Cu ajutorul voluntarilor, în Țara Făgărașului potecile redevin primitoare
Natura a fost tare darnică cu Țara Făgărașului și Munții Făgăraș sunt dovadă clară în acest sens. Dovadă pentru cine are ocazia să-i cunoască...
În anii din urmă focusul turiștilor a fost pe partea de vest a acestora iar asta a făcut ca multe poteci din zona estică a Făgărașilor să se deprecieze. Unele devenind dificile iar altele complet impracticabile. Dispariția cabanei Urlea a accentuat și ea depopularea traseelor estice ale celui mai mare masiv montan românesc.
Pentru turistul care vrea să străbată Valea Dejani, Valea Berivoi, Piciorul Bătrân, Muchia Scoarța, Curmătura Brătilei și toată zona dintre vărfurile Zârna – Dara – Urlea vin vești bune: voluntarii își dau mâna cu salvatorii montani și în vara asta reabilitează aproximativ 55 de kilometri de poteci turistice.
În condițiile actuale, când turismul transfrontalier face loc mult mai mult turismului local, observăm o creștere a dorinței românilor de a face drumeții montane. Iar acestea sunt viabile acolo unde potecile sunt clare, semnele vizibile și riscurile de rătăcire minimizate.
În acest context, organizatorii evenimentului de alergare montană Făgăraș Rocks! și-au propus să redea sau să introducă în oferta pe care Țara Făgărașului o prezintă amatorilor de munte poteci minunate, poate pe nedrept uitate de montaniarzi.
Văile Berivoi și Dejani îmbracă haine turistice noi cu ajutorul voluntarilor ACUM, ai minunaților voluntari ai Asociației Montane Carpați, specializați în reabilitarea traseelor montane și, desigur, a băieților de la Salvamont Victoria.
Astfel, în săptămâna 13-20 iulie un grup de peste 20 de oameni au acționat în zona Piciorul Bătrân pentru a degaja arborii căzuți, pentru a curăța vegetația care năpădise vechea potecă, a reorienta poteca acolo unde exploatarea forestieră schimbase peisajul și a vopsi marcaje vizibile, astfel încăt turistul să rămână turist, nu cercetaș, iar provocarea să-i rămână doar fizică.
Pe valea alăturată, la Dejani, o altă echipă a refăcut marcajele și a curățat vegetația abundentă, reabilitând ieșirea în creastă spre Curmătura Brătilei.
Lucrările continuă în săptămânile ce vin pe zona de creastă, astfel încât frumusețea cu care natura a cadorisit Țara Făgărașului să fie accesibilă cât mai multor amatori de aer curat și viață activă.
Muntii falnici, diversitatea de comori naturale, locurile cu istorie legendara si o energie spirituala aparte, au facut ca Tara Fagarasului sa fie desemnata Destinatia Anului 2020 in Romania. Rezerva-ti loc pe www.tarafagarasului.com.