Politisti si nelinistiti. Frontieristii aradeni, ingrijorati de apropierea aderarii la Schengen

vama nadlac

Sute de persoane sunt in pericol sa ramana fara posturi odata cu desfiintarea controalelor la granita cu Ungaria.
 

In judetul Arad, 400 de persoane lucreaza in Politia de Frontiera, ofiteri, agenti si personal civil. Care va fi soarta acestora din momentul desfiintarii frontierelor este o necunoscuta si pentru oficialii din Arad, cu atat mai mult pentru cei care risca sa ajunga someri.

Conducerea Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Arad nu stie sa spuna unde vor lucra angajatii odata cu desfiintarea institutiei. Raspunsul primit in scris de la IJPF Arad e ca din carti, dar neconcludent: “Avand in vedere faptul ca in procesul de aderare la Spatiul Schengen sunt implicate la nivel national mai multe autoritati si institutii cu responsabilitati in domeniu, indeplinirea obiectivelor generale propuse nu poate reprezenta decat consecinta actiunii lor inrudite. Aceasta abordare priveste inclusiv necesitatea formarii profesionale a personalului din perspectiva asimilarii unitare a cadrului normativ si procedural incident domeniului Schengen”.

Fara perspective

Prefectura Arad, care reprezinta Guvernul in judet, este totusi optimista privind viitorul celor 400 de oameni. Dar nu poate preciza efectiv cum vor fi relocati.
“Absortia unora dintre angajati in cadrul Politiei este o varianta, in timp ce altii vor fi directionati, cu acceptul lor, catre frontierele ce vor deveni externe Spatiului Schengen”, a spus subprefectul Horvath Levente.

Citește și
Camioane
Coloana de camioane de 12 km la Vama Nadlac, din cauza controalelor
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Cu adevarat ingrijorati sunt insa cei mai multi dintre politistii de frontiera. Unul dintre agentii care supravegheaza frontiera cu Ungaria ne-a spus ca nu are nicio perspectiva si ca sefii nu l-au linistit: “Nu stim daca vom fi someri sau vom primi alte posturi. Nu ni s-au propus variante. Am o familie de intretinut, nu as putea pleca la frontiera cu Republica Moldova sau in alta parte, daca ar fi sa mi se ofere un post”.

“Sa fim asimilati in Politie nu sunt sanse, pentru ca acolo se fac concedieri. Cel mai probabil vom ramane pe drumuri, dar sefii se feresc sa o recunoasca. Ma bucur ca am castigat cateva luni pentru ca aderarea nu a avut loc in acest an”, a spus un alt politist de frontiera.

Patrimoniul, la mana MAI

Soarta patrimoniului gestionat de politistii de frontiera din Arad, numeroase cladiri si tehnica, este de neclara.
O parte dintre pichetele de la frontiera au fost predate primariilor, altele nu. O cladire importanta se afla chiar in centrul municipiului Arad si este sediul IJPF, iar la dimensiunile pe care le are poate servi ca sediu pentru un spital sau o scoala. Nu se stie insa ce se va intampla cu acest imobil.

„Odata cu intrarea Romaniei in Spatiul Schengen, patrimoniul IJPF Arad (cladiri, tehnica) poate fi redistribuit in functie de nevoile Ministerului Administratiei si Internelor”, afirma comisarul sef Doru Pislaru, adjunctul sefului IJPF Arad, care nu poate oferi alte informatii.

Subprefectul adauga ca imobilele care vor deveni neutilizate “vor intra pe o lista a Ministerului Administratiei si Internelor pentru a servi altor destinatii”. Destintatii care, inca, sunt necunoscute pentru autoritatile judetene.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Vama Nadlac: 36 afgani, prinsi in timp ce voiau sa treaca ilegal granita
Vama Nadlac: 36 afgani, prinsi in timp ce voiau sa treaca ilegal granita

36 afgani, printre care si copii, cel mai mic de 3 ani au fost prinsi de politistii din vama Nadlac, ascunsi intr-un tir. Cel mai probabil, emigrantii doreau sa treaca frontiera si sa ajunga in Germania destinatia tirului condus de un bulgar.

Coloana de camioane de 12 km la Vama Nadlac, din cauza controalelor
Coloana de camioane de 12 km la Vama Nadlac, din cauza controalelor

Sute de camioane au format in aceasta dupa-amiaza o coloana de aproximativ 12 kilometri, pentru a iesi din Romania prin vama Nadlac. Soferii sustin ca autoritatile au inasprit formalitatile de control al documentelor.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.