Un val de aer polar a cuprins România. Cea mai friguroasă dimineață din ultimii 50 de ani. Unde va ninge
Un val de aer arctic străbate toata România, iar luni a fost cea mai rece dimineață de 12 mai din ultimii 50 de ani. La Miercurea Ciuc și Toplița a fost cel mai frig.
A nins abundent la munte, iar pe șoselele de la mare altitudine șoferii au circulat cu teamă. De joi se mai încălzește, însă sunt anunțate furtuni.
Temperaturile de la altitudini mari au fost sub medie
La 1.200 de metri altitudine șoferii mașinilor echipate cu cauciucuri de vară au avut mari emoții. La 1600 de metri altitudine, rangerii au filmat Poiana Narciselor, din munții Rodnei, acoperită de zăpadă. Bietele flori au înghețat.
Valul de aer arctic a intrat în România prin nord. În Miercurea Ciuc, a fost cea mai rece zi de 12 mai din ultimele decenii.
Narcisa Milian, stația meteorologică Miercurea Ciuc: "Minus 3,6 grade, un record fata de -1,5 grade inregistrat in 1974. La Toplita au fost minus 2,3 grade, de asemenea un record, fata de 1,4 inregistrate in 1980."
La Vârful Omu au fost minus 7 grade, dimineață.
Sergiu Olteanu, stația meteorologică Vârful Omu: "Dacă aveți în vedere drumetii, țineți cont că sus este încă iarnă. S-au depus 2-3 cm de zăpadă proaspătă peste un strat de gheață."
A nins abundent și pe Transfăgărășan, așa că deschiderea șoselei a fost amânată pentru sfârșitul lunii.
Oamenii au aprins din nou focul în case
In localitățile montane din Maramureș noaptea a fost geroasă, așa că oamenii au făcut din nou focul în sobă. Doar că din luna octombrie tot consumă lemne iar mulți au rămas fără provizii și se văd nevoiți să mai cumpere.
Narcis Maier, șef prognoză serviciul regional Cluj: "Este o pătrundere de aer rece din nordul continentului care de o saptamana îșii face simțită prezența."
Temperaturile vor rămâne neobisnuit de scazute pana joi
Până joi, la ora 10 dimineața, meteorologii mențin o informare valabilă pentru toată țara: vreme deosebit de rece, brumă și precipitații mixte la munte.
Temperaturile maxime sunt între 11 și 19 grade, în timp ce minimele se încadrează între 2 și 10 grade. Cel mai frig este în Maramureș, estul și sud-estul Transilvaniei, nordul Moldovei și în Dealurile de Vest. La peste 1.500 de metri mai pot apărea ninsori și se poate depune alt strat de zăpadă.
De joi însă un nou front va intra în țara noastră prin nord și va parcurge întreg teritoriul României. Chiar dacă temperaturile mai cresc, ne vom confrunta la sfârșitul săptămânii cu furtuni, descărcări electrice și intensificări ale vântului.