Imaginile unui fenomen extrem de rar in Romania. Cum arata lacul care n-ar fi trebuit sa inghete

Dată publicare: 01-02-2012 15:36
Dată actualizare: 17-10-2012 10:47


Lacu Sarat de de la marginea Brailei a inghetat bocna. In ciuda salinitatii ridicate, care ar fi trebuit sa impedice un asemenea fenomen, gerul naprasnic din ultimele zile a transformat luciul apei intr-un adevarat patinoar.

Gheata acopera lacul pe intreaga sa suprafata, iar in unele zone, aceasta are si 30 de centimetri grosime.

Administratorii bazei de tratament spun ca, din cauza temperaturilor extrem de scazute, sarurile minerale s-au lasat pe fundul lacului, iar pelicula de apa de la suprafata, care are o concentratie mai mica de sare, a inghetat.

"Sarurile minerale din apa lacului s-au depus la fundul lacului, iar deasupra a ramas o lentila de 10-15 centimetri de apa mai putin sarata care, bineinteles ca, la temperaturile care au fost si vantul care bate fara incetare, a inghetat", spune Ioan Tanase, administratorul unui hotel.

La minus 19 grade, cat au aratat termometrele noaptea trecuta in Braila, pana si Lacu Sarat a inghetat. Fenomenul este cu atat mai surprinzator cu cat, in vara, administratorii lacului spuneau ca salinitatea apei este foarte crescuta.

Administratorii lacului dau asigurari insa ca, desi apa a inghetat, namolul sapropelic nu-si va pierde calitatile curative.

Lacu Sarat este o statiune balneara, situata in Campia Brailei, la 5,5 km de orasul Braila, de care il leaga o linie permanenta de tramvai, construita inca din anul 1900.

Climatul de stepa din aceasta zona se caracterizeaza prin veri calduroase, cu cantitati reduse de precipitatii si cu cer senin. Este unul din locurile din tara cu cel mai mare numar de ore de stralucire a soarelui, si anume 2.200 ore pe an.

Lacul, cu salinitatea crescuta, este format pe un vechi curs al Dunarii, de care acum este complet izolat.

Adancimea apei variaza intre 0,6m si 1,80 m. Fundul lacului este acoperit pe intreaga suprafata de un namol terapeutic cu un grad foarte mare de mineralizare.

Virtutile terapeutice ale apei si namolului au fost puse in valoare inca din anul 1879. Se apreciaza ca aici exista unul dintre cele mai valoroase namoluri sapropelice din tara si ape cu cea mai mare concentratie salina, realitate confirmata si de faptul ca majoritatea pacientilor incheie cura balneara intr-o stare ameliorata.

Apa sulfatata, clorurosodica, concentrata a lacului are un grad ridicat de mineralizare, de peste 80 g/l, si favorizeaza dezvoltarea unei microfaune care ii confera calitati terapeutice deosebite. Concentratia de cloruri este de aproximativ 300 g/l, deci salinitatea este foarte ridicata.

Namolul sapropelic ce se extrage din lac are un continut ridicat de hidrogen sulfurat si este utilizat pentru tratarea unei game insemnate de afectiuni reumatismale.

Aici exista un complex balnear, hotelul Perla, care functioneaza tot timpul anului si are o capacitate de cazare de 164 locuri/82 de camere, clasificate la categoria doua stele.


VIDEO PROTVPLUS.RO