Studiu: Oamenii scot atât de multă apă din Pământ, încât axa acestuia s-a deplasat. “Aproape 80 cm în 20 de ani”
Setea de nestăvilit a oamenilor pentru apa aflată în subteran a absorbit atât de mult lichid din rezervele aflate în sol încât afectează înclinarea Pământului, conform unui studiu citat de CNN.
Rezervele acvifere subterane asigură apa potabilă pentru oameni și animale, dar ajută și la irigarea culturilor în perioadele de secetă. Noul studiu arată că extracția neîntreruptă a apei subterane timp de peste un deceniu a deplasat axa în jurul căreia se rotește planeta, înclinând-o spre est cu o rată de aproximativ 4,3 centimetri pe an.
Această deplasare poate fi observată chiar și la suprafața Pământului, contribuind la creșterea nivelului mării, conform studiului publicat în jurnalul Geophysical Research Letters.
„Polul de rotație al Pământului se schimbă într-adevăr mult”, a declarat autorul principal al studiului, Ki-Weon Seo, profesor în cadrul Departamentului de Educație în Științele Pământului de la Universitatea Națională Seoul din Coreea de Sud. „Studiul nostru arată că, printre cauzele legate de climă, redistribuirea apei subterane are de fapt cel mai mare impact asupra derivei polului de rotație”, spune el.
“Derapajul” axei Pământului
Noi nu putem simți rotația Pământului, dar el se învârte în jurul unei axe nord-sud cu o viteză de aproximativ 1.609 kilometri pe oră.
Variațiile sezoniere sunt legate de unghiul axei de rotație a planetei, iar pe parcursul timpului geologic, o axă instabilă poate afecta clima la scară globală, a declarat Surendra Adhikari, cercetător la Laboratorul de Propulsie al NASA.
Interiorul Pământului este stratificat cu roci și magmă care înconjoară nucleul, dens și fierbinte. Însă, chiar și în stratul de rocă aflat la cea mai mare adâncime există cantități uriașe de apă. Sub suprafața planetei, rezervoarele de apă, cunoscute sub numele de acvifere, conțin, se pare, de peste 1.000 de ori mai multă apă decât toate râurile și lacurile de suprafață din lume.
Între 1993 și 2010, perioada examinată în studiu, oamenii au extras peste 2.150 de gigatone de apă subterană din interiorul Pământului, în mare parte în vestul Americii de Nord și nord-vestul Indiei, conform estimărilor publicate în 2010.
Dacă această cantitate ar fi turnată în ocean, ar crește nivelul apei cu aproximativ 6 milimetri.
În 2016, o altă echipă de cercetători a descoperit că deriva axei de rotație a Pământului, între 2003 și 2015, ar putea fi legată de schimbările în masa ghețarilor și a calotelor de gheață, precum și de rezervele de apă lichidă terestră.
De fapt, orice modificare de masă pe Pământ, inclusiv presiunea atmosferică, poate afecta axa sa de rotație, a declarat Seo.
Dar schimbările axei cauzate de schimbările de presiune atmosferică sunt temporare, ceea ce înseamnă că polul de rotație deviază și apoi revine la poziția sa anterioară, a explicat Seo.
Cum au aflat cercetătorii că forajele de apă au înclinat axa Pământului cu aproape 80 de centimetri
Modificările în axa Pământului sunt măsurate indirect, prin observații cu radiotelescoape, ale obiectelor imobile din spațiu, folosindu-le ca puncte fixe de referință.
Pentru noul studiu, oamenii de știință au luat datele din 2010 privind extracția de apă subterană și le-au încorporat în modele computerizate, alături de datele de observație privind pierderea de gheață de la suprafață și creșterea nivelului mării, precum și estimările privind schimbările axei de rotație.
Cercetătorii au evaluat apoi variațiile nivelului mării folosind schimbările masei de apă subterană din modelul computerizat, pentru a determina cât din deplasarea axei a fost cauzată exclusiv de extracția apei subterane.
Oamenii de știință au observat, astfel, că redistribuirea apei subterane a înclinat axa de rotație a Pământului, spre Est, cu 78,7 centimetri, în mai puțin de două decenii.
Cel mai important factor al variațiilor pe termen lung ale axei de rotație, fluxul manta, era deja cunoscut. E vorba de mișcarea rocii topite în stratul dintre scoarța terestră și nucleul exterior al Pământului. Noile modele arată că extracția de apă subterană este al doilea factor cel mai semnificativ, spune Seo.
Pomparea apei subterane poate fi o salvare, în special în acele părți ale lumii cre sunt puternic afectate de seceta cauzată de schimbările climatice. Însă rezervele subterane de apă lichidă sunt limitate, iar odată epuizate, se refac greu.
Iar noul studiu arată că oamenii nu doar că extrag până la epuizare resursele de apă, dar această activitate are urmări nedorite, la nivelul planetei.
"Am afectat sistemele Pământului în diverse moduri. Oamenii trebuie să fie conștienți de acest lucru”, spune Seo.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: apa, pamant, schimbari climatice, ecologie, myimpact,
Dată publicare:
27-06-2023 12:36