„Domul de căldură”, aflat deasupra Balcanilor, afectează România. Ne aşteaptă încă trei zile de foc

×
Codul embed a fost copiat

Ne aşteaptă încă trei zile de foc cu temperaturi de până la 38 de grade în sudul ţării. Jumătate de ţară este sub cod galben de canicula până miercuri seară.

Noul val de arşiţă vine după ce în ultimele săptămâni România a fost la marginea unui aşa-zis „dom de căldură”, aflat deasupra Balcanilor, care a provocat incendiile devastatoare din Grecia, Macedonia şi Turcia.

O parte din sudul şi sud-estul Europei stă sub un „clopot fierbinte”. Din cauza temperaturilor extreme, de peste 40 de grade, aşa cum sunt în Grecia și Turcia, de zile-n şir zone extinse sunt pârjolite de incendii de vegetaţie.

Pe caniculă, aerul uscat şi cald se ridică. Presiunea mare îl împinge, însă, înapoi. Se formează astfel un fel de „dom” care ţine ca sub un clopot de sticlă aerul comprimat, şi mai cald, la suprafaţa pământului. Asta face ca valurile de căldură să devină mai intense şi să stagneze în aceeaşi regiune. Mai mult, „domul de caldură” ţine departe norii, care se formează în exterior, şi reduce mult şansele ca pământul să se răcorească, ba mai mult, îl încinge şi mai tare.

România este, de mai bine de două săptămâni, la marginea acestui „dom de căldură” plasat deasupra Balcanilor, spun specialiştii.

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Roxana Bojariu, climatolog, ANM: „În cazul valului de căldură care tocmai a trecut, nu am fost poziţionaţi central, ci la margine. Am fost într-o situaţie mai bună decât sudul Balcanilor, unde, într-adevăr, a fost epicentrul. Cupola de căldură, prin diferite procese, ajunge să contribuie la autosusţinerea valului de căldură, iar asta duce la recordurile de temperatură care se înregistrează. Rămân încă urme ale domului în sudul Balcanilor, în sudul Italiei, de acolo vom avea o intensificare probabil pe întreg sudul europei în zilele care vin”.

Vremea extremă din sudul continentului ne influenţează şi pe noi.

Pentru luni, marţi şi miercuri, meteorologii anunţă că ne vom confrunta cu noi episoade de caniculă, dar pe arii ceva mai restrânse. 18 judeţe şi Bucureştiul sunt sub cod galben de temperaturi ridicate.

Ziua, în sud-vestul şi sudul ţării se vor înregistra 38 de grade, iar pe alocuri minimele se vor menţine peste 20 de grade. Aşadar, şi nopţile vor fi ceva mai greu de suportat. Iar după-amiaza, ne putem aştepta şi la furtuni, inclusiv la munte. În Bucureşti, amiezile vor fi aproape sufocante, cu temperaturi de până la 37 de grade, şanse de ploaie ar fi de marţi încolo.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Luna trecută a fost a doua cea mai călduroasă lună iulie înregistrată vreodată în Europa
Luna trecută a fost a doua cea mai călduroasă lună iulie înregistrată vreodată în Europa

Luna trecută, marcată de canicula din estul continentului, a fost a doua cea mai călduroasă lună iulie consemnată în Europa de la debutul înregistrărilor, informează agenţia DPA.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.