ONG-urile fac front comun impotriva favorizarii multinationalelor prin legea antreprenorului social
Organizatiile din Timisoara sunt doar o parte din cele peste 130 de ONG-uri din tara care atrag atentia asupra noului Proiect de Lege privind activitatea de antreprenor social si economia sociala.
Acestea sustin ca proiectul nu are niciun temei, ca are grave erori de continut si, mai ales, favorizeaza companiile multinationale si nationale.
Prezenti astazi la Timisoara, reprezentantii a 14 ONG-uri , alaturi de o comisie de experti in economie sociala din Italia, Franta si Germania au dezbatut pe indelete tema economiei sociale si normele impuse de noul proiect. In viziunea acestora, este o mare eroare includerea statului si a companiilor multinationale in domeniul economiei sociale. Aceasta includere consta automat in alocarea de fonduri pentru multinationale si exclude alocarea pentru organizatiile non-profit, desi ele au fost create tocmai in scopul desfasurarii de campanii in domeniul economiei sociale.
“Niciunde in lume, institutiile publice sau multinationalele nu apar ca si operatori in domeniul economiei sociale, acestia pot fi doar parteneri. De asemenea, in nicio tara din Europa nu exista vreo reglementare legala in acest sens”, a declarat Mihaela Veltan, presedinte al Centrului de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare.
Mai mult decat atat, initiatorii proiectului sugereaza suprapunerea termenilor de “antreprenoriat social “ cu cel de “CSR” ( campanii de responsabilitate sociala). Campaniile CSR fac parte din strategiile de promovare ale fiecarei firme, aducand cu sine profit, in timp ce antreprenoriatul social presupune realizarea unor scopuri sociale prin activitati economice.
Proiectul urmeaza a fi dezbatut maine, la Camera Deputatilor, iar singura modalitate de blocare a acestuia presupune implicarea Presedintelui.