Superba staţiune Băile Govora, în paragină. Primarul susţine că a avut luna trecută doar 48 de lei

×
Codul embed a fost copiat

Atenția românilor care vor să-și petreacă vacanța în țară ar fi putut să se îndrepte în această vară și spre stațiunile balneo-climaterice.

Păcat însă că nu toate sunt pregătite să primească turiști în condiții civilizate. În Baile Govora, de pildă, oamenii sunt revoltați să descopere clădiri cândva splendide acum pe cale să se prăbușească.

Soții Mureșan au petrecut 16 ore pe drum ca să ajungă din Satu Mare în Baile Govora, județul Vălcea - stațiune cunoscută pentru cel mai curat aer din țară. La destinație au fost dezamăgiți.

Floarea Mureșan: „Paragină, toate-s paragină! Mare păcat, că am fost și pe timpul lui Ceaușescu și atunci era mai bine ca și acuma"

Viorel Mureșan: „Vin pentru căile respiratorii, că-s obligat să vin! N-aș veni, aș mere tot pe celelalte stațiuni unde am mai fost.”

Citește și
Vacanță de coșmar pentru zeci d români în Grecia, după ce un turist a fost anunțat că are Covid
Ţara care îţi dă 3.000 de dolari dacă iei coronavirus pe teritoriul său
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Puținilor turiști care se plimbă dezorientați prin stațiune li se alătură și câțiva absolvenți de liceu, veniți să-și facă poze în parcul central.

Radu Tîrcă, architect: „În ultimii 5 ani, dacă ar fi să spunem foarte cinstit, lucrurile, în ceea ce privește patrimonial construit în Govora, nu au cunoscut un proces pozitiv”.

Primarul se declară neputincios. Luna trecută a avut în vistierie doar 48 de lei. Asta pentru că pandemia l-a obligat să fie indulgent cu contribuabilii, care nu s-au grăbit să-și plătească taxele locale. Acum spune că încearcă să obțină finanțări pentru diferite proiecte, dar lucrurile se mișcă greu.

Mihai Mateescu, primar Băile Govora: „Am depus proiectul pentru parc de Aventură, două locații de aici.”

Reporter: „Când, în câți ani vă fi un parc de Aventură la dumneavoastră?”

Mihai Mateescu, primar Băile Govora: „Doamnă, puneți întrebări… iertați-mă… dacă l-am depus la ADR?!”

Vilele destinate altă dată elitelor, adevărate bijuterii arhitectonice, sunt și ele în ruină. Mare parte aparțin unui operator privat care abia acum se gândește să le vândă cuiva care le-ar putea restaura.

O rază de speranță vine de la doi tineri arhitecți care au ambiția să transforme orașul. Vor să înceapă prin consolidarea vilei Ivanovici, reprezentativă pentru acest loc.

Ștefania Hîrleață, architect: „Abia am reușit să strângem 7.000 de lei din cei 20.000 de care avem nevoie să cofinanțăm apelul pentru punerea în siguranță a vilei și ar fi o adevărată pierdere dacă această vilă s-ar prăbuși înainte ca noi să realizăm punerea ei în siguranță.”

Radu Tîrcă, arhitect: „Din vila aceasta mai cad anumite componente și încercam să le luam noi, să le restaurăm, pe cât posibil și să le menținem până la punerea în siguranță, tocmai ca ele să nu dispară, peste seară."

Tinerii arhitecți încearcă să convingă cât mai mulți oameni să li se alăture în acest proiect ambițios. S-au gândit și la recompense pentru donatori: vor organiza tururi ghidate, experiențe gastronomice și degustări de vin.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Românii au luat cu asalt Litoralul. Măsurile luate împotriva Covid-19, ignorate complet
Românii au luat cu asalt Litoralul. Măsurile luate împotriva Covid-19, ignorate complet

Chiar dacă soarele a strălucit doar după copertina de nori, iar marea a fost un pic furioasă, romanii au dat năvală pe litoral.

Ţara care îţi dă 3.000 de dolari dacă iei coronavirus pe teritoriul său
Ţara care îţi dă 3.000 de dolari dacă iei coronavirus pe teritoriul său

După luni de zile în care industria turismului a fost grav afectată de pandemie, țările din toată lumea se întrec în oferte pentru a atrage turiștii.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.