Povestea Transfăgărășanului, șoseaua construită în mai puțin de 4 ani în Munții Făgăraș
Cei mai înalți munți îi găsim în centrul României. Munții Făgăraș nu au fost străpunși vreodată de vreo cale de comunicație de la nord la sud.
Transfăgărașanul a rezultat din ambiția lui Nicolae Ceaușescu de a realiza acest lucru în cei mai semeți munți ai Romaniei și unde înălțimea crestelor depășeste 2100 m la granița între Muntenia și Transilvania.
Transfăgărășanul este o șosea alpină de 90 km și care a fost construită în mai puțin de 4 ani fiind finalizată în toamna anului 1974. Șoseaua atinge o altitudine maximă de 2042 m în zona celui mai lung tunel rutier din România (Bâlea cu o lungime de 883 m).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Șoseaua pornește de la Curtea de Argeș și urmează valea Argeșului până la granița cu județul Sibiu. Te întâmpină peisaje frumoase cu sate argeșene tradiționale cu multe livezi, cu cirezi de vaci oameni și plaiuri domoale și care mereu iți zâmbesc în lumina soarelui.
Drumul ajunge apoi la Lacul Vidraru, lacul cu cel mai mare înalt baraj din România (171 m) și cu siguranța unul din cele mai pitorești lacuri de acumulare.
Transfăgărășanul impresionează însă prin măreție. Impresionează anual sute de mii de turiști care vin aici pentru aerul curat și pentru răcoarea muntelui, vin pentru a fotografia peisajele de vis. Crestele, văile și lacurile glaciare, cascadale, pajiștile alpine, turmele de oi țurcane, liniștea și farmecul muntelui sunt atracțiile oamenilor de a veni în concediu în această zonă. Natura este așa cum a lăsat-o Dumnezeu, cu păduri virgine de brad și molid.
Atracțiile principale le constituie Lacul și Cascada Bâlea unde sunt unități de cazare, restaurante, parcări, magazine de suveniruri, magazine cu produse tradiționale.
Se recomandă să aveți mereu și haine subțiri și haine groase, climatul este rece, alpin și chiar și vara temperaturile depășesc foarte rar 20 de grade la Bâlea Lac.
Toată drumeția se poate încheia cu o odihnă relaxantă fie în satele argeșene, fie la în sectorul sibian, la Cârțișoara – satul natal al marelui Badea Gheorghe Cârțan. În Țara Făgărașului găsiți multe opțiuni de cazare și preparate culinare de-ale locului din cele mai gustoase și diverse.
Transfăgărășanul este punct de interes și pentru cicloturism și competiții internaționale de ciclism și este adesea ales ca și cadrul natural în care s-au realizat multe filmări, mai ales pentru prezentarea noilor modele de mașini sportive iar TopGear – a declarat această șosea ca fiind una din cele mai atractive din toată lumea.
Șoseaua este deschisă circulației între 1 iulie și 1 noiembrie.