Scandalul dezinfectantilor diluati. Premierul Dacian Ciolos: "O sa modificam legislatia daca va fi cazul"

Ultima actualizare: 09-05-2016 07:10
Dacian Ciolos la dupa 20 de ani

Premierul Ciolos a declarat, vineri, ca saptamana viitoare isi va forma un grup de lucru format din oameni care cunosc bine sistemul de sanatate, pentru a face tot ce se poate in urmatoarele sase luni.

Premierul a spus ca nu exclude nicio masura, dar ca nu crede ca in momentul de fata schimbari de oameni pot sa rezolve problemele sistemice.

”Vreau sa va spun legat de acest subiect. Este cred a treia situatie de criza care apare de cand am eu acest mandat si vreau sa fie foarte clar: sunt lucruri care vin din spate, sunt lucruri care arata disfunctionalitati in sistemul de sanatate. M-am uitat chiar astazi, cred ca in ultimii 6 ani sau 7 ani am avut cel putin 10 ministri de Sanatate care s-au succedat. E clar ca in astfel de situatii nu ai cum sa faci reforma”, a declarat Ciolos.

Premierul a spus ca pe el il intereseaza in primul rand sa gaseasca solutii la problema care s-a iscat, sa clarifice lucrurile legat de dezinfectanti.

”Trebuie sa facem acest lucru respectand legislatia si, dupa cum v-am spus, nu ma multumeste legislatia, care de multe ori nu ne lasa sa facem lucrurile pana la capat. O sa modificam si legislatia daca va fi cazul. V-am dat exemplu acel institut de cercetare care ar putea sa faca testari in Romania si care nu e acreditat, sa facem aceasta acreditare rapid, dar pana atunci o sa facem oricum testele. Avem probleme de legislatie legat de responsabilizarea managerilor de spitale legat de deciziile pe care le iau, deci am cerut ministerului masuri pe termen scurt, am trimis si corpul meu de control pentru a clarifica mai rapid lucrurile pentru a putea lua decizii cat mai repede, dar vreau sa folosim urmatoarele 6 luni pentru a lua si alte tipuri de masuri structurale care, chiar daca nu o sa reformeze din temelii sistemul de sanatate, dar cel putin sa scoata la lumina probleme si sa le clarifice”, a adaugat Dacian Ciolos.

El a precizat ca intelege foarte bine ingrijorarile oamenilor.

”Pe de alta parte, avem nevoie sa ne asezam ca sa luam o decizie. Vreau sa-i asigur pe toti ca nu o sa ascund nimic, ca nu o sa neglijez nimic, ca nu o sa privesc cu superficialitate aceasta problema si ca voi folosi urmatoarele sase luni pentru a lua toate masurile care pot fi luate in acest sens. Am intentia chiar de saptamana viitoare sa-mi formez un grup de oameni care cunosc bine sistemul, unii din sistem, altii din afara sistemului, pentru a avea o intelegere cat mai precisa a ceea ce se poate face in sase luni”, a continuat Ciolos.

”Nu exclud nicio masura, in momentul de fata nu cred ca schimbari de oameni pot sa rezolve problemele sistemice. Daca va fi cazul si cand va fi cazul, asa cum am demonstrat si pana acum, voi lua orice masura, dar acum ma intereseaza sa gasim solutii la problemele care sunt acolo si sa putem scoate la lumina alte probleme care, eventual, se pot isca. Pentru ca, va dati seama, cum poti sa schimbi, sa faci o reforma intr-un sistem cand aproape la fiecare luna mai apare cate o criza, mai apare cate un scandal”, a mai spus premierul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO