Noi coduri de caniculă. Ce se întâmplă cu valul de căldură de miercuri

×
Codul embed a fost copiat

Temperaturile se vor situa, marţi, între 34 şi 36 de grade în sudul Olteniei şi în sud-vestul Munteniei, iar disconfortul termic va fi ridicat în cea mai mare parte a ţării.

Marţi, intră în vigoare o informare meteorologică de disconfort termic în majoritatea regiunilor. În după-amiaza zilei de marţi, local în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea disconfortul termic va fi va fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală se va situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi.

În sudul Olteniei şi în sud-vestul Munteniei, temperaturile maxime se vor situa în general între 34 şi 36 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicatermic Începând de miercuri, valul de căldură se va extinde treptat şi se va intensifica, potrivit meteorologilor.

Cod galben de caniculă miercuri, în nouă judeţe; de joi, valul de căldură va cuprinde toată ţara, iar şase judeţe vor fi sub cod portocaliu

Valul de căldură se va extinde în vestul ţării, miercuri, când nouă judeţe se vor afla sub cod galben de caniculă, temperaturile putând ajunge până la 38 de grade, în timp ce joi canicula va cuprinde aproape toată ţara, şase judeţe din vestul ţării urmând să fie sub avertizare cod portocaliu emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Citește și
canicula iStock
Vremea caniculară continuă. Sașe oameni au murit după ce li s-a făcut rău
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Potrivit ANM, în cursul zilei de miercuri valul de căldură se va extinde în jumătatea de vest a ţăriii, iar în Banat, Crişana, sud-vestul Transilvaniei şi al Olteniei, vremea va fi caniculară, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să atingă pragul critic de 80 de unităţi. Meteorologii spun că temperaturile se vor situa între 35 şi 37 de grade şi izolat, în Câmpia de Vest, vor atinge 38 de grade, iar minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade.

Miercuri, se vor afla sub avertizare cod galben de caniculă nouă judeţe: Satu Mare, Bihor, Arad, Hunedoara, Alba, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj.

Joi, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării.

Conform ANM, în zonele joase de relief din vest şi local din centrul şi sudul ţării, vremea va fi caniculară, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul de 80 de unităţi. Minimele nocturne nu vor coborî, în general, sub 20 de grade, iar în Dealurile de Vest vor fi de 24-25 de grade.

Pentru joi, Administraţia Naţională de Meterologie a emis cod portocaliu pentru şase judeţe: Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Bihor. În aceste zone, disconfortul termic va fi accentuat şi se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse între 37 şi 39 de grade. Tot joi, vor fi sub cod galben de caniculă alte 13 judeţe: Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Mureş, Alba, Sibiu, Hunedoara, Gorj, Vâlceas, Olt şi Teleorman. În aceste zone, vor fi temperaturi între 35 şi 37 de grade.

Meteorologii spun că valul de căldură va persista până spre sfârşitul săptămânii, iar în zonele de munte, în special în nord-vestul ţării, în timpul după-amiezelor va fi instabilitate atmosferică.

Prognoza meteo pentru marți, pe regiuni

Marţi aşteptăm vreme călduroasă în sudul şi sud-vestul ţării; însă caniculă mai apare doar prin sud-vest. După-amiază se anunţă câteva ploi zgomotoase în zonele de deal şi munte din centru şi din sud. Maximele pleacă de la 24 de grade în Bucovina şi ajung la 36 de grade în sud-vestul Olteniei.

În Dobrogea şi Bărăgan avem în sfârşit temperaturi mai suportabile, de cel mult 31...32 de grade. În prima parte a zilei vântul suflă mai tare în Delta şi pe litoral.

Mai sus, în Moldova sudică şi în nordul Munteniei va fi mult mai bine decât până acum. Maximele se opresc pe la 30 de grade; iar către seară în zonele mai înalte vin ceva averse, cu descărcări electrice şi vânt intens.

Vreme mai bună găsim şi în nordul Moldovei şi în Bucovina şi asta pentru că instabilitatea se diminuează. Totuşi spre seară mai sunt ceva şanse pentru o ploaie zgomotoasă; în special în apropierea munţilor. Regimul termic va fi unul foarte plăcut. 

În nordul Transilvaniei şi în Maramureş scăpăm de ploi; dar se încălzeşte din nou. Ieri au fost cel mult 25...26 de grade în zona; astăzi maximele urcă spre 30 de grade şi atmosfera se menţine însorită toată ziua. 

În ţinuturile vestice: norii se risipesc; temperaturile cresc şi amiază devine călduroasă. 

Se încălzeşte şi în centrul României; dar în a două parte a zilei mai vin ceva averse, cu tunete, fulgere şi intensificări de vânt. Avem încă temperaturi rezonoabile, însă de mâine caniculă revine pe partea vestică. 

Şi în sud-vest mai apar câteva averse spre seară în regiunile deluroase. Pe aici mai avem şi caniculă: se mai ating 35...36 de grade la umbră şi disconfortul termic va fi destul de ridicat.

În sudul ţării scăpăm de caniculă; avem vreme călduroasă, iar indicele de confort termic mai poate atinge şi depăşi puţin limita critică de 80 de unităţi. În zonele mai înalte, către seară vin ploi zgomotoase, dar pe suprafeţe restrânse.

Şi în Bucureşti arşiţa se mai domoleşte. Maximă ajunge la 31...32 de grade. Norii vor fi rari; vântul-activ; iar mâine în zori se vor înregistra 20...21 de grade.

La munte găsim vreme mai bună. Spre seară mai vin ceva averse, pe zone restrânse. Vor fi şi fenomene electrice şi condiţii de grindină. Termic nu sunt schimbări importante faţă de ziua trecută. 

La mare temperaturile scad, însă la amiază indicele de confort termic mai poate depăşi pragul critic, de 80 de unităţi. Vântul suflă mai tare în prima parte a zilei; iar maximele se opresc pe la 30...31 de grade.

Vremea în următoarele 3 zile

Miercuri se încălzeşte din nou foarte tare. Caniculă cuprinde vestul, sudul ţării şi local zonele centrale şi disconfortul termic se accentuează. Norii vor fi rari şi doar pe la munte, după-amiază mai pot să cadă 2-3 averse.

Joi căldură insuportabilă şi multă zăpuşeală în zonele joase din vestul, sudul şi centrul ţării; soare arzător peste tot şi ceva condiţii de ploaie la munte.

Vineri încă o zi fierbinte, cu atmosfera înăbuşitoare tot în vestul, sudul şi centrul ţării. Cerul va fi mai mult senin, iar şansele de ploaie egale cu zero.

 


 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
După 3 zile de arșiță, furtunile s-au abătut asupra României
După 3 zile de arșiță, furtunile s-au abătut asupra României

După trei zile de arşiţă, în care România s-a topit la soare, norii negri de furtună s-au adunat în multe judeţe şi le-au adus oamenilor numai necazuri. La Iaşi, vântul puternic a distrus acoperişuri, geamuri sau maşini.

Vremea caniculară continuă. Sașe oameni au murit după ce li s-a făcut rău
Vremea caniculară continuă. Sașe oameni au murit după ce li s-a făcut rău

Valul de caniculă din ultimele zile are un bilanţ dureros: şase persoane au murit, după ce li s-a făcut rău pe arşiţă.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.