Dacă sunt cu gândul la vacanțele din Alpi, românii pot avea parte de experiențe similare și în munții noștri.

În unele zone s-a dezvoltat conceptul de „chalet”, altfel spus, cabane luxoase, integrate în natură, care oferă priveliști de poveste asupra crestelor înzăpezite.

Cu clăpari și ochelari de schi, turiștii petrec la 1700 de metri altitudine în Masivul Postăvaru, pe terasa unui chalet, un loc mărginit din pereți imenși din sticlă. În vreme ce dansează, au o priveliște panoramică asupra Brașovului.

Înăuntru, lângă șemineul din care focul emană o căldură domoală, turiștii se delectează cu vin de colecție. Totul se petrece în intimitatea unui chalet, o construcție veche, adusă însă, arhitectural și funcțional, la pretențiile unor clienți exigenți.

Conceptul îmbină patina și frumusețea trecutului cu necesitățile lumii moderne.

Dan Colț, directorul chaletului: „Am avut echipa de arhitecți care ne-au ajutat. Totul este lemn natural și totul este făcut homemade. Undeva la 1.000 de oameni ne trec pragul într-o zi de weekend.

La fel ca în cabanele din marile stațiuni de schi din Austria, Franța sau Italia, patronii au creat un sistem de autoservire pentru ca totul să decurgă rapid, iar oamenii să nu stea la cozi. Meniurile variază între 15 și 135 de lei.

Ioan Bârsan, chef bucătar: „Avem un cotlet de vițel pe care îl ținem în baiț, coaste speciale aurii, medalion din vițel cu fructe, un ștrudel cu mere și sos de vanilie ca în Munții Alpi”.

Și în Bran, doi soți au decis să iasă din tipar și au transformat o veche pensiune, după ce s-au inspirat în călătoriile lor prin Austria și Elveția. Pentru proiectul arhitectului au plătit peste 6.000 de euro. Lemnul este tratat cu șapte straturi de lac bio, iar piatra este importată din Grecia.

Viorel Marius Zara, proprietarul pensiunii: „Ne adresăm unui grup de clienți care vor să fie cât mai liniștiți, sunt oameni care au joburi mai stresante, vor să stea liniștiți, să simtă mirosul lemnului în casă”.

O cameră costă 470 de lei pe noapte, iar apartamentul, 800. Livingul este preferatul oaspeților care își așează tălpile pe blănuri și se cufundă în canapele.

Și în județul Sibiu, un complex de cabane făcute din bușteni groși, la fel ca-n Tirol, își așteaptă turiștii. Lemnul absoarbe excesul de umiditate, iar somnul e mai liniștitor, spun gazdele.

Carmen Siminie, proprietara cabanei: „Camere construite din bușteni de lemn, paturile care sunt destul de vechi, de aproape 100 de ani, bineînțeles, cu lenjerii moderne și tot confortul de care au nevoie, dar detaliile fac diferența și am încercat să innobilăm acest loc”.

O noapte de cazare aici costă 300 de lei.