Potecă de lungă distanță: cum puteți ajunge pe jos din România în Spania
Paradisul montan al României ascunde o comoară pentru cei care iubesc frumusețea în stare pură a naturii. Daca vă țin picioarele, puteți ajunge din Apuseni până în Spania, pe jos.
O asociaţie de drumeţi pasionaţi a reuşit, cu bani de la elveţieni, să lege două trasee montane din ţară noastră de o reţea europeană de poteci de lungă distanţă. Proiectul a costat 250 de mii de franci, iar banii au fost folosiţi pentru marcaje, hărţi, ghiduri şi aplicaţii GPS.
Andrei şi Vlad sunt printre primii români care au testat o bucată importantă din Potecă Europeană 8-un traseu turistic de mare altitudine- care include acum şi arcul carpatic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Au străbătut Serbia, România, Ukraina, Polonia, Slovacia şi Austria - în total 2900 de kilometri - în 92 de zile.
Traseele includ cabane şi restaurante, dar mai presus de orice, o experienţă culturală, gastronomică şi turistică deosebită.
Marcel Şofariu preşedinte Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor: "Sunt unii care un an întreg doresc să parcurgă 7 mii de km din Turcia până în Portugalia. E proiectul vieţii lor, se pregătesc câţiva ani pentru asta şi până la urmă o fac. În special tinerii fac asta ca o proba de viaţă."
În Europa există 12 astfel de poteci, iar România este în sfârşit racordată la două dintre ele. E un câştig atât pentru noi cât şi pentru străinii care găsesc aici lucruri pe care ţările lor le-au pierdut demult.
Cel mai important traseu -E3- începe din Bulgaria, de la Marea Neagră, şi intră în România pe la Cazanele Dunării. Traversează Apusenii şi trece graniţa spre Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Germania, Luxemburg, Franţa, având punct final în Ţară Bascilor, în golful San Sebastian.
Andrei Dumitrescu, ghid montan: "Potecile sunt mult mai sălbatice, munţii sunt mult mai sălbatici, avem animale. E ceva ce oamenii din vest caută şi de aceea vin la noi."
Daniela Rommel turistă din Elveţia: "Este o uriaşă varietate, cu flora şi fauna diversă şi îmi place foarte mult. Este foarte multă natură neatinsă aici."
Din păcate, în România lipsesc punctele de informare, iar potecile sunt prost semnalizate.
Ioan Stoienica, ghid montan: "Mulţi înţeleg prin amenajarea potecilor doar vopsirea semnelor pe copaci, dar este nevoie şi de întreţinerea traseelor: curăţat copacii căzuţ, se erodează solul, apă se scurge pe poteci şi mergi prin nişte şanţuri aproape că te împiedici."
Vlad Preca, ghid montan: "Noi nu avem cabane, în primul rând. Ar trebui că la o distanţă de 8 ore de mers să fie o cabană."
Specialiştii sunt însă optimişti şi spun că potenţialul acestor poteci de munte este uriaş mai ales că sunt tot mai mulţi oameni dispuşi să-şi petreacă vacanţele pe creste.
Sursa: Pro TV
Etichete: Spania, romania, apuseni, natura, frumusete, paradis,
Dată publicare:
08-10-2017 18:04