Zona dobrogeana Macin sau cum sa petreci un Paste inedit, pe plaiuri mioritice
Pentru vacanta de Pasti va propunem o regiune putin explorata pana acum, dar extrem de interesanta: zona Macinului, din Dobrogea.
Mai ales acum, cand podisurile nu sunt inca arse de dogoarea verii, tinuturile isi arata deplina splendoare. Cu bani putini, trageti la pensiuni de 2-3 margarete, sau direct la gazde. Apoi, faceti un tur la cramele de la Sarica-Niculitel si luati o pastrama direct de la ciobanii din zona.
Ca sa ajungeti in Macin, trebuie sa treceti Dunarea cu bacul, apoi puteti alege ruta Braila - Smardan - Macin sau Galati - I.C. Bratianu - Garvan - Macin. De la Bucuresti pana la destinatie faceti cam 250 de km, iar de la Constanta, 150.
La destinatie insa vi se taie rasuflarea, pentru ca locurile sunt de o frumusete salbatica: Parcul National Macin se intinde pe 10.000 de hectare. Aici o sa va bucurati ochii cu plante nemaivazute, iar peste 1.000 de specii de fluturi, multi unicat, zboara liberi.
Muntii Macinului, odinioara inalti cat Carpatii, sunt numai buni de drumetii si puteti ajunge usor inclusiv la fortareata medievala Enisala, de exemplu.
La popasuri, puteti prinde puteri cu o placinta dobrogeana.
In crame puteti savura cel putin opt sortimente de vin, care se regasesc, de pilda, si pe masa Regelui Mihai.
Dupa o masa asezata, mergeti 25 de km pana la Cerna, unde caii pur sange arab abia asteapta sa fie scosi la plimbare. Incepatorii au oricind un instructor la dispozitie.
Exista si trasee prin padure, unde o sa dati peste turmele de oi. Acolo, ciobanii iti vand direct branza ori pastrama. Iar pentru cazare, nu platesti mai mult de 100 de lei pe noapte, camera dubla.