Oradea, un oraș lăudat de turiști. "Toate clădirile sunt frumos renovate"
Cochete şi mai curate decât Bucureştiul, oraşele din Transilvania se dezvoltă şi atrag sute de mii de vizitatori. Pe lista fruntaşelor a intrat şi Oradea, după ce autorităţile au renovat clădirile, muzeele şi vechea cetate.
Iar majoritatea banilor folosiţi inteligent au venit din fonduri europene.
Oraşul municipiu de pe Crişul Repede a reuşit anul trecut să atragă tot atâţia turişti câţi locuitori are: 200.000.
Andre locuieşte în Franţa şi a venit în vizită la nişte prieteni. Nu a mai văzut Oradea de 25 de ani şi a rămas uimit de schimbări: "Văd un oraş cu un centru complet renovat, plin de proiecte, muzee întinerite, bastioane renovate de asemenea. Şi e interesant că au păstrat arhitectura care face parte din istoria României".
Tim, turist din Australia: "E nemaipomenit. Ne-am plimbat prin centru şi ne-am uitat la biserici, e într-adevăr foarte frumos."
Sari, turistă din Australia: "Toate clădirile sunt frumos renovate şi arată bine. "
Spre deosebire de alte oraşe, în Oradea, autorităţile au folosit inteligent fondurile europene şi au ţinut cont şi de dorinţa locuitorilor.
Vechea cetate a oraşului, o bijuterie medievală, a fost renovată cu 20 de milioane de euro, iar Piaţa Unirii cu 4 milioane de euro.
Locul seamănă acum cu un mic orăşel din Germania.
Mihai Jurcă, director Agenţia pentru Promovarea Turismului Oradea: "În ultimii 3 ani am înregistrat o creştere de peste 20 la sută în fiecare an al numărului total de turişti. Dacă vorbim de partea de turism, vorbim despre o cetate aproape în ruine şi care a fost reabilitată în totalitate."
Oradea este şi un smart-city, cu aplicaţii pentru cetăţeni, care pot să reclame diverse probleme, dar şi pentru turişti, să se orienteze mai uşor.
Turist din Constanţa: "Este superb, este superb, sincer nu am văzut aşa ceva până acuma, cel puţin în România nu mă aşteptăm. Este pentru prima oară când sunt în Oradea şi sunt surprins."
O plimbare pe malul Crişului Repede îi duce pe vizitatori în Parcul Libertăţii, pe nişte alei străjuite de copaci seculari. Dacă au noroc, prind şi un mic recital la o pianină.
Deasupra oraşului veghează Turnul Primăriei, cu nelipsitul Imn al lui Iancu, la fiecare ora fixă.
Oradea este campioană şi la atragerea de fonduri europene, clasându-se pe locul doi, după Iaşi.
În ultimii 8 ani, oraşul a atras peste 190 de milioane de euro pentru investiţii în proiecte de reabilitare.