Lacul Ursu este un SPA natural unic in Europa. Turistii platesc chiar si 500 de euro de persoana, ca sa faca aici tratament

Ultima actualizare: 02-07-2014 01:31

Cei care viziteaza in aceasta perioada statiunea Sovata, din Mures au parte de o experienta unica. Sunt invitati sa faca o baie in lacul Ursu, renumit pentru apa sa helio-termala, care pastreaza pentru mult timp caldura captata din razele solare.

Lacul Ursu este un SPA natural unic in Europa, cu proprietati tamaduitoare pentru cei care sufera de boli
reumatice, dar este si un loc excelent pentru relaxare. S-a format in 1875 odata cu prabusirea unei exploatari de
sare, umpluta ulterior cu apa de la ploi si cu cea a paraielor ce coboara de pe versantii din apropiere.

La suprafata, salinitatea este mai scazuta, iar temperatura apei variaza intre 18 si 23 de grade. Inspre adancuri, concentratia de sare creste, iar apa devine din ce in ce mai calda. "Aici, candva, erau niste exploatari de sare, mine de sare si pe locul acesta s-a format lacul. Apa sarata are o concentratie foarte mare. In jos, dupa ce se incalzeste, apa sarata izoleaza acest efect heliotermic", spune Blaga Jozsef, administrator lac.

Trei paraiase de apa dulce formeaza un adevarat strat protector deasupra lacului. "Apa dulce e ca o lupa ce concentreaza razele soarelui in adancuri", explica Szoboszlai Erik, reprezentant strand Lacul Ursu.

De efectul heliotermic se bucura toti turistii. Pentru un concediu de o saptamana intr-un hotel de patru stele si acces nelimitat la apa lacului, oamenii platesc pana la 500 de euro de persoana.

"Eu am o hernie de disc, un reumatism poliarticular. N-am vrut sa ma operez si sper sa imi revin cu calitatile Lacului Ursu. Doamna de acolo e a patra oara cand vine si a zis ca a scapat de operatie datorita Lacului Ursu", ne arata ea.

Pentru pastrarea efectului helioterm, este interzis scaldatul in fiecare zi, la pranz, pentru doua ore, timp in care lacul se odihneste, iar straturile de apa dulce isi reiau rolurile: se asaza din nou la suprafata pentru a tine apa sarata, de jos, fierbinte.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO