Superba staţiune Băile Govora, în paragină. Primarul susţine că a avut luna trecută doar 48 de lei
Atenția românilor care vor să-și petreacă vacanța în țară ar fi putut să se îndrepte în această vară și spre stațiunile balneo-climaterice.
Păcat însă că nu toate sunt pregătite să primească turiști în condiții civilizate. În Baile Govora, de pildă, oamenii sunt revoltați să descopere clădiri cândva splendide acum pe cale să se prăbușească.
Soții Mureșan au petrecut 16 ore pe drum ca să ajungă din Satu Mare în Baile Govora, județul Vălcea - stațiune cunoscută pentru cel mai curat aer din țară. La destinație au fost dezamăgiți.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Floarea Mureșan: „Paragină, toate-s paragină! Mare păcat, că am fost și pe timpul lui Ceaușescu și atunci era mai bine ca și acuma"
Viorel Mureșan: „Vin pentru căile respiratorii, că-s obligat să vin! N-aș veni, aș mere tot pe celelalte stațiuni unde am mai fost.”
Puținilor turiști care se plimbă dezorientați prin stațiune li se alătură și câțiva absolvenți de liceu, veniți să-și facă poze în parcul central.
Radu Tîrcă, architect: „În ultimii 5 ani, dacă ar fi să spunem foarte cinstit, lucrurile, în ceea ce privește patrimonial construit în Govora, nu au cunoscut un proces pozitiv”.
Primarul se declară neputincios. Luna trecută a avut în vistierie doar 48 de lei. Asta pentru că pandemia l-a obligat să fie indulgent cu contribuabilii, care nu s-au grăbit să-și plătească taxele locale. Acum spune că încearcă să obțină finanțări pentru diferite proiecte, dar lucrurile se mișcă greu.
Mihai Mateescu, primar Băile Govora: „Am depus proiectul pentru parc de Aventură, două locații de aici.”
Reporter: „Când, în câți ani vă fi un parc de Aventură la dumneavoastră?”
Mihai Mateescu, primar Băile Govora: „Doamnă, puneți întrebări… iertați-mă… dacă l-am depus la ADR?!”
Vilele destinate altă dată elitelor, adevărate bijuterii arhitectonice, sunt și ele în ruină. Mare parte aparțin unui operator privat care abia acum se gândește să le vândă cuiva care le-ar putea restaura.
O rază de speranță vine de la doi tineri arhitecți care au ambiția să transforme orașul. Vor să înceapă prin consolidarea vilei Ivanovici, reprezentativă pentru acest loc.
Ștefania Hîrleață, architect: „Abia am reușit să strângem 7.000 de lei din cei 20.000 de care avem nevoie să cofinanțăm apelul pentru punerea în siguranță a vilei și ar fi o adevărată pierdere dacă această vilă s-ar prăbuși înainte ca noi să realizăm punerea ei în siguranță.”
Radu Tîrcă, arhitect: „Din vila aceasta mai cad anumite componente și încercam să le luam noi, să le restaurăm, pe cât posibil și să le menținem până la punerea în siguranță, tocmai ca ele să nu dispară, peste seară."
Tinerii arhitecți încearcă să convingă cât mai mulți oameni să li se alăture în acest proiect ambițios. S-au gândit și la recompense pentru donatori: vor organiza tururi ghidate, experiențe gastronomice și degustări de vin.