Politisti si nelinistiti. Frontieristii aradeni, ingrijorati de apropierea aderarii la Schengen
Sute de persoane sunt in pericol sa ramana fara posturi odata cu desfiintarea controalelor la granita cu Ungaria.
In judetul Arad, 400 de persoane lucreaza in Politia de Frontiera, ofiteri, agenti si personal civil. Care va fi soarta acestora din momentul desfiintarii frontierelor este o necunoscuta si pentru oficialii din Arad, cu atat mai mult pentru cei care risca sa ajunga someri.
Conducerea Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Arad nu stie sa spuna unde vor lucra angajatii odata cu desfiintarea institutiei. Raspunsul primit in scris de la IJPF Arad e ca din carti, dar neconcludent: “Avand in vedere faptul ca in procesul de aderare la Spatiul Schengen sunt implicate la nivel national mai multe autoritati si institutii cu responsabilitati in domeniu, indeplinirea obiectivelor generale propuse nu poate reprezenta decat consecinta actiunii lor inrudite. Aceasta abordare priveste inclusiv necesitatea formarii profesionale a personalului din perspectiva asimilarii unitare a cadrului normativ si procedural incident domeniului Schengen”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Fara perspective
Prefectura Arad, care reprezinta Guvernul in judet, este totusi optimista privind viitorul celor 400 de oameni. Dar nu poate preciza efectiv cum vor fi relocati.
“Absortia unora dintre angajati in cadrul Politiei este o varianta, in timp ce altii vor fi directionati, cu acceptul lor, catre frontierele ce vor deveni externe Spatiului Schengen”, a spus subprefectul Horvath Levente.
Cu adevarat ingrijorati sunt insa cei mai multi dintre politistii de frontiera. Unul dintre agentii care supravegheaza frontiera cu Ungaria ne-a spus ca nu are nicio perspectiva si ca sefii nu l-au linistit: “Nu stim daca vom fi someri sau vom primi alte posturi. Nu ni s-au propus variante. Am o familie de intretinut, nu as putea pleca la frontiera cu Republica Moldova sau in alta parte, daca ar fi sa mi se ofere un post”.
“Sa fim asimilati in Politie nu sunt sanse, pentru ca acolo se fac concedieri. Cel mai probabil vom ramane pe drumuri, dar sefii se feresc sa o recunoasca. Ma bucur ca am castigat cateva luni pentru ca aderarea nu a avut loc in acest an”, a spus un alt politist de frontiera.
Patrimoniul, la mana MAI
Soarta patrimoniului gestionat de politistii de frontiera din Arad, numeroase cladiri si tehnica, este de neclara.
O parte dintre pichetele de la frontiera au fost predate primariilor, altele nu. O cladire importanta se afla chiar in centrul municipiului Arad si este sediul IJPF, iar la dimensiunile pe care le are poate servi ca sediu pentru un spital sau o scoala. Nu se stie insa ce se va intampla cu acest imobil.
„Odata cu intrarea Romaniei in Spatiul Schengen, patrimoniul IJPF Arad (cladiri, tehnica) poate fi redistribuit in functie de nevoile Ministerului Administratiei si Internelor”, afirma comisarul sef Doru Pislaru, adjunctul sefului IJPF Arad, care nu poate oferi alte informatii.
Subprefectul adauga ca imobilele care vor deveni neutilizate “vor intra pe o lista a Ministerului Administratiei si Internelor pentru a servi altor destinatii”. Destintatii care, inca, sunt necunoscute pentru autoritatile judetene.