Clujul si-a depus candidatura sa fie Capitala Culturala Europeana. Doi bloggeri au strabatut 10.000 km sa faca documentarea

15-08-2014 13:07


Orasul Cluj-Napoca si-a depus candidatura pentru a deveni, peste 7 ani, Capitala Culturala Europeana. Calea pana acolo nu este usoara, asa ca doi bloggeri clujeni s-au gandit sa o netezeasca, printr-un proiect inedit.

Timp de 5 saptamani, au strabatut peste 10.000 de kilometri vizitand 16 tari care au fost deja centre culturale. Au stat de vorba cu oamenii de acolo, iar acum, intorsi acasa, vor sa aplice toate sfaturile primite.

Numele orasului Cluj Napoca a rasunat in toate colturile Europei, gratie celor doi bloggeri care au decis sa iasa din mediul online si sa se implice activ in promovarea orasului de la poalele Feleacului.

DAN CIULEA, blogger cjx.ro: "Ne-a venit aceasta idee sa facem un tur al fostelor, actualelor si viitoarelor capitale europene, sa invatam de la ei ce au facut bine si ce au facut rau."

Calatoria, care a durat 5 saptamani, a presupus multe ore de stat in trafic, putine ore de somn si multa munca de documentare. In fiecare oras in care s-au oprit, au batut la usile primariilor, muzeelor si cafenelelor.

GABRIEL ALDEA, blogger cjx.ro: "Un sfat pe care l-am primit de la cateva orase este sa nu mergem in fata juriului si sa ne batem cu pumnul in piept cat de tari suntem, ci e mai important ce probleme avem si cum le putem schimba prin acest titlu."

Multi dintre strainii cu care au stat de vorba nu mai auzisera niciodata de Cluj, insa cei doi tineri au reusit sa le demonstreze ca este un oras care merita un loc pe harta culturala a Europei.

Austria, Olanda sau Letonia sunt doar cateva dintre tarile care au trait deja experienta de a avea orase Capitala Culturala Euorpeana. Mesaje precum "Servus Cluj" sau "Sustinem Romania" au fost pe buzele tuturor strainilor intalniti de cei doi temerari clujeni.

GABRIEL ALDEA cjx.ro: "Avem ore de inregistrari, discutii pe care trebuie sa le reluam, sa le discutam, sa preluam idei."

Misiunea bloggerilor nu s-a incheiat odata cu revenirea lor in tara. Ei lucreaza acum, in parteneriat cu primaria, la stabilirea unor proiecte prin care sa puna in aplicare ceea ce au invatat pe parcursul celor 5 saptamani de calatorie.

Sibiul a fost singurul oras din Romania desemnat Capitala Culturala Europeana, in 2007.

VIDEO PROTVPLUS.RO