Val de frig în România. Zonele în care ANM anunță ploi, grindină și descărcări electrice

28-05-2020 09:14


Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prelungit informarea meteo de instabilitate atmosferică, valabilă pentru toată țara, până duminică, la ora 23.00.

Potrivit ANM, în intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, căderi de grindină, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp și pe arii restrânse 30...40 l/mp.

Prognoza meteo pentru joi, 28 mai

 

Joi, ploile apar frecvent în nord-estul ţării, însă în celelalte zone, aversele revin abia după prânz. Vor cuprinde suprafeţe mari şi se pot strânge 30 l/mp.

Prin est se porneşte şi vântul, iar în ansamblu, temperaturile vor fi între 14 şi 22 de grade.

În Dobrogea şi Bărăgan, nu prea sunt schimbări faţă de zilele trecute. Norii se adună temporar, vor fi şi ceva ploi, dar vedem şi soarele. În judeţul Tulcea, în ora următoare se aşteaptă ploi torenţiale, se pot acumula 15 l/mp şi vor fi descărcări electrice.

În Moldova sudică şi în nordul Munteniei, avem nevoie de umbrele după prânz, dar ploile vin în reprize scurte. Se înteţeşte şi vântul, astăzi.

În nordul Moldovei şi în Bucovina, avem instabilitate accentuată, ploi frecvente şi temperaturi modeste. Vântul va fi activ şi în această zonă.

În nordul Transilvaniei şi prin Maramureş se arată soarele şi se mai încălzeşte puţin, dar mai vin şi ceva ploi.

În vestul ţării prindem câteva ore cu timp frumos, dar după prânz cresc condiţiile de ploaie. Maximele sunt, în continuare, de luna aprilie.

În Transilvania, găsim vreme schimbătoare, înnorări temporare dimineaţa şi ploi în a doua parte a zilei. Va fi, în continuare, destul de răcoare.

În Oltenia, dimineața va fi un pic mai însorită, dar mai târziu revin şi aici, aversele. Nu se încălzeşte faţă de miercuri.

Tot despre instabilitate şi ploi de vară vorbim şi în ţinuturile sudice. Soarele va apărea din când în când, se ating din nou 20 de grade, dar de ploi tot nu scăpăm.

Vremea în București

Şi în Bucureşti se anunţă noi serii de averse. Instabilitatea persistă, temperaturile se menţin de aprilie, iar aversele apar mai ales în a doua parte a zilei. Nivelul presiunii atmosferice scade sub normal.

Vremea la munte

În zonele de munte, va ploua destul de mult. Aşteptam averse abundente după prânz, se acumulează 30 l/mp. Pe creste a nins şi stratul de zăpadă măsoară chiar 16 cm în zona Bălea Lac, iar joi se mai anunţă ceva lapoviţă.

Prognoza meteo pentru următoarele 3 zile

 

În Bucureşti, vineri aşteptam atmosfera schimbătoare, temperaturi scăzute pentru acest moment al anului şi ploi de vară, după prânz.

Sâmbătă se mai încălzeşte puţin, dar se menţin condiţiile de averse.

Duminică, avem vreme un pic mai bună, deşi norii apar temporar şi se porneşte vântul. Maximă poate atinge 24...25 de grade.

La munte, vineri sunt aşteptate ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină.

Sâmbătă, vântul se înteţeşte şi va ploua mai mult în nordul Carpaţilor Orientali, unde se strâng 20 l/mp. În restul masivelor, aversele apar local.

Şi duminică prindem vreme răcoroasă şi instabilă, însă ploile apar ceva mai rar decât în restul săptămânii.

VIDEO PROTVPLUS.RO