Turismul din Tibet a înflorit în pandemie. Sunt atât de mulți turiști, încât autoritățile limitează accesul

×
Codul embed a fost copiat

În Tibet, turismul nu a avut de suferit din cauza pandemiei. Ba dimpotrivă, pare că a înflorit, mai ales în ultima vreme. Cei mai mulți vizitatori sunt din China, în ciuda disputelor din regiune.

Totuși, numărul mare de oaspeți nu este privit cu ochi buni de autorități. Spun că reprezintă o amenințare pentru locurile cu încărcătură istorică și pentru natură.

Impunătorul Palat Potala, fosta reședință a lui Dalai Lama, este o atracție turistică din ce în ce mai populară. Fascinanta clădire cu 13 etaje are peste o mie de încăperi. Iar complexul se întinde pe mai bine de 13 hectare.

Fortăreaţa, construită în secolul al 17-lea la o altitudine de aproximativ 3.700 de metri, este perfect conservată. De acest aspect au mare grijă autoritățile care o administrează.

Gonggar Tashi, directorul administrativ Palatul Potala: "Am limitat numărul de vizitatori care au acces în Palatul Potala. În acest moment, Palatul Potala acceptă maximum 5.000 de vizitatori pe zi. Am decis să limităm numărul după ce am făcut o examinare atentă a pereților și structurilor din lemn ale palatului".

Citește și
muntele everest
China a interzis accesul turiștilor pe Everest. De ce închide tabăra de bază
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

În această perioadă, mulți dintre vizitatori sunt fie din Tibet, fie din China. Cei din urmă încă nu pot călători în Occident, din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei, așa că aleg destinații din apropiere. Și lasă în urmă controversele politice din Tibet.

În 1951, forțele comuniste au invadat regiunea. Iar opt ani mai târziu, armata chineză ajungea în locul despre care autoritatile din Beijing susţin că a aparţinut mereu Chinei. Dalai Lama, liderul spiritual și politic al Tibetului, a fost nevoit să fugă în India.

Vizitator: "Aceasta este o parte din patrimoniul cultural chinezesc, cu mii de ani de istorie. Ne este greu să înțelegem totul, din moment ce nu putem face decât o vizită scurtă".

Experții în turism spun că fascinația pentru Tibet depășește cu mult estetica locului.

Ge Lei, director Asociația de Marketing și Turism din China: "Uneori numim Tibet "un loc al cerului, un loc ca un paradis deasupra norilor". Vizitatorii Tibetului caută nu doar un peisaj magnific, ci și evadarea mentală și vindecarea. Nu sunt impresionați doar de peisajul spectaculos, ci și de cultura locală și de oameni".

Turist: "Este pentru prima dată când mă aflu aici și sunt sigur că voi reveni de multe ori. Este foarte frumos. Simt că mintea mea se relaxează complet. Nu vreau să mă gândesc la nimic, doar să mă bucur de frumusețe, atât".

 

În 2021 sunt așteptați peste 40 de milioane de turiști

 

În Tibet au ajuns anul trecut 35 de milioane de turiști, cu aproape 13% mai mulți decât în 2019.

Pentru 2021, Departamentul pentru Dezvoltare Turistică de acolo estimează că numărul vizitatorilor străini va depăși 40 de milioane, cu mult peste populația regiunii - de 3 milioane și jumătate.

Iar aglomerația în zonă înseamnă că este nevoie de o mai mare atenție acordată protejarii patrimoniului, spun autoritățile locale.

Ge Lei, director, Asociația de Marketing și Turism din China: "Cred că cea mai mare provocare pentru turismul din Tibet este să găsim o modalitate prin care să păstrăm un echilibru între dezvoltarea regională cu ajutorul turiștilor și protejarea mediului natural. Este foarte important să stabilim un set de reguli de comportament pentru cei care vin în Tibet, punându-le totodată la dispoziție tot felul de facilități".

Așadar, spre deosebire de alte destinații turistice, pandemia a adus un plus economiei locale din Tibet.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Descoperire misterioasă în Tibet. Ce
Descoperire misterioasă în Tibet. Ce "superputeri" aveau strămoşii localnicilor

O fosilă recent găsită într-o peşteră din Tiber arată că "omul de Denisova", un strămoş al nostru de acum peste 100.000 de ani, avea "superputeri".

China a interzis accesul turiștilor pe Everest. De ce închide tabăra de bază
China a interzis accesul turiștilor pe Everest. De ce închide tabăra de bază

China a interzis accesul turiştilor în tabăra de bază de pe Everest situată în Tibet, o campanie de curăţare a deşeurilor de pe acoperişul lumii fiind în desfăşurare.

Record pentru Romania. Un salvamontist si un avocat au cucerit pe schiuri varful Muztagh Ata din Tibet, de 7.546 metri
Record pentru Romania. Un salvamontist si un avocat au cucerit pe schiuri varful Muztagh Ata din Tibet, de 7.546 metri

Premiera romaneasa in Tibet. Un salvamontist din Zarnesti si un alpinist din Bucuresti au reusit in premiera pentru tara noastra sa escaladeze pe schiuri varful Muztagh Ata, de 7.546 metri!

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.