Mormantul lui Lazar de langa Ierusalim trece prin lucrari ample de restaurare. Ce au descoperit arheologii sub pietre
Un loc stravechi de pelerinaj al crestinilor, cinstit si de musulmani, trece prin ample lucrari de refacere si se pregateste sa primeasca tot mai multi vizitatori.
Biserica catolica restaureaza Mormantul lui Lazar, unde ar fi avut loc miracolul invierii pomenit in Evanghelii. De-a lungul veacurilor, acolo au fost ridicate nu mai putin de sase lacase de cult, decorate cu mozaicuri.
Betania este numele biblic al orasului palestinian caruia arabii ii spun al-Azariya. Situat langa Ierusalim, pe drumul catre Marea Moarta, este locul unde se afla Mormantul lui Lazar, cel pe care Iisus l-a inviat din morti, dupa cum spune traditia crestina.
Cinstit atat de crestini, cat si de musulmani, a devenit loc de pelerinaj de la inceputurile crestinatatii.
Incepand cu secolul patru dupa Hristos, cinci biserici si o manastire au fost ridicate, succesiv, in jurul mormantului... Dar timpul si razboaielor au lasat urme adanci, iar aceste monumente au nevoie de restaurare.
Pierbattista Pizzaballa, custode al bisericii catolice: "Eu care cunosc bine biserica si terenul din jur mi-am dat seama ca exista vestigii arheologice foarte importante care au fost total abandonate. Asa ca e nevoie de sapatauri arheologice si de restaurarea intregului sit".
Sapaturile se fac exclusiv cu studenti la arheologie de la universitatea palestiniana. Astfel se incearca si o reconectare a locuitorilor din teritoriile arabe cu tezaurele istorice aflate in tinuturile lor.
Biserica moderna, cunoscuta drept "Sanctuarul lui Lazar", a fost ridicata peste doua biserici bizantine din secolele 4 si 6. Alte doua lacasuri de cult au fost cladite pe vremea Cruciatilor, in secolul al 12-lea.
Ibrahim Abu-Amer, directorul departamentului de arheologie: "Exista si un mozaic din perioada bizantina, care a fost acoperit in anii 50 si vrem sa-l aducem la lumina."
Numarul vizitatorilor a scazut mult dupa ce Israelul a inaltat bariera de la marginea Ierusalimului, ca o masura de protectia impotriva atentatorilor sinucigasi palestinieni.
Acum, insa, tot mai multi turisti si pelerini se intorc la Mormantul lui Lazar.