Obicei păstrat de sute de ani la Rimetea. Cum au "înmormântat" iarna localnicii

Ultima actualizare: 01-03-2020 09:31

A fost atmosferă de sărbătoare pe ulițele din Rimetea, în județul Alba.

Este vorba despre „înmormântarea fârșangului", unul dintre cele mai vechi obiceiuri din Transilvania, care are menirea de a alunga iarna, şi care a atras sute de turişti.

Tineri costumaţi în haiduci au pocnit tare din bice pentru a alunga relele, și au colindat tot satul, exact așa cum spune tradiția.

Turişti veniţi din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate, au poposit la Rimetea pentru a participa la acest obicei vechi de sute de ani, specific comunităţii maghiare. Înmormântarea farsangului îngroapă iarna şi relele din anul care a trecut, potrivit tradiţiei populare.

Turista: "Peisajul e ceva superb. De ani mulţi, de sute de ani trăieşte obiceiul. În timpul farsangului se cunoasteau tinerii şi se înţelegeau să se căsătorească în timpul anului."

Turist: "Se alungă iarna."

Alaiul a fost condus de tineri mascaţi sau îmbrăcaţi în costume populare. În spate lor, un sicriu este tras de un măgăruş, pentru a simboliza "ïnmormantarea" anotimpului geros.

Clovn: "Aici aşa e obiceiul că îngropăm iarna acolo e sicriul şi îngropăm iarna."

Haiduc: "Ţinem inmormântarea fărșangului care constă dintr-un alai colorat care colinda tot satul, să scăpăm de iana şi să vină primăvara, că e mai bine"

Haiduc: "Mergem pe străzi şi tragem bice cum sunt eu."

Ritualul s-a încheiat după ce alaiul a colindat toate uliţele satului şi tinerii au pocnit din bice ca să vestească venirea primăverii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO