Vremea azi, 13 iulie. Aerul devine irespirabil, dar nu scăpăm nici de furtuni

Ultima actualizare: 13-07-2021 09:23

Vremea se încălzește, marți, iar în multe regiuni atmosfera va fi înăbușitoare.

În vest, se vor atinge 38 de grade la umbră, iar după-amiază, în ținuturile estice, în nord și în centru, dar și în zonele de deal și de munte vin câteva serii de averse torențiale.

Vremea pe regiuni

Vedem ce se întâmplă în fiecare regiune și începem cu Dobrogea și cu Bărăganul, pe unde va domina atmosfera însorită, dar după orele prânzului se adună norii și o să fie câteva reprize de ploaie.

Maximele ating 28...29 de grade pe litoral și 31...32 de grade în restul provinciei.

În Moldova sudică și în nordul Munteniei avem soare generos în prima parte a zilei. Mai apoi, în zonele mai înalte norii se înmulțesc și se anunță ploi destul de violente.

O situație similară găsim și în jumătatea de nord a Moldovei și în Bucovina. Ziua începe cu soare, dar după-amiază apar averse cu tunete și fulgere și s-ar putea să cadă și grindină.

În nordul Transilvaniei și în Maramureș găsim vreme călduroasă, iar pe la Satu Mare temperaturile urcă până la 35 de grade Celsius. Mai către seară, și pe-aici vin ploi zgomotoase și e posibil să se formeze vijelii.

În ținuturile vestice se face mai cald decât ieri. Va fi foarte multă zăpușeala, iar, la amiază, indicele temperatura-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Norii apar destul de rar, iar maximă atinge 38 de grade la umbră!

În Transilvania avem atmosfera cu soare, dar în a două parte a zilei o să mai fie câteva averse, mai ales la deal și la munte. În depresiuni, nu vor fi mai mult de 28 de grade, dar în vestul provinciei temperaturile se apropie de pragul caniculei.

În Oltenia se anunță o amiază caniculară, iar aerul va fi aproape irespirabil din cauza stresului termic accentuat. În special în zonele deluroase și montane o să fie câteva furtuni de vara.

Și în ținuturile sudice va fi caniculă, iar la amiază căldură devine sufocantă. Indicele temperatura-umezeală va depăși pragul critic, iar în Lunca Dunării maximele vor atinge 34...35 de grade.

Cum va fi vremea în București


În București urmează o zi fierbinte, iar atmosfera devine înăbușitoare și vom resimți disconfortul termic foarte ridicat. Se face mai cald decât ieri, iar termometrele vor indică 35 de grade la umbră. La noapte temperatura coboară până la 19 grade.


La munte instabilitatea crește în a doua parte a zilei, când, pe alocuri, vor fi perioade cu averse torențiale, însoțite de fenomene electrice și vânt intens. Până atunci va domina atmosfera însorită, iar temperaturile vor fi similare cu cele de ieri.

Pe litoral, ziua începe cu soare generos, iar la amiază aerul devine greu de respirat. Maximele ating 29 de grade în stațiuni, dar după prânz apar câteva averse trecătoare, cu tunete și fulgere. Apă marii va avea în jur de 24 de grade.

Vedem cum va fi vremea în următoarele zile


În București, canicula și caldura sufocantă vor persista și marți. Cerul va fi mai mult senin, iar după prânz maximele ating 35 de grade. Joi se face și mai cald, iar temperaturile ating 35 de grade, la umbră. Stresul termic va fi accentuat și va urma o noapte tropicală, cu o minimă de 20 de grade. Vineri vom avea încă o zi toridă, cu o maximă de 35 de grade și un aer aproape irespirabil la orele amiezii.

La munte, marți se mai încălzește puțîn, iar după-amiază o să plouă pe spații mici. Vântul se întețește la altitudini mari. Joi va fi vreme deosebit de caldă. Instabilitatea va crește și, după orele prânzului, în Occidentali, în vestul Meridionalilor și în nordul Orientalilor vor fi averse zgomotoase, care pot lasă în urmă peste 40 de litri de apă pe metru pătrat.

Vineri se face mai răcoare, iar vremea devine instabilă. O să plouă în majoritatea masivelor, iar cantitățile de apă vor depăși 25 de litri pe metru pătrat.

Pe litoral, marți, soarele va străluci în cea mai mare parte a zilei, iar la orele amiezii atmosfera va fi înăbușitoare. Pe plajă se vor atinge 30 de grade Celsius. Joi va fi vreme caldă, însă această căldură o să devină sufocantă după prânz, din cauza disconfortului termic ridică.

Ziua de vineri ne aduce foarte multă zăpușeala și până la 31 de grade în aer. Cerul va fi mai mult senin, iar apă marii va avea în jur de 24 de grade.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO