Valul de căldură se va extinde din nou în toată ţara. Zonele aflate sub cod galben și portocaliu

Ultimul update: Luni 14 August 2017 16:19
Data publicarii: Miercuri 09 August 2017 07:40
Categorie: Vremea

Sunt zile de foc în toată ţară, care se topeşte sub un soare nemilos. În sud, văpaia a ars totul: culturile agricole sunt, în multe locuri, compromise.

În alte părţi, agitate din cauza căldurii, insectele au atacat zeci de persoane.

Iar la Galaţi, angajatul unui cimitir s-a prăbuşit sub ochii colegilor, răpus de caniculă. Autorităţile spun că acesta este primul deces din acest an cauzat exclusiv de expunerea excesivă la soare.

Atenţie, joi, aproape jumătate din România va fi acoperită de un cod portocaliu şi unul galben de căldură sufocantă.

În sudul ţării în Dolj, pământul este crăpat de seceta. Chiar şi pentru pepeni, care au nevoie de soare, a fost prea multă căldură.

Daniela Popescu, fermier: "Seceta, soarele, nu ştiu...lipsa apei, aici nu a mai plouat de o luna de zile...sunt unele locuri pe aici unde atât e de crăpat pământul de îţi intră piciorul."

După 3 zile de arșiță, furtunile s-au abătut asupra României

Şi în grădini, căldură a pârjolit totul: roşii, vinete sau ardei. Pierderile sunt semnificative.

"Unde nu sunt atinse de soare sunt foarte sănătoase se vede, în schimb unde sunt pătrunde de soare le-a fiert, sunt fierte de soare."

La Cluj, în doar 5 zile, 30 de oameni au ajuns la spital înţepaţi de viespi sau albine. Specialiştii spun că insectele devin agresive din cauza căldurii şi ar fi bine să le evităm.

Alina Biro, biolog: "Atunci când va aflaţi în faţă unui cuib de viespi sau de albine, ideal este să nu gesticulati, să nu va agitaţi şi să încercaţi cât mai calm să va îndepărtaţi de el."

Dacă sunteţi alergici la înţepăturile de insecte medicii recomandă în această perioada să evitaţi drumeţiile, să aveţi mereu la dumneavoastră un medicament antialergic, iar dacă zona înţepată se înroşeşte să va prezentaţi de urgenţă la spital.

În vestul ţării, la Timişoara, unde joi va fi cod portocaliu de caniculă, arşiţa se simte deja apăsător.

La Galaţi, un bărbat de 52 de ani, gropar într-un cimitir, a fost găsit fără suflare de colegii lui, printre morminte. Cu puţin timp înainte le-a spus că se simte rău şi a mers să se adăpostească la umbră.

Coleg: "I s-a făcut rău şi i-a zis du-te, mă, şi stai oleacă printre morminte, pe-acolo. Şi s-a dus printre morminte şi l-au găsit gardienii ăştia. Era leşinat, era în comă."

Dr. Mihai Polinschi, director Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi: "A fost găsit de colegii lui inconştient. A intrat în stop cardiac. Practic, canicula l-a doborât."

Direcţia de Sănătate Publică din Galaţi spune că acesta este primul deces din acest an în România cauzat exclusiv de expunerea excesivă la soare.

Liliana Iordăchescu, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi: "Concluziile necropsiei: şoc caloric şi hipertermie exogenă, prin expunere la căldură. S-a datorat clar căldurii excesive şi expunerii la căldură excesivă."

Din cauza căldurii, în sudul ţării, au început să se aprindă şi câmpurile unde sunt deversate resturi menajere, cum s-a întâmplat şi marți dimineaţă la ieşirea din Craiova.

Medicii ne sfătuiesc să nu stăm la soare între orele 11 şi 18, să ne hidratăm şi să evităm alcoolul şi efortul fizic excesiv. În următoarele zile ne aşteaptă zile de foc. Şase judeţe vor fi joi sub cod portocaliu de caniculă şi alte 13 judeţe sub un cod galben.

De joi, valul de căldură se va extinde în toată ţara

Nouă judeţe din vestul ţării se află sub cod galben de caniculă, miercuri, când temperaturile vor atinge 38 de grade, iar joi canicula va cuprinde aproape toată ţara, şase judeţe urmând să fie sub avertizare cod portocaliu.

Miercuri, în Banat, Crişana, sud-vestul Transilvaniei şi al Olteniei vremea va fi caniculară, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să atingă pragul critic de 80 de unităţi. Meteorologii spun că temperaturile se vor situa între 35 şi 37 de grade şi izolat, în Câmpia de Vest, vor atinge 38 de grade, iar minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade.

Se vor afla sub avertizare cod galben de caniculă nouă judeţe: Satu Mare, Bihor, Arad, Hunedoara, Alba, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj.

Joi, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Conform ANM, în zonele joase de relief din vest şi local din centrul şi sudul ţării, vremea va fi caniculară, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul de 80 de unităţi. Minimele nocturne nu vor coborî, în general, sub 20 de grade, iar în Dealurile de Vest vor fi de 24-25 de grade.

Pentru joi, Administraţia Naţională de Meterologie a emis cod portocaliu pentru şase judeţe: Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Bihor. În aceste zone, disconfortul termic va fi accentuat şi se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse între 37 şi 39 de grade. Tot joi, vor fi sub cod galben de caniculă alte 13 judeţe: Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Mureş, Alba, Sibiu, Hunedoara, Gorj, Vâlceas, Olt şi Teleorman. În aceste zone, vor fi temperaturi între 35 şi 37 de grade.

Meteorologii spun că valul de căldură va persista până spre sfârşitul săptămânii, iar în zonele de munte, în special în nord-vestul ţării, în timpul după-amiezelor va fi instabilitate atmosferică.

Joi, căldură insuportabilă şi multă zăpuşeală în jumătatea de vest a ţării; soare arzător peste tot şi ceva condiţii de ploaie la munte. Vineri, aşteptăm încă o zi fierbinte cu atmosfera înăbuşitoare în vestul, sudul şi centrul ţării. Cerul va fi mai mult senin, iar şansele de ploaie egale cu zero. Sâmbătă, canicula va afecta sudul, centrul şi estul ţării. Spre seară şi noaptea, vin ploi zgomotoase în jumătatea de vest a tării dar şi la munte.
 

Noi coduri de caniculă. Ce se întâmplă cu valul de căldură de miercuri

Noi coduri de caniculă. Ce se întâmplă cu valul de căldură de miercuri

Zapada

Cod portocaliu cu zăpadă de aceeaşi culoare, din cauza prafului din Sahara

Avertisment ONU: Ultimii 3 ani, cei mai "fierbinţi" din istorie. Vremea severă continuă în 2018

Cod Portocaliu de ninsoare și viscol în sudul țării. Un ciclon format în Marea Mediterană va aduce temperaturi foarte mici

Temperaturi scăzute, ninsori și precipitații în toată țara. Vremea rea se menține și în următoarele zile

Informare ANM de vreme deosebit de rece, precipitații moderate și polei

Vreme deosebit de rece și ninsori în toată țara, marți. Prognoza meteo până vineri

Vremea

Prognoza meteo pentru următoarele 2 luni. Vreme rece și ploi din belșug

Cod galben de polei în judeţe din Oltenia şi Muntenia, inclusiv în Bucureşti

Cod galben de lapoviţă, ninsoare, polei şi vânt în 19 judeţe şi în Bucureşti, de luni seară

Iarna a lovit toată zona Moldovei, dar și Bucovina și Maramureșul. Zeci de drumuri înghețate

Prognoză meteo SPECIALĂ pentru București. Se întorc zăpezile

Ploaia înghețată a provocat haos în zeci de județe. Vremea rămâne rece toată săptămâna