi soti, un baietel de 8 ani, a fost gasit intr-un spital de pediatrie si starea lui este stabila. Cei trei erau stabiliti in Austria, dar venisera in vacanta la Nisa.

Rudele au aflat ca intr-un alt spital ar fi o femeie care seamana cu mama copilului. Insa deocamdata familia nu a confirmat ca ar fi vorba despre Adriana, cea de care nu mai stiu nimic din momentul atentatului. Fotografia lor a fost postata pe pagina de facebook "SOS Nice", dedicata celor care isi cauta prietenii si rudele disparute in urma atacului sangeros.

Apar intre timp noi detalii despre individul care a indoliat Franta si a socat o lume intreaga. Francezul de origine tunisiana era un tip "violent si furios dar nu era deloc religios, iar rudele se indoiesc ca ar fi avut legaturi cu gruparea Stat Islamic, care a revendicat atacul.

De asemenea, apar noi imagini surprinse in momentul in care camionul alb a intrat in multime. In una dintre inregistrari se aude cum o mama isi striga disperata fiica. Iar oamenii alearga fara a avea o tinta clara.

Cei care au trait clipele de groaza nu reusesc inca sa isi revina din soc. Printre ei, si aceasta adolescenta in varsta de 16 ani, care s-a ales cu o rana la picior. "Nu intelegeam ce se intampla. Am vazut camionul si cand m-am apropiat, am vazut oameni care zaceau pe jos. Am inceput sa alerg fiindca asa facea toata lumea, insa nici atunci nu intelegeam de ce."

Fata s-a pierdut de mama ei in haosul iscat.Mama adolescentei ranite povesteste: "M-a sunat si mi-a spus: "Mami, sunt oameni morti pretutindeni. Este sange peste tot. Mami, vino sa ma iei. Am incercat sa fiu puternica. Sa nu ma vada plangand. Insa acum nu ma mai pot abtine."

Cel putin 50 de copii au ajuns la spitalul Lenval, situat foarte aproape de locul macelului, cu traumatisme infioratoare. "Nu au fost rani precum cele de la atacurile de la Bruxelles sau Paris. Am avut de-a face cu traumatisme masive: oameni calcati, striviti sub camion. Sa trebuiasca sa tratezi 50 de persoane..."

Nu toti copiii raniti au fost identificati. Un tata si-a cautat doua zile fiul de patru ani. In cele din urma a aflat ca micutul a murit. Din fata camionului a reusit sa se fereasca in ultimul moment Haifa, care era impreuna cu familia ei. Femeia il cunostea din adolescenta pe individul de la volan, francezul de origine tunisiana. "Era un baiat normal, foarte istet. A urmat scoala de arhitectura. Nu a fost niciun metru intre camion si familia mea. Nu mai pot sa dorm ori sa mananc de cand s-a intamplat totul."

Rudele ii creioneaza insa un portret diferit. Tatal lui il descrie ca fiind un tip "furios si violent". In trecut a fost diagnosticat cu o depresie severa si i-au fost prescrise medicamente. Nu era stabil psihic nici in prezent, spune parintele, convins ca fiul lui nu avea legaturi cu gruparea Stat Islamic, care a revendicat atacul de la Nisa. Versiune barbatului este confirmata si de vecini.

Stuart Ramsay, corespondent Sky News: "Era furios din cauza acestui divort?"
Tatal lui Mohammed Bouhlel: "Da. Foarte nervos. Nu era vorbaret deloc."

Sambata, anchetatorii au descins in locuinta atacatorului, in speranta ca vor afla cum a fost planuit totul si daca exista complici. La un moment dat, politistii i-au indepartat fara explicatii pe jurnalisti. A urmat o explozie controlata. Apoi, criminalistii au verificat doua vehicule parcate in apropierea cladirii.

Bernard Cazeneuve, ministrul francez de interne: "Individul vinovat pentru acest atac dezgustator, oribil nu era cunoscut serviciilor de securitate. Intrucat nu a fost arestat in legatura cu activitati sau luari de pozitii legate de islamismul radical. Pare ca s-a radicalizat foarte repede."

Viceprimarul din Nisa spune ca nici acum, nu primeste forte de securitate masive, asa cum a cerut.

Max Foster: "Ati solicitat mai multe resurse pentru securitate si nu ati primit?"

Rudy Salles, viceprimar Nisa: "Cerem tot timpul securitate sporita pentru Nisa. Pentru ca e un oras foarte turistic si pentru ca sudul Frantei e tinta multor jihadisti. Acum ne-au anuntat ca vom primi din septembrie inca 100 de politisti in oras. Nu e chiar tocmai ce speram."

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Romanii raniti in ATENTATUL de la Nisa sunt sot si sotie si sunt din judetul Buzau. Starea lor este stabila
Romanii raniti in ATENTATUL de la Nisa sunt sot si sotie si sunt din judetul Buzau. Starea lor este stabila

Roman ranit in atentatul de joi noapte, de la Nisa, care a fost ranit la un picior, a fost externat, in timp ce sotia sa, care are un hematom la tampla, a ramas internata in spital. Medicii au decis sa o mai tina sub observatie.

Erorile comise de autoritatile din Franta. Expertii numesc atentatul din Nisa
Erorile comise de autoritatile din Franta. Expertii numesc atentatul din Nisa "atac asupra unor tinte usoare"

Este al treilea atac major produs in ultimii doi ani in Franta, iar autoritatile au comis erori structurale de Securitate, sustin expertii din domeniu.

Analiza Catalin Radu Tanase. Cum si-a planificat Mohamad Buhlel atacul si cum a fost posibil sa ucida atatia oameni
Analiza Catalin Radu Tanase. Cum si-a planificat Mohamad Buhlel atacul si cum a fost posibil sa ucida atatia oameni

Intai a fost Charlie Hebdo, apoi un magazin kosher, concertul de la Bataclan si terasele din Saint Denis. Iar acum, Nisa. De un an si jumatate, Franta a devenit tinta predilecta a teroristilor.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.