Explicația fenomenului extrem care a lovit vestul țării. Meteorolog: ”S-au format nori de 12-13 km înâlțime”
Fenomenul extrem de duminică a fost explicat de meteorologul ANM Teodora Cumpănaşu, care a precizat că, în zilele următoare, în România nu mai este posibilă o astfel de situație.
”A fost o situație, într-adevăr, deosebită... Rafalele acelea de vânt de o intensiate extremă au fost determinate de prezența unui front atmosferic rece, care a traversat toată jumătatea de nord-vest a țării, după ce, până la orele prânzului, acolo se înregistraseră temperaturi foarte ridicate, de 31-32 de grade.
Dezvoltările noroase convective au avut o deplasare foarte rapidă, ceea ce a făcut ca acei curenți descendenți din interiorul norului - care la nivelul solului s-au simțit ca rafale foarte puternice - să fie foarte intenși, asociați și cu alte fenomene de instabilitate. De data aceasta, elementul principal a fost vântul, care a afectat din Banat, până în Maramureș și nordul Transilvaniei, toată acea parte de țară.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un cumul de factori care a determinat ca norii să se dezvolte foarte mult pe verticală, atingând înalțimi de 12-13 km și, evident, într-o asemenea masă noroasă, o energie extrem de puternică, care s-a degajat inclusiv prin acest vânt extrem de intens, odată cu prăbușirea masei de aer mult mai rece din interiorul norului spre sol”, a precizat Teodora Cumpănașu.
Meteorologul ANM a spus că dezastrul a putut fi prevăzut doar cu foarte puțin timp înainte.
”Prognozele noastre din ultimele zile menționau creșterea instabilității atmosferice pentru partea de vest, nord-vest și centrală a țării, însă astfel de fenomene locale, de intensitate foarte mare, nu pot fi surprinse decât cu o anticipație destul de mică, pentru că, în principal, instrumentul nostru de lucru este radarul meteorologic și cu ajutorul lui putem aprecia intensitatea fenomenelor cu scurt timp înainte de a se produce, ceea ce s-a întâmplat, de altfel, ieri, când s-au dat 15 avertizări cod portocaliu pentru județele afectate.
Avertizările au fost emise începând cu ora 15.00 și până la intrarea în noapte, anunțând intensificări ale vântului, cu viteze de peste 90 km/ oră”, a spus Teodora Cumpănașu.
Viteza vântului a atins, în unele puncte, și 100 de km/ oră.
”S-au mai înregistrat anterior viteze atât de mari, numai că acum suprafața pe care s-a manifestat a fost mare”, a spus meteorologul ANM.
Teodora Cumpănașu a spus că astfel de fenomene NU mai sunt posibile în zilele următoare.
”Astăzi și mâine, nu... Va fi vreme bună, nici măcar ploaie nu va fi. Apar precipitații la noapte, dar neînsemnate, în zona de munte”, a încheiat meteorologul ANM.
Sursa: Pro TV
Etichete: anm, furtuna, uragan, meteorologi, fenomen,
Dată publicare:
18-09-2017 08:09