Plaja sălbatică de la Tuzla, ochită de antreprenori. Mulți se tem că va ajunge ca Năvodari sau Vama Veche

×
Codul embed a fost copiat

La 20 de kilometri de Constanța, plaja sălbatică de la Tuzla reuşeşte să ţină încă departe de agitaţie şi zgomot culoarea de smarald a Mării Negre şi nisipul fin cum rar mai găseşti pe litoralul românesc.

Frumuseţea locului atrage însă destui antreprenori. Există însă temerea celor îndrăgostiţi de sălbăticie ca locul să nu se transforme în noua staţiune Năvodari sau în Vama Veche, unde s-a construit haotic. Reprezentanţii primăriei din Tuzla au fost de negăsit joi, când am încercat să aflăm dacă au sau nu un plan urbanistic coerent.

Pentru cei care iubesc sălbăticia Mării Negre, Tuzla este încă intactă.

Din staţiunea Eforie Sud, un drum de piatră şi nisip şerpuit, înconjurat de floarea soarelui te duce spre una dintre cele mai frumoase plaje.

Pentru a ajunge pe plaja de la Tuzla trebuie să străbaţi o potecă de 50 de metri umbrită de vegetaţie, în faţa ochilor ţi se va deschide fermecător golful de la Tuzla întins pe aproximativ 1 kilometru lungime. Bogăţia acestui loc este marea albastră, dar şi nisipul fin şi tot ceea ce vei găsi aici sunt cabanele pescarilor.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Laura Voicenco, şef departament ecologic Institutul de Cercetări Marine: "Culoarea mării e dată de substanţele în suspensie din apa mării, dar şi datorită microorganismelor vegetale. Nu este o zonă în care să ai aluviuni, cum e în partea de nord."

Un bărbat a lăsat Sibiul în urmă şi locuieşte în căsuţa din lemn şi stuf de pe plajă de 24 de ani. Acum îi este teamă de cei care vin să construiască aici.

''Plaja începe să se aglomereze, se perindă mai multă lume, oamenii încearcă să îşi dezvolte mici afaceri."

Deocamdată, pe plaja de la Tuzla până în zona costieră nu se poate construi nimic, pentru că terenul se afla în litigiu între primărie şi Apele Române. Însă mulţi din cei care ajung în zonă lasă în urma munţi de gunoaie, iar în următorii ani există riscul să pierdem şi smaraldul apei.

Fiind încă o zonă închisă investiţiilor, specialiştii spun că încă de la început e important cum se construieşte.

Bianca Dumitrascu, grafic designer: ''Am avea nevoie de un minim de amenajare astfel încât să păstrăm naturaleţea locului, nu cu muzică cum e de pildă în Mamaia, să păstrăm esenţa plajei. Foarte mult lemn şi pânză, nimic mai mult.''

Mirel, împreună cu câţiva prieteni sunt cei care au gândit cu fonduri europene amenajarea unei bucăţi din plaja sălbatică.

Prima etapă a proiectului va costa 20.000 de euro şi include şi amplasarea unor toalete ecologice.

Mirel Olaru, antreprenor: "Nu este curat, oamenii care vin lasă mizerie pe plajă. N-o să punem șezlonguri și umbrele, nu vrem să deranjăm acest peisaj minunat de la Tuzla.''

Însă, tot mai mulţi antreprenori sunt interesaţi de potenţialul zonei, mânaţi doar de profit.

Daniel Cincu, arhitect: "Administraţia ar trebui să gândească ce se doreşte acolo. Dacă lăsăm la interesul investitorilor atunci va fi o junglă"

Aşa că am vrut să aflăm dacă primăria are un plan corerent de dezvoltare, însă edilul nu a fost de găsit, în timp ce la departamentul de urbanism nu era nimeni.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Clădiri construite haotic pe unele dintre cele mai frumoase plaje din lume: Vadu și Corbu
Clădiri construite haotic pe unele dintre cele mai frumoase plaje din lume: Vadu și Corbu

Plajele Corbu şi Vadu, preferate de turiştii îndrăgostiţi de sălbăticie şi linişte, au început să atragă tot mai mulţi investitori.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.