Ce este tehno-dopajul, tehnologia secreta cu care paralimpicii depasesc limitele umane si legale

techschool

Sportul inseamna depasirea limitelor. Mai sus, mai departe, mai rapid, mai puternic, sunt cateva dintre regulile cu care fiecare junior creste, indiferent de disciplina.

Datorita tehnologiei, sportul a reusit sa depaseasca pana si limitele umane, iar in anumite ocazii chiar si limitele legale.

Cine se uita astazi la golurile lui Pele, unul dintre cei mai mari fotbalisti ai istorie, nu va vedea ghete de fotbal cu nanotehnologie sau o minge de fotbal cu microcipuri implantate, ci o pereche de ghete prafuita, grea, incomoda si o minge ca o piatra de dura din piele, deloc rotunda. Lucruri similare am putea spune si despre uriasul nostru din tenis, Nastase, si racheta sa de lemn.

Descopera lumea inventiilor pe www.techschool.ro

Dar tehnologia revolutionara a inlocuit lemnul cu fibra, pielea si ata de cusut cu nanotehnologia, aducandu-i pe sportivii din 2012 sa atinga recorduri greu de imaginat in trecut. Tricourile sunt ultrausoare astazi, formate din materiale reciclabile, sosetele fotbalistilor ajuns sa cantareasca chiar si mai mult decat ghetele de fotbal, rachetele de tenis nu se mai rup de 3 ori pe meci, intr-o finala de la wimbledon, iar daca vorbim despre cursele auto, deja ajungem la tehnologie NASA.

Citește și
justin capra - techschool
Justin Capra, romanul care a inventat masina ce consuma 0,5 litri la 100 km
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei


JOCURILE PARALIMPICE: SPECTACOLUL TEHNOLOGIEI DE ULTIMA ORA

Dupa ce Jocurile Olimpice de la Londra s-au incheiat, capitala Angliei s-a pregatit pentru un alt eveniment, extrem de important la randul sau, Jocurile Paralimpice.

Incalziti de spectacolul oferit de Oscar Pistorius, singurul atlet cu proteze care a reusit sa concureze in fata unor atleti fara dizabilitati, publicul asista acum la doua tipuri de spectacole: cel al luptei cu soarta si depasirea greutatilor pana la cel mai inalt nivel si cel al tehnologiei, care parca s-a ridicat ca niciodata pana acum.

La fabrica Ottobock din Germania, Heirich Popow, un atlet nascut in Kazakhstan, dar stabilit in Germania de la varsta de 7 ani, se antreneaza zi de zi folosind o proteza ultra usoara din fibra de carbon. La varsta de 9 ani, Heirich a fost nevoit sa-si amputeze un picior din cauza cancerului, renuntand in acel moment la cel mai mare vis al sau, acela de a juca fotbal.

Locul unde copiii geniali ai Romaniei pot inventa orice, pe www.techschool.ro

"Inainte sa-mi amputez piciorul, jucam fotbal ca orice alt copil", a povestit acesta pentru BBC. "Nu a fost greu sa ma adaptez situatiei, dar imi era greu sa ma uit pe geam la ceilalti copii de varsta mea cum jucau fotbal."

In Germania, Heirich l-a cunoscut pe Nate Williams, inginer la fabrica Ottobock, specializata in proteze, pe care le dezvolta si perfectioneaza de 85 de ani: "Aici avem un laborator mare de cercedare si devoltare. Toate produsele noastre sunt desenate, fabricate si testate in aceasta incinta."


MUSCHII SUNT INLOCUITI CU NANOTEHNOLOGIE

Putem spune ca in acea fabrica, fibra se dezvolta ca in orice sala de forta, doar ca vorbim despre doua lucruri diferite.

"Straturile de fibra care au de la 0.1mm pana la 2mm sunt asezate unul peste altul si orientate in functie de ce dorim de la acea proteza, vrem sa fie mai dura sau mai elastica.", explica Nate Williams.

Activitatea fabricii din Germania, dar si a celorlalte fabrici similare, a atras atentia comisiilor sportive internationale.

Unii isi pun intrebarea daca nu cumva tocmai aceasta nanotehnologie inseamna in realitate dopaj. Altii le sustin.

"Decat sa ne gandim la aceste proteze ca la niste simple aparate agate de corpul nostru, mai bine le privim ca pe o nanotehnologie care ne-a intrat pe sub piele si care ne ajuta sa evoluam fara sa ne dam seama.", spune Andy Miah, profesor de etica in dezvoltarea tehnologica la Universitatea Vestul Scotiei.

Dar daca aceasta tehnologie ne ajuta sa depasim barierele, care sunt mai exact barierele noi? E o intrebare care incepe sa apara tot mai des in lumea din jurul paralimpicilor.

"In viitor, ne vom gandi la fiecare om ca fiind cu dizabilitati. Si nu ne vom mai pune intrebarea daca asta este un lucru bun sau rau.", spune profesorul Miah. "Tot ce incercam sa asiguram este ca toti oamenii sa isi optimizeze performantele folosindu-se de tehnologie."

"Spiritul sportului inseamna ca toti cred ca putem alerga mai rapid, sari mai sus, ridica mai multe greutati, iar tehnologia face parte din acel proces. In momentul in care piciorul calca pe o pista este o interactiune tehnologica. Ideea ca sportul este cumva o sarbatoare a talentului nativ e gresita. Cred ca este o sarbatoare a interactiunii dintre biologie si tehnologie." - profesorul Miah.

Iar pentru sportivul Heirich Popow, proteza sa este o adevarata interactiune intre biologie si tehnologie.

"Des sunt intrebat daca as vrea sa-mi primesc inapoi piciorul. Nu, nu vreau. Am suferit un lucru rau in viata, dar am primit alte 100 bune. Sunt fericit.", spune acesta.


TEHNO-DOPAJUL: DINCOLO DE LIMITELE UMANE VS. DINCOLO DE LIMITELE LEGALE

Ca in orice alt sport, chiar si in disciplinele dedicate spirtivilor paralimpici lucrurile se complica acolo unde sunt implicate orgolii, ambitii, dar mai ales bani grei.

"Ai fi dispus sa-ti rupi un deget pentru a castiga o medalie la jocurile Paralimpice? Ai fi in stare sa stai pe un obiect ascutit sau sa iti stragulezi testiculele? Ai trisa, dar un om de stiinta care a studiat jocurile paralimpice sustine o treime dintre sportivii cu probleme la coloana triseaza pentru a-si spori performantele.", scria in data de 22 august 2012 BBC in inceputul unui articol intitulat "Paralimpici care isi fac rau pentru a avea performante mai bune."

Descopera lumea tehnologiei pe www.techschool.ro

Pare crud, imposibil de imaginat, insa tentative de trisari exista si aici se pare, desi pana in prezent NU au existat dovezi clare care sa identifice si trisorii. Insa asta e jocul, asa a fost dintodeauna, cu multe neclaritati.

Tehno-dopajul nu este foarte cunoscut la scara larga, mai ales pentru ca este folosit de catre sportivii cu probleme la coloana care incearca sa se autodepaseasca pana la eliminarea tuturor barierelor, fie umane, fie legale.

Brad Zdanivsky, un fost paralimpic Canadian, acum ajuns la 36 de ani, a povestit pentru BBC: "Au fost momente in care ma electrocutam in picior de cateva ori. Asa sangele mi se urca rapid la cap si corpul prindea putere."

"Boosting", numele fenomenului descris de sportiv, vine cu riscurile sale. Socurile pot produce un val prea mare de sange sa urce spre cap, astfel provocand atacuri cerebrale care pun in orice clipa viata in pericol. E un sport extrem care te apropie mai mult ca niciodata de moarte si e un risc ilegal pe care unii si-l asuma.

"Am incercat "boosting-ul" in mai multe feluri", spune Zdanivsky, azi mare pasionat de catarat. "Poti sa-ti lasi vezica sa se umple, nu de duci la toaleta pentru cateva ore si apoi lasi durerea sa produca efectul dorit."

Comitetul International Paralimpic a condamnat si interzis din 1994 astfel de tehnici, dar nu le-a putut opri, iar faptul ca astazi sunt oameni, precum Zdanivsky, care recunosc ca practica tehno-dopajul, arata ca fenomenul exista.

Un studiu neoficial si citat de BBC a aratat ca in timpul jocurilor olimpice de la Beijing, aproximativ 17% dintre cei intervievati au raspuns da intrebarii daca au apelat la aceasta forma de dopaj, dar doctorul Andrei Krassioukov, profesor de medicina la Univ. British Columbia spune ca acest procentaj se ridica pe la 30%: "Ca medic, inteleg de ce acesti sportivi fac asta, dar ca om de stiinta sunt ingrozit."

La nivel oficial, procentajul de 17% sau cel de 30% nu a fost niciodata confirmat. El a ramas ZERO de fiecare data.


CUM EVOLUEAZA TEHNOLOGIA PENTRU PARALIMPICI

Iesind din zona necunoscuta a lumii paralimpicilor, ne indreptam acum spre ceea ce ii asteapta pe acesti atleti. De la an la an, tehnologia avanseaza si propune invetii revolutionare.

Sania condusa cu creierul, desenata de studentii de la Colegiul Imperial din Marea Britanie, denumita simplu EPOC, manusa care ii poate ajuta pe cei paralizati la maini sa inoate precum Phelps sau sa serveasca precum Roddick sau vesta care vibreaza pentru atletii orbi care isi vor testa fortele in cursele de 400m garduri, toate acestea sunt deja desenate, gandite, planuite si gata sa iasa pe piata.

Surse FOTO: BBC.co.uk / Dailymail.co.uk

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Yuri Gagarin, primul om care s-a aventurat dincolo de
Yuri Gagarin, primul om care s-a aventurat dincolo de "ultima frontiera", in spatiul cosmic

Oamenii au ajuns pe Luna, au trimis roboti pe Marte, iar acum planuiesc prima misiune umana pe Planeta Rosie. Insa nimic din acestea nu ar fi fost posibil fara reusita remarcabila a primului om care s-a aventurat in spatiu acum 51 de ani, Yuri Gagarin.

Justin Capra, romanul care a inventat masina ce consuma 0,5 litri la 100 km
Justin Capra, romanul care a inventat masina ce consuma 0,5 litri la 100 km

Cel care a creat primul rucsac zburator si cea mai mica masina din lume traieste in Romania.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.