Proiecțiile dezastruoase ale meteorologilor: zăpada va disparea complet în România

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 19 Ianuarie 2018 19:03
Categorie: Vremea

Iernile vor avea viscole mai rare, însă tot mai puternice. Specialiştii fac proiecţii dezastruoase în contextul încălzirii globale, mai ales că şi în 2017 am înregistrat un record de temperatură.

În schimb, zăpadă s-ar putea să dispară în următorii zeci de ani în majoritatea României. Iar verile vor fi din ce în ce mai fierbinţi, cu temperaturi constante peste 40 de grade.

Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat că ultimii 3 ani, inclusiv 2017, au fost cei mai calzi înregistraţi vreodată la nivel global, iar asta ar trebui să ne alerteze. Clima se schimbă peste tot în lume, inclusiv în România şi fenomenele extreme vor deveni un fapt obişnuit.

În Bucureşti, astăzi, 19 ianuarie, vremea este neobişnuit de caldă, dar asta ar putea deveni normalitate în iernile care urmează şi am putea asista la o scădere dramatică a stratului de zăpadă, chiar şi cu 80 de procente. Dacă erau 60 de cm, de pildă, vom mai vedea zăpadă cel mult de 12 centimetri.

Roxana Bojariu, climatolog: ”Deja observăm tendinţe de scădere a grosimii şi extinderii stratului de zăpadă, o reducere a numărului de ninsori şi acest lucru se va amplifica în următorii ani şi următoarele decenii."

Codul portocaliu de viscol, prelungit pentru 13 judeţe. Cod galben de ninsori pentru vineri

De altfel, 2018 va arăta că asistăm la schimbări climatice importante. Primăvara va începe mai repede cu cel puţin o săptămână. Dar nu-i neapărat o veste bună.

Roxana Bojariu, climatolog: ”Prin definiţie, primăvară şi toamna sunt de tranziţie, cu fenomene imprevizibile, dar acum vor şi mai intense, treceri rapide de la rece la cald.”

Şi când vorbim de cald, vorbim de foarte cald.. Verile din următoarele decenii ar putea fi ca vara lui 2016, când a fost depăşit orice record de temperaturi caniculare.

Cristian Proistoșescu, cercetător la Washington University, Seattle: ”M-am uitat de curând la prognoza pentru România şi mai ales pentru Bucureşti. În momentul de față, avem 6 zile care se depăşeşte gradul de canicula. Dacă vom continua, vom avea o lună de canicula pe vara până în 2050 şi până la 60 de zile pe vară peste gradul de caniculă până la sfârșitul secolului.”

Aşadar, 2018 va aduce în iuile şi august zile caniculare cu temperaturi de peste 40 de grade la umbră. Ne îndreptăm, avertizează meteorologii, către un dezastru climateric dacă nu reuşim să reducem masiv emisiile de gaze cu efect de seră.

Vremea 19 ianuarie 2018. Temperaturile încep să crească și sunt așteptate ploi

Vremea 19 ianuarie 2018. Temperaturile încep să crească și sunt așteptate ploi

Vreme

Vremea 23 mai 2018. Temperaturile vor crește în majoritatea regiunilor țării

Vremea 22 mai 2018. Temperaturile cresc uşor, iar în vestul ţării sunt aşteptate ploi

Prognoză meteo. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Vremea 21 mai 2018. Grindină în jumătatea de vest a ţării

Vremea 20 mai 2018. Plouă în cea mai mare parte a ţării şi ar putea cădea grindină

18 județe din țară, sub cod galben de ploi și descărcări electrice

ploaie

Vremea 19 mai 2018. Ploi în toată ţara până marţi şi chiar grindină

Ploile cuprind toată țara în weekend. Zonele unde vor fi averse cu fulgere

Vreme instabilă în aproape toată țara, cu ploi și grindină. Prognoza meteo pentru următoarele zile

Instabilitate atmosferică accentuată în întreaga ţară. Ploi torențiale și grindină în unele zone

Cod portocaliu de ploi abundente în localităţi din judeţul Timiş. Vânt puternic în alte 3 judeţe

Vijelie în Satu Mare. Străzile au fost inundate, câteva mașini distruse de copaci căzuți