Mii de credinciosi inconjoara pe coate o manastire veche din anul 1512. "In 40 de zile li se indeplinesc dorintele"

16-08-2015 19:05

Pelerinaj impresionant desfasurat duminica la ''Manastirea implinirii dorintelor'' de langa Suceava.

La o zi de la sarbatoarea sfintei Fecioare Maria, peste o mie de armeni s-au reintalnit la Hagigadar. Cuprinsi de speranta in vremuri mai bune, unii dintre ei au urcat in genunchi dealul si au inconjurat lacasul pe coate, de trei ori.

Singura din Europa, manastirea Hagigadar este loc de intalnire pentru armenii din tara, dar si din strainatate, de peste 500 de ani. Duminica, in frunte cu preotii oamenii au urcat dealul intr-o procesiune.

Parintele Radu, preot vicar: "Se spune ca cei care urca dealul in genunchi si inconjoara manastirea de trei ori, in timp de 40 de zile li se indeplinesc dorintele."

Acestui lacas i se mai spune si "Manastirea implinirii dorintelor". Batran si in suferinta, unul dintre credinciosi a tinut neaparat sa parcurga drumul in genunchi, dar i-a protejat. Barbatul spune ca de multi ani incearca sa isi gaseasca o nevasta.

Credincios: "Am venit un pic ca sa imi pun o dorinta. Am venit sa imi pun o dorinta si pentru insuratoare.
Reporter: Dar genunchierele?
Credincios: Le-am pus ca sa merg pe genunchi si vreau sa urc dealul cu lumanarile. De vreo patru ori mi-a spus cineva, in vis, de ce nu vin la biserica asta?! Si am venit."

Reporter: "Pana acum vi s-au indeplinit dorintele?
Credincioasa: Da. Multumesc Tatalui ceresc, toate dorintele. Sa stiti ca asa este."

Excelenta sa Hamlet Gasparian, Ambasadorul Armeniei: "Particularitatea de Hagigadar este ca nu numai armenii vin aici, ci si romanii."

Manastirea Hagigadar a fost construita intre anii 1512-1513 si a fost inchinata Maicii Domnului. Ea a fost inclusa in lista monumentelor istorice. Armenii vin aici in fiecare duminica din preajma sarbatorii Adormirii Maicii Domnului.


VIDEO PROTVPLUS.RO