Nemulțumirile turiștilor care au ajuns la munte în Sinaia. ”Este păcat”
Sezonul de schi a început cu probleme la Sinaia. O instalație de transport pe cablu s-a defectat, iar telegondola a urcat extrem de încet.
Turiștii au fost nevoiți să se înarmeze cu răbdare pentru a ajunge la Cota 2.000, unde s-au bucurat, însă, de primele ture de schi ori snowboard.
Nouă pârtii - şapte pentru intermediari şi avansaţi şi două pentru începători - sunt deschise în Sinaia. Este domeniul schiabil cu cea mai mare diferenţă de nivel din ţară: pistele pornesc de la Cota 2.000 şi coboară până în staţiune.
Tot aici se află cea mai dificilă şi abruptă pârtie din ţară - Valea lui Carp - o adevărată provocare pentru iubitorii sporturilor de iarnă.
În acest an, administratorii au lăsat şi pante înzăpezite, pe care nu au bătătorit zăpada special pentru cei care vor să facă "free ride", adică să se dea în afara pârtiei.
Turist: "Senzaţie pârtiile, de trei ori m-am dat, zăpada e bună."
Din păcate, sezonul a început cu probleme. Un senzor de la gondola administrată de primărie s-a stricat, iar drumul de la cota 1.400 la 2.000 care, în mod obişnuit, se parcurge în 7 minute, a durat peste jumătate de oră.
Transportul pus la dispoziţie de primărie, adică 2 telegondole şi un telescaun care acoperă tot domeniul schiabil, costă 145 de lei pe zi pentru adulţi şi 100 pentru copii.
Pentru acest sezon, primăria a instalat, cu 70 de mii de euro, o bandă transportoare care îi duce în vârful pârtiei pe copii şi pe începători.
Există şi transport privat din staţiune până în vârf, cu telecabina sau telescaunul, şi este mai ieftin cu câteva zeci de lei decât cel de la stat. Astfel, există două cartele diferite pentru accesul pe pârtii.
Turist: "E păcat că sunt problemele astea de organizare. Totul este descentralizat, fiecare are bucăţică lui de care se ocupă, lucrurile nu se fac la comun. De cele mai multe ori ajungi să pleci acasă supărat şi zici ”mă duc în altă parte ca e mai ok acolo”."
Turiştii care rămân totuşi pe platoul Bucegilor sunt îndemnaţi la visare.
La Cota 2.000, turiştii încremenesc în fața peisajului. În depărtare pot admira marea de nori. Aici este soare, vântul bate destul de tare, cu 35 de km pe oră, însă la picioarele lor se întind nouă pârtii perfecte.
Pe tot domeniul schiabil există 7 localuri. Ultimul bistro, deschis chiar la Cota 2.000, este al primăriei. A costat peste 150 de mii de euro şi are o privelişte spre crestele munţilor.
Jos în staţiune, autorităţile locale au investit mai bine de 20 de milioane de euro pentru modernizări. Turiştii care vin în Sinaia pot vizita castelul Peleş pentru 60 de lei sau castelul Pelișor pentru 20 de lei.