Vacanța de Paște în străinătate: Trei zile pe litoralul românesc costă cât un sejur de o săptămână în Egipt
Românii și-au rezervat vacanțe pentru Paște în număr mai mare decât anul trecut.
Peste hotare cele mai căutate sunt stațiunile din Bulgaria, Grecia și Egipt. Acolo, prețurile sunt de extra sezon, iar turiștii sunt primiți cu ouă vopsite și meniu tradițional și pot participa la slujba de Înviere.
Și litoralul românesc are câteva oferte avantajoase, iar mănăstirile din țară găzduiesc pelerini gratuit.
Cele mai căutate destinații externe pentru vacanța de Paște sunt cele unde este mai cald decât în România.
În Bulgaria un sejur începe de la 80 de euro de persoană și poate ajunge la 250 de euro cu toate mesele incluse.
Andreena Staneva, managerul unui hotel din Bulgaria: „Avem un grad de ocupare de 70%. Românii au rezervat 20 de camere până acum".
Prețuri ceva mai mici sunt în Grecia
În Thasos o noapte de cazare pentru două persoane pornește de la 40 de euro cu mic dejun inclus.
Dan Adrian Drăgan, reprezentant Forum Grecia: „Anul acesta observăm o cerere foarte mare a turiștilor să vină în Grecia de Paște, în Halkidiki, Lefkada, Corfu".
Alina Gănțoi, turistă: „Iubim tot ceea ce ține de Grecia, de la gastronomie, la oameni, la peisaje. Ieșim mai ieftin. Prețurile sunt în extrasezon".
Cătălina Elena Zimbroianu, turistă: „Ne plac plajele și de Paște este puțin mai liberă decât de obicei".
Numărul celor care vor pleca în străinătate de Paște va fi mai mare cu 30% față de anii precedenți, dominați ba de pandemie, ba de conflictul din Ucraina, anunță agențiile de turism.
Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al ANAT: „Dacă în România călătoresc undeva la 100.000 de turiști, în alte destinații externe avem undeva la 40-50.000 de turiști, strict în perioada de Paște".
Cât costă o vacanță de Paște
În Egipt o vacanță de o săptămână costă între 500 și 1.300 de euro de persoană cu zbor inclus.
Pe litoralul românesc, doar 15% dintre unitățile de cazare vor fi deschise de Paște. În sud, un pachet de trei nopți, cu masă festivă și excursii la mănăstirile dobrogene, costă 1.300 de lei de persoană, la trei stele. La patru, tarifele depășesc 2.000 de lei de persoană.
Și la mănăstirile din țară turiștii pot rămâne peste noapte după ce iau parte la slujbele speciale de Paște. La mânăstirea Dumbrava, aflată la limita județelor Alba și Cluj, măicuțele au primit deja solicitări. Pun la dispoziție peste 100 de locuri și totul este gratuit.
Stareța Mănăstirea Dumbrava: „Noi facem slujbă de Înviere afară, ca să fie cât mai multă lume. Ciocnim un ou roșu împreună".
La mănăstirea Oașa, aflată la 70 de kilometri de Alba Iulia, pelerinii pot rămâne mai multe zile de sărbători.
Oliviu Botoi, consilier cultural Arhiepiscopia Alba Iulia: „Pelerinii sunt poftiți și la agapa frățească, la masa care se oferă gratuit tuturor. Călugării și maicile îi primesc cu brațele deschise".
Rezervările se fac însă din timp. Chiar dacă nu trebuie să plătească nimic, credincioșii aleg să facă donații.