Românii, pe primul loc la numărul de cazuri de Covid-19 descoperite în Grecia

Ultima actualizare: 13-08-2020 08:56

Se iau măsuri suplimentare în Grecia, după ce tot mai mulți turiști au fost depistați pozitivi, iar românii se află, din păcate pe primul loc la numărul de cazuri de Covid-19 descoperite, de autoritățile elene - 88.

Vorbim de testele făcute la intrarea în Grecia, atât la granița terestră cât și pe aeroporturi. Ca o măsură de protecție în anumite zone, printre care Halkidiki, Creta sau Rhodostavernele și barurile vor fi închise de la miezul nopții până la 7 dimineața.

Grecii au descoperit cele mai multe cazuri de Covid-19 pe aeroporturi, acolo unde obligativitatea prezentării unui test negativ cu cel mult 72 de zile de la intrarea în țară a fost introdusă pe 28 iulie.

Autoritățile elene au făcut publice câteva date oficiale. În perioada 1 iulie – 9 august au intrat în Grecia peste două milioane de persoane și s-au efectuat la granițe în jur de 260 de mii de teste pentru Covid. S-au descoperit 508 de cazuri de coronavirus, cele mai multe provin din România- 88, urmate de Serbia – 80, Bulgaria – 79 și Albania 43.

Ca o primă măsură de precauție, autoritățile elene au luat decizia să închidă –deocamdată până pe 23 august - restaurantele, barurile sau cluburile – între miezul nopții și 7 dimineața, dar nu în toată țara. Măsura se va aplica în Creta, Salonic, Halkidiki, Corfu, Mykonos, Santorini, Zakynthos sau Rodos. Autoritățile locale au restricționat orarul de funcționare și pentru că se apropie 15 august, ziua în care grecii, la fel ca românii, o celebrează pe Sfânta Maria, iar în toată țara e zi de mare sărbătoare și prilej de petreceri.

Reporter: „Cum s-au adaptat cluburile și restaurantele?”

Cosmina Gheorghiță, ghid local Rhodos: „S-au orientat foarte repede și foarte bine. Grecii, de aici, din Rhodos, dintr-o stațiune cunoscută pentru viața de noapte, chiar din prima zi din care s-a luat această decizie, grecii au mutat orele de funcționare, în loc de 12 noaptea să deschidă cluburile până dimineața au deschis de la ora 9, până la 12 noaptea."

Operatorii de turism din Grecia speră ca această măsură să nu îi țină departe pe turiștii români care, oricum, sunt mai puțini ca anul trecut, cu cel puțin 25 la sută

Drăgan Dan Adrian, Comunitatea Forum Thassos: „În momentul de față, pe insula Thassos nu prea sunt români, estimez că insula este ocupată în proporție de 50 la sută, majoritatea turiștilor sunt greci, nu români cum se întâmpla în anii trecuți."

Fotis Paraskevas, manager terasă: „Acest an este ciudat pentru noi toți. Datorită testelor negative, nu trebuie să ne temem că românii ar avea Covid. Toți cei care trec pe la punctele de frontieră sunt siguri."

Pe de altă parte, a crescut numărul de vacanțe rezervate pe iaht, în Grecia. Românii preferă sejururi de 7 zile, prețurile fiind cuprinse între 500 și 800 de euro de persoană.

Cel mai mare număr de cazuri înregistrate în Grecia, 203 de la începutul pandemiei, a fost pe 9 august.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO