Un nou tip de aventura montana face senzatie si in Romania. Ce este "via ferrata"
Vorbim despre traseele numite "via ferrata", echipate cu cabluri si cuie de otel, pentru a usura escaladarea stancilor.
In ultimii ani, in muntii nostru au aparut asemenea rute care le ofera turistilor obisnuiti posibilitatea sa vada imprejurimile de la inaltime si sa traiasca emotiile unui adevarat alpinist. Cei care administreaza traseele ii ajuta pe drumeti si le pun la dispozitie echipamentul necesar.
La Cheile Rasnoavei de langa Brasov, traseul incepe usor, cu o portiune orizontala, apoi urmeaza un pasaj vertical. Ascensiunea se face ca pe o scara, cu ajutorul unor piese metalice montate in stanca. Turistii sunt echipati cu casca si ham si sunt ancorati in permanenta de un cablu.
Alegeri 2024
03:24
Rezultate alegeri prezidențiale în Bihor. Kelemen Hunor, cel mai votat candidat în judeţul condus de Ilie Bolojan
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
Cel mai important este sa aveti incredere in echipamentul de asigurare, daca la un moment dat va este frica sau sunteti prea obositi trebuie sa stiti ca instructorii sunt pregatiti sa va coboare in siguranta.
Dupa o jumatate de ora de escaladat peretii, in varf se deschide o panorama superba.
Alpinist: “Oricine poate face asta care are o conditie medie, de fapt e o plimbare intr un perete foarte sigura, dat fiind ca se merge pe o scara si asigurarea se face prin intermediul unui cablu.”
In Cheile Sugaului, judetul Neamt a fost inaugurata recent o alta via ferrata. Peretele de stanca, inalt cat 5 blocuri de 10 etaje, ofera o senzatie ametitoare.
Turista: “Foarte spectaculos. Mi-a fost putin frica pe stanca unde a trebuit sa urcam vertical.”
Asemenea trasee mai sunt amenajate la Pietrele Negre, in Apuseni, Cheile Turzii dar si la Vadu Crisului, in judetul Bihor.
Traseele se adreseaza aproape tuturor, dar trebuie sa aveti in vedere ca au, totusi, un grad de dificultate ridicat.
Istvan Pinter, director Serviciul Salvamont - Salvaspeo Bihor: "Important este ca ei sa foloseasca echipamentul special care e destinat acestor trasee iar daca nu sunt familiarizati cu aceste echipamente, sa angajeze ghizi care sa ii conduca."
Primele rute de acest gen au fost amenajate in Alpi, in timpul Primului Razboi Mondial, pentru a-i ajuta pe militari sa se deplaseze mai usor pe stanci. Ulterior, localnicii le-au transformat in atractii turistice