Grădina botanică a Reginei Victoria își redeschide porțile pentru vizitatori: „Parcă strălucesc plantele”
Cea mai mare seră din epoca victoriană a Regatului Unit îşi deschide din nou porțile pentru vizitatori, la capătul unui costisitor proiect de restaurare.
A fost nevoie de 40 de milioane de lire și cinci ani de muncă pentru a reda construcţiei frumuseţea din vremuri apuse.
Construită în 1863, sera găzduieşte plante din ţări din Africa, Asia sau de pe continentul american. Britanicii contemporani reginei Victoria le-au adus din călătoriile lor cu gândul că acestea se vor adapta climatului din Regat. În timp, însă, ploile şi vântul au degradat dramatic structura serei, aşa că lucrările de restaurare erau urgente.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Andrew Williams, coordonatorul operaţiunii de restaurare: „E parte a istoriei britanice, a istoriei grădinii botanice Kew. A meritat cheltuiala. Cred că nu va mai avea nevoie de o restaurare capitală decât peste 150 de ani."
Restaurarea a durat cinci ani, timp în care au fost replantate zece mii de plante, unele extrem de rare.
Scott Taylor, horticultor: „Nu ai cum să nu ai emoţii atunci când te ocupi de plante unice în Marea Britanie, care au peste 100 de ani sau sunt pe cale de dispariţie sau care nu mai cresc deloc în sălbăticie."
15.000 de panouri de sticlă au fost înlocuite, iar 69.000 de secţiuni de metal, piatră sau lemn au fost fie reparate, fie schimbate. Pentru lucrări a fost nevoie de opt kilometri de schelă şi de cinci mii de litri de vopsea, cât să acoperi suprafaţa a patru terenuri de fotbal.
Restaurarea a fost făcută şi cu gândul la plantele care se aflau acolo de peste un secol.
Tim Entwisle, horticultor: „Înainte de restaurare, plantele păreau bolnave, nu le mergea deloc bine. Acum parcă strălucesc."
Printre acestea se numără şi un palmier unic în lume. Soiul era întâlnit pretutindeni în perioada Jurasicului, însă, treptat, a dispărut. Acum, pe lângă „originalul" de la grădina botanică londoneză, mai există în întreaga lume doar câteva clone ale acestuia.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!