Proiecțiile dezastruoase ale meteorologilor: zăpada va disparea complet în România
Iernile vor avea viscole mai rare, însă tot mai puternice. Specialiştii fac proiecţii dezastruoase în contextul încălzirii globale, mai ales că şi în 2017 am înregistrat un record de temperatură.
În schimb, zăpadă s-ar putea să dispară în următorii zeci de ani în majoritatea României. Iar verile vor fi din ce în ce mai fierbinţi, cu temperaturi constante peste 40 de grade.
Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat că ultimii 3 ani, inclusiv 2017, au fost cei mai calzi înregistraţi vreodată la nivel global, iar asta ar trebui să ne alerteze. Clima se schimbă peste tot în lume, inclusiv în România şi fenomenele extreme vor deveni un fapt obişnuit.
În Bucureşti, astăzi, 19 ianuarie, vremea este neobişnuit de caldă, dar asta ar putea deveni normalitate în iernile care urmează şi am putea asista la o scădere dramatică a stratului de zăpadă, chiar şi cu 80 de procente. Dacă erau 60 de cm, de pildă, vom mai vedea zăpadă cel mult de 12 centimetri.
Roxana Bojariu, climatolog: ”Deja observăm tendinţe de scădere a grosimii şi extinderii stratului de zăpadă, o reducere a numărului de ninsori şi acest lucru se va amplifica în următorii ani şi următoarele decenii."
De altfel, 2018 va arăta că asistăm la schimbări climatice importante. Primăvara va începe mai repede cu cel puţin o săptămână. Dar nu-i neapărat o veste bună.
Roxana Bojariu, climatolog: ”Prin definiţie, primăvară şi toamna sunt de tranziţie, cu fenomene imprevizibile, dar acum vor şi mai intense, treceri rapide de la rece la cald.”
Şi când vorbim de cald, vorbim de foarte cald.. Verile din următoarele decenii ar putea fi ca vara lui 2016, când a fost depăşit orice record de temperaturi caniculare.
Cristian Proistoșescu, cercetător la Washington University, Seattle: ”M-am uitat de curând la prognoza pentru România şi mai ales pentru Bucureşti. În momentul de față, avem 6 zile care se depăşeşte gradul de canicula. Dacă vom continua, vom avea o lună de canicula pe vara până în 2050 şi până la 60 de zile pe vară peste gradul de caniculă până la sfârșitul secolului.”
Aşadar, 2018 va aduce în iuile şi august zile caniculare cu temperaturi de peste 40 de grade la umbră. Ne îndreptăm, avertizează meteorologii, către un dezastru climateric dacă nu reuşim să reducem masiv emisiile de gaze cu efect de seră.